Τι είναι η σύγχρονη ιστορία;
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τι είναι η σύγχρονη ιστορία;

Gerard Noiriel

22.89€ -30% 15.98€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600110562

  • Κατηγορίες:

    Ιστορία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2005

  • Εκδότης

    Gutenberg

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η σύγχρονη ιστορία γνώρισε θεαματική ανάπτυξη. Το άνοιγμα του ερευνητικού πεδίου της `ιστορίας του παρόντος χρόνου` επέτρεψε στους ιστορικούς να επιχειρήσουν τη μελέτη του πιο πρόσφατου παρελθόντος. Από την πλευρά τους, οι κοινωνικές επιστήμες στράφηκαν ολοένα και περισσότερο προς την ιστορία, με αποτέλεσμα τη γένεση μιας ιστορικής πολιτικής επιστήμης, ανθρωπολογίας και κοινωνιολογίας, που φωτίζουν με νέο τρόπο τη σύγχρονη περίοδο. Με την παγκοσμιοποίηση των διανοητικών ανταλλαγών, η ιστοριογραφία της Γαλλίας εμπλουτίστηκε με έναν αυξημένο αριθμό μελετών που δημοσίευσαν ξένοι ιστορικοί, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σύγχρονη ιστορία επωφελήθηκε επίσης από το πάθος που εκφράζει το ευρύ κοινό για τη `συλλογική μνήμη` και την `κληρονομιά`. Πληθώρα συλλόγων και δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών επιχείρησαν τη διάσωση των αρχείων τους, την καταγραφή των αναμνήσεων των παλαιών και τη γραφή της δικής τους ιστορίας. Το παρόν έργο αποτιμά όλες αυτές τις ανανεώσεις. Εξετάζει τους κυριότερους τομείς της σύγχρονης ιστορίας που αναπτύχθηκαν από τις αρχές του 20ου αιώνα, επισημαίνει τις βασικές κατευθύνσεις που ακολουθεί σήμερα η έρευνα και αναλύει τις σχέσεις ανάμεσα σε ιστορική γνώση, συλλογική μνήμη και διδασκαλία της ιστορίας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Δημήτρης Γ. Τσαούσης (Υπεύθυνος Σειράς)


Μαρία Κορασίδου (Μεταφραστής)

Η Μαρία Κορασίδου γεννήθηκε το 1959 στη Δράμα. Σπούδασε στη Γαλλία Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Οι Άθλιοι των Αθηνών και οι Θεραπευτές τους: Φτώχεια στην ελληνική πρωτεύουσα του 19ου αιώνα (1995, 2000 2η έκδοση, "Τυποθήτω"), Όταν η αρρώστια απειλεί: Επιτήρηση και έλεγχος της υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα του 19ου αιώνα ("Τυποθήτω", 2002). Είναι λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει Ιστορία της Κοινωνικής Πολιτικής. Είναι παντρεμένη με τον Ματθαίο Τσιριμονάκη και έχει ένα γιο.

Gerard Noiriel (Συγγραφέας)

Ο Gerard Noiriel είναι διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Το γαλλικό χωνευτήρι. Ιστορία της μετανάστευσης (Seuil, 1988), Η τυραννία του εθνικού. Το δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη, 1793-1993 (Calman-Levy, 1991), Σχετικά με την «κρίση της Ιστορίας» (Belin, 1996), Οι δημοκρατικές καταβολές του Vichy (Hachette, 1999) και Συλλογικότητα και αντιπαράθεση στη σκέψη. Διαδρομή ενός ιστορικού (Belin, 2003).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
372
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.736 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση