Θεωρητικός Λόγος και Πολιτικές Πρακτικές στις Διαδικασίες Αξιολόγησης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θεωρητικός Λόγος και Πολιτικές Πρακτικές στις Διαδικασίες Αξιολόγησης

22.00€ -10% 19.80€

Στο συλλογικό τόμο παρουσιάζονται διαφορετικές απόψεις που επισημαίνουν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα για την Αξιολόγηση. Η θεωρητική ανάλυση επικεντρώνεται σε προσεγγίσεις που αναδεικνύουν μετασχηματισμούς στον εκπαιδευτικό χώρο προβάλλοντας τις διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές διαστάσεις.

Στην ιστορική εξέλιξη της Αξιολόγησης, ως εκπαιδευτική πολιτική, σχολιάζονται και οι αποκλίνουσες αντιφατικές αντιπαραθέσεις, προκειμένου να δοθεί έμφαση στο ρόλο της εκπαιδευτικής κοινότητας και των ομάδων πίεσης. Από την θεσμοποίηση της Αξιολόγησης στην ιστορικότητά της γίνεται μετάβαση στο ρόλο και λόγο των εκπαιδευτικών, μέσα από εμπειρικές έρευνες που εξειδικεύουν σε θέματα εκπαιδευτικής κουλτούρας. Σε αναλυτικά σχήματα εξετάζονται μοντέλα «υποδειγματοποίησης» της Αξιολόγησης, που ορίζουν σε μικρο και μακρο επίπεδο την εφαρμογή της στην εκπαίδευση.

Στη δομική ερμηνευτική της Αξιολόγησης διερευνώνται λόγοι για τη δημοκρατία, την κοινωνική ισότητα και τον ανθρωπισμό. Στην κριτική ανάλυση λόγου για την Αξιολόγηση νοηματοδοτούν διαδικασίες κοινωνικής αναπαραγωγής ως συνέπεια της κατασκευής της γνώσης και της νομιμοποίησής της μέσω της Αξιολόγησης. Ο συλλογικός τόμος επιχειρεί να διευρύνει το διάλογο για την Αξιολόγηση προσεγγίζοντας συνθετικά πολιτικούς θεσμούς, επιστημονικές θεωρήσεις στη συνάρθρωση διαφορετικών λόγων σε μια διαδικασία διατύπωσης προβληματισμών για τη λειτουργική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Ευαγγελία Καλεράντε (Επιστημονική επιμέλεια)


Γεώργιος Τζάρτζας (Επιστημονική επιμέλεια)

Ο Γεώργιος Τζάρτζας, Dr. phil, διδάσκει Ιστορία της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάδειξη των παιδαγωγικών ιδεών από τη Νέα Εποχή έως τη Μετανεωτερικότητα. Δίδαξε στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (ΠΤΔΕ) και στην ΑΣΠΑΙΤΕ (ΕΠΠΑΙΚ). Υπήρξε Ερευνητής στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Επισκέπτης Ερευνητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (FU-BERLIN) (D), στο Institute of Education, University of Lon-don (GB) και υπότροφος στο Collegio San Carlo di Modena (Ι). Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Ερευνών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου/ΠΔΜ «ΤΗΜΕΝΟΣ» με έδρα τη Φλώρινα και Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο ΠΔΜ.


Θεόδωρος Ελευθεράκης (Επιστημονική επιμέλεια)


Βασιλική Πλιόγκου (Επιστημονική επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
390
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.864 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση