Θορικός: το αρχαίο θέατρο
zoom in

[...] Ζούμε σε έναν τόπο με μεγάλη ιστορική και μνημειακή πυκνότητα- ιδιαίτερα σήμερα με τις συνενώσεις των όμορων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Κερατέας, Κοινότητα Αγ. Κωνσταντίνου) και τις αναγκαίες διοικητικές μεταβολές η περιοχή του Λαυρείου με την ευρύτερη σημασία της η Λαυρεωτική εγγίζει την έκταση, όπου στα αρχαία και νεότερα χρόνια αναπτύχθηκαν τα μεταλλευτικά και μεταλλουργικά έργα- η ιστορική-πολιτιστική σημειολογική ταυτότητα της Λαυρεωτικής ολοκληρώνεται, είναι απόλυτη και διεθνής με κοινά, σήμερα, γεωγραφικά, οικονομικά, συγκοινωνιακά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Η παρούσα δίγλωσση έκδοση γι` αυτόν τον πανάρχαιο τόπο του Λαυρείου (Λαυρεωτικής), τον Θορικό και ιδιαίτερα για το θέατρο, στην οποία οι συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, ο Γιώργος Ν. Δερμάτης, Δρ. Ιστορίας, με την επιστημονική πληρότητα των κειμένων του και ο Κώστας Γ. Μάνθος, MSc Αρχιτέκτων, με την καλαίσθητη φωτογράφηση του, όπως και η Τζούντι Γιαννακοπούλου με την εξαιρετική της μετάφραση στα αγγλικά, συνιστά μία επί πλέον συμβολή του Δήμου Λαυρεωτικής στη γνώση της ιστορίας μας, στην ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στα μνημεία μας και εν προκειμένω του θεάτρου. Αυτή η έκδοση αφιερώνεται στη σωτηρία και αναστήλωση του θεάτρου του Θορικού. [...]

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Τζούντι Γιαννακοπούλου (Μεταφραστής)


Γιώργος Ν. Δερμάτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ν. Δερμάτης μεγάλωσε και ζει στο Λαύριο με καταγωγή από τη Λακωνία. Πτυχιούχος (1979) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας (1999) του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου. Ιδρυτικό μέλος (1984) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) και του ελληνικού τμήματος (1992) του TICCIH, μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών των συνεδρίων της ΝΑ. Αττικής από το 2000 έως σήμερα. Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ επί 4 συνεχείς θητείες (1993-2001), σήμερα μέλος του Δ.Σ. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου-Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής "Αρχιτεκτονικός και Μουσειολογικός Σχεδιασμός του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου" και "Κέντρο Πανεπιστημιακών Βιομηχανικών και Τεχνικών Αρχείων" (2008-2011), μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης του έργου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και διεθνή και έχει γράψει βιβλία για το αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό Λαύριο, κυρίως το δεύτερο, ως μια από τις δυναμικές όψεις της νεωτερικής Ελλάδας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Γ. Μάνθος (Φωτογράφος)

Ο Κώστας Γ. Μάνθος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ζει και εργάζεται ως αρχιτέκτων στο Λαύριο, από όπου και κατάγεται. Διπλωματούχος αρχιτέκτων μηχανικός (1981) της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία (1985) του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο MArch-1987 της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Pratt Institute της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ. Ιδρυτικό μέλος (1984) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) και του ελληνικού τμήματος (1992) της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (The International Committee for the Conservation of the Industrial Heritage, TICCIH). Επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ και σήμερα Γενικός Γραμματέας. Στα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντα και έργα του είναι η αποκατάσταση βιομηχανικών και άλλων διατηρητέων κτιρίων. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με ανακοινώσεις του για το νεότερο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό Λαύριο. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου-Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής "Αρχιτεκτονικός και Μουσειολογικός Σχεδιασμός του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου" και "Κέντρο Πανεπιστημιακών Βιομηχανικών και Τεχνικών Αρχείων" (2008-2011), μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης του έργου.

Τόπος Έκδοσης:
Λαύριο
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
177
Διαστάσεις:
30x21
Βάρος:
0.892 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση