Θέματα υδατικής και οικολογικής πολιτικής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θέματα υδατικής και οικολογικής πολιτικής

Υδροσχιζοφρένεια, υδροηγεμονία, υδροδιπλωματία

Γεώργιος Στουρνάρας

29.86€ -27% 21.80€

Η υδατική χρήση, ανανέωση και προστασία, σε όλες τις μορφές της, επομένως η υδατική διαχείριση, κυριαρχείται παγκοσμίως από τις έννοιες της Υδροσχιζοφρένειας, Υδροηγεμονίας και Υδροδιπλωματίας, μέσα στο πλαίσιο της Γεωπολιτικής. Οι όροι αυτοί ισχύουν, τόσο για τα διακρατικά ή διασυνοριακά υδατικά σώματα, όσο και γι` αυτά στο εσωτερικό μιας χώρας. Η παγκόσμια κατανάλωση νερού διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια, αναπτυσσόμενη με ρυθμούς διπλάσιους απ` ότι η αύξηση του πληθυσμού, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες είναι αλματώδης, λόγω της βελτιώσεως του βιοτικού επιπέδου και λόγω της πληθυσμιακής εκρήξεως, κυρίως, στην Ασία. Η κλιματική αλλαγή, κατά περιοχές, όπως αυτή της Μεσογείου και της Ελλάδας, επιδεινώνει τις υδατικές συνθήκες και, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής, των μεταφορών, του τουρισμού, του προσδόκιμου ζωής και τη βελτίωση της ζωής του αυξανόμενου πληθυσμού, επιβάλλει τη συνειδητοποίηση του ότι ευρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμης, αυξανόμενης και μη αντιστρεπτής λειψυδρίας.
Η διακυβέρνηση (governance) των υδατικών σωμάτων και συστημάτων, πέραν πολλών άλλων, επιφέρει και σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις, έτσι ώστε η διακυβέρνηση του οικοσυστήματος να ταυτίζεται με τη διακυβέρνηση του νερού, καθώς το τελευταίο αποτελεί βασικό οικολογικό στοιχείο και καθοριστικό για τα υπόλοιπα στοιχεία του οικοσυστήματος.
Το νερό αναλύεται μέσα από τις διάφορες διαστάσεις του (φιλοσοφική, ιστορική, οικονομική κ.ά.) στα πεδία των χρήσεων γης, των φυσικών πόρων και της διαχειρίσεως των υποπροϊόντων, στην ανάπτυξη και στη διαμόρφωση ενός κοινού περιβάλλοντος, βιοτικού και αβιοτικού, όπου το νερό αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ τους. Μελετώνται οι ειδικές και γενικές μορφές υδατικών σωμάτων, οι μορφές των υδατικών πόρων και οι πλευρές της υδατικής διαχειρίσεως, οι μορφές των υδατικών επιβαρύνσεων, η σχετική ελληνική και διεθνής νομοθεσία, τα προβλήματα των διακρατικών και διασυνοριακών υδατικών σωμάτων και συστημάτων και η σχέση του νερού με την Οικολογία. Τέλος αναλύονται οι μεταβολές των υδατικών παραμέτρων από την Κλιματική Αλλαγή, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεσόγειο και την Ελλάδα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γεώργιος Στουρνάρας (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Κ. Στουρνάρας είναι καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δραστηριοποιείται στα επιστημονικά πεδία των Γεωλογικών Εφαρμογών (Υπόγεια Νερά, Τεχνικά Εργα, Καταστροφικά Φαινόμενα, Περιβάλλον). Είναι μέλος πολλών διεθνών και ελληνικών επιστημονικών επιτροπών, εταιρειών και συλλόγων και επιστημονικός υπεύθυνος πολλών ελληνικών και διακρατικών προγραμμάτων. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής, μελετητής, συνεργάτης και σύμβουλος στη διεξαγωγή ερευνών και στην εκπόνηση μελετών και σε κατασκευές μεγάλου αριθμού ιδιωτικών και μεγάλων δημοσίων έργων στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Δραστηριοποιείται ως μέλος διεθνών επιτροπών. Διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή COST 620, είναι συντονιστής της ομάδας εργασίας Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου της Επιτροπής Hydrogeology of Hard Rocks της Διεθνούς Ενώσεως Υδρογεωλόγων (ΙΑΗ) και μέλος της Επιτροπής και συντάκτης της εθνικής καταγραφής Waste Disposal (International Association of Engineering Geology). Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας (εκπροσώπου στην Ελλάδα της ΙΑΗ) και (μοναδικός Ελληνας) εκπρόσωπος στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Νερού (World Water Council).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
456
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.788 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση