0 Shopping Cart 0.00€
0 προϊόντα - 0.00€ Shopping Cart
Θέατρο 1941-1946
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θέατρο 1941-1946

Θεατρικές παραστάσεις με αφορμή ένα χειρόγραφο εποχής

Πατέρας, Χαρίλαος

10.15€ -11% 9.03€

Για τη δημιουργία αυτής της συλλογής `φταίνε` μερικά χειρόγραφα από το φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού `συλλογές`.
Σ` αυτό, ο ανώνυμος θεατρόφιλος καταγράφει τις θεατρικές παραστάσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 1941 μέχρι τα μέσα του 1946 περίπου. Η καταγραφή τους περιλαμβάνει: όνομα συγγραφέα του έργου, τίτλο, είδος (κωμωδία, δράμα, οπερέττα κ.λπ.), θέατρο που παίχτηκε, χρονολογία, θίασο, πρωταγωνιστές και τέλος σκηνοθεσία ή σκηνογραφία.
Καταρχήν προσπάθησα να δω αν υπάρχει πληρότητα ή πιστότητα και εδώ αρχίζει το `παιχνίδι`, η συλλογή - περιπέτεια, το ευχάριστο ψάξιμο, η γοητεία και χαρά της κάθε νέας πληροφορίας και πιστοποίησης. Στα χειρόγραφα πληρότητα δεν υπάρχει, προφανώς ο άνθρωπός μας κατέγραψε τις παραστάσεις που είχε παρακολουθήσει.
Όσο για την πιστότητα, είναι 100% ακριβής και αυτό φάνηκε από τις συγκρίσεις μου με τα υπάρχοντα τεκμήρια στις διάφορες συλλογές μου (θεατρικά προγράμματα κυρίως και κριτικές ή διαφημιστικές καταχωρήσεις στις εφημερίδες και περιοδικά της εποχής).
Έτσι, επειδή και μου άρεσε, θεώρησα αυτά τα χειρόγραφα ως `θεμέλια` αυτής της συλλογής/καταγραφής και άρχισα να την `κτίζω` με τα υπάρχοντα συλλεκτικά τεκμήρια και με την αναζήτηση άλλων.
Θεατρικά προγράμματα, κριτικές και διαφημιστικές καταχωρήσεις σε περιοδικά και εφημερίδες και ότι άλλο προέκυπτε, μπήκαν στο στόχαστρο της συλλεκτικής μου αναζήτησης και δυνάμωναν διαρκώς το συλλεκτικό/ερευνητικό ενδιαφέρον μου για την συγκεκριμένη χρονική θεατρική περίοδο. Η συλλογή αυξήθηκε και η αναζήτηση φυσικά συνεχίζεται.
Η συλλογή έγινε `αναγνώσιμη` και σ` αυτή μπορείς να `διαβάσεις`, αλλά και να διαπιστώσεις, πολλά από την θεατρική καθημερινότητα της εποχής και όχι μόνο, για παράδειγμα:
- Επί κατοχής απουσιάζουν παντελώς τα αγγλικά και άγγλων συγγραφέων έργα.
- Επί κατοχής, στην αρχή τα προγράμματα ήταν τρίγλωσσα (ελληνικά, γερμανικά και ιταλικά), αργότερα, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους, έγιναν δίγλωσσα (ελληνικά και γερμανικά).
- Σπουδαίους ηθοποιούς στο γέρμα της καριέρας τους ή άλλους στην άνοιξή τους, που η θεατρική προσφορά τους έφτασε μέχρι των ημερών μας.
Στη συνέχεια προσπαθώ να αποκτήσω έστω και ένα τεκμήριο για κάθε έργο που περιλαμβάνεται σ` αυτή τη χρονική περίοδο.
Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης:
- Γιατί δεν περιορίζω τη συλλογή σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, όπως: Κατοχή ή Απελευθέρωση ή αρχές Εμφυλίου;
Πιστεύω, ότι έπρεπε να σεβαστώ και να τιμήσω το θεατρόφιλο `φταίχτη`, που μου προξένησε το ενδιαφέρον για τη δημιουργία αυτής της συλλογής και ακόμα ότι έμεινα σ` αυτή την περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από μια `κοινωνική` μεταβατικότητα που τα γεγονότα ήταν δεμένα το ένα με το άλλο... Πιστεύω ότι πρόκειται για μια απλή, ανθρώπινη, συλλογή, με πολύ εύρος σε τεκμήρια και πληροφορίες και ευχάριστη κατά την άποψή μου, που μπορεί να μην συμπληρώνεται εύκολα, αλλά είναι ικανή να σε μεταφέρει στο `πνεύμα` (θεατρικό ή γενικά κοινωνικό) της εποχής, με πολλούς τρόπους, όπως με την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του περιεχομένου των παραστάσεων. Φυσικά ο συλλέκτης, μπορεί να διαλέξει μια άλλη χρονική περίοδο δεμένη με κάποιο άλλο γεγονός, όπως για παράδειγμα: περίοδος 4ης Αυγούστου ή 21ης Απριλίου, η κάποια δεκαετία, ή της χρονιάς που γεννήθηκε κ.λπ.
Στη συνέχεια κάνω, σε μεγάλο μέγεθος (όχι πλήρη φυσικά) μια χρονολογική καταγραφή των θεατρικών παραστάσεων στις οποίες δίνω και ένα αριθμό (χρονολογία συν αριθμητική σειρά). Ακόμα δίνω μερικές επί μέρους καταγραφές, ενδεικτικές επίσης και χωρίς πληρότητα, κατά θέατρο, θίασο, συγγραφέα, είδος έργου, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστών φυσικά.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

ISBN:
9789607463975
Εκδότης:
Έτος κυκλοφορίας:
2007
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
100
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.159 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση