Θεατρικά Β´
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Θεατρικά Β´

Το καρέ του έρωτα (Κώστας Πρετεντέρης) Μιας πεντάρας νιάτα (Ασημάκης Γιαλαμάς – Κώστας Πρετεντέρης) Δεσποινίς διευθυντής (Ασημάκης Γιαλαμάς – Κώστας Πρετεντέρης)

Κώστας Πρετεντέρης

Ασημάκης Γιαλαμάς

24.00€ -18% 19.68€

Πάντα πίστευα ότι το ελληνικό θέατρο της περιόδου 1953-1978, στο οποίο πρωταγωνίστησε και ο πατέρας μου (αυτή ήταν συνοπτικά η εικοσιπενταετία της δημιουργίας του...), δεν ήταν απλώς η καλλιτεχνική περιπέτεια μιας ομάδας –και μιας ευρύτερης παρέας– ταλαντούχων συγγραφέων, που είχε την τύχη να συμπέσει με μια γενιά αξεπέραστων ηθοποιών.

Ήταν ταυτοχρόνως το παρακολούθημα και η διεισδυτική καταγραφή μιας κοινωνίας που, μετά την αιματοβαμμένη δεκαετία του ’40, αλλάζει, εξελίσσεται και μεταμορφώνεται στην Ελλάδα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η δική μου γενιά. Μια Ελλάδα φτωχότερη ασφαλώς από τη σημερινή, αλλά σίγουρα πιο απλή, πιο αισιόδοξη και μάλλον πιο καλόκαρδη.

Υπ’ αυτήν την έννοια, το θέατρο εκείνης της εποχής φέρει βάρος μαρτυρίας για μια χώρα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια παρά μόνο στις αναμνήσεις ή τα προσωπικά βιώματά μας. Αλλά η οποία, ευτυχώς για όσους τη γνώρισαν, πρωταγωνιστεί ακόμα σε παλιές κινηματογραφικές ταινίες και σε θεατρικές σκηνές.

[Aπό το προλογικό σημείωμα του Ι. Κ. Πρετεντέρη]

Κώστας Πρετεντέρης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Πρετεντέρης (1926 - 1978) γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο. Από δεκαεπτά χρονών, μαθητής ακόμα, έγραφε νούμερα για επιθεωρήσεις. Αργότερα, σε συνεργασία με τον Γιώργο Οικονομίδη, έγραψε πολλές θεατρικές επιθεωρήσεις κι έκανε μεγάλες ραδιοφωνικές επιτυχίες. Το 1953 παντρεύτηκε την Άννα Βέννη κι απέκτησαν ένα γιο. Από το 1960 συνεχίζει μόνος στο ραδιόφωνο με τεράστιες επιτυχίες ("Το ημερολόγιο ενός θυρωρού", "Τα καθημερινά του Καθημερινού" με τον Δημήτρη Χορν, "Το νυφικό κρεβάτι" με τον Δημήτρη Χορν και την Έλλη Λαμπέτη, κ.λπ.). Από το 1962 συνεργάζεται με τον Ασημάκη Παλαμά και γράφουν την πρώτη μεγάλη τους θεατρική επιτυχία για τον θίασο "Κατερίνας" "Τα παιδιά μας οι Κέρβεροι". Ακολουθούν άλλες μεγάλες επιτυχίες: "Δεσποινίς Διευθυντής", "Ένας ιππότης για τη Βασούλα", "Η κυρία εκυκλοφόρησε", "Μιας πεντάρας νιάτα", "Η κόμισσα της φάμπρικας" και άλλα. Από το 1972 συνεχίζει τη συγγραφική θεατρική του καριέρα μόνος, με τον "Νονό μου τον διάβολο" με τον θίασο του Κώστα Βουτσά, ως το 1978 με το τελευταίο του έργο, τον "Κουνενέ", που παίχτηκε επί δύο ολόκληρα χρόνια. Εργάστηκε ταυτόχρονα ως χρονογράφος στις εφημερίδες Βραδυνή, Αθηναϊκή, Καθημερινή και, τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του, στην Ελευθεροτυπία. Από το 197Ο και εξής, στα πρώτα ακόμα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης, ο Πρετεντέρης γράφει τον "Κύριο συνήγορο" (πρώτη ελληνική σειρά γραμμένη ειδικά για τη μικρή οθόνη), την "Κοκορόμυαλη", τον "Ονειροπαρμένο", τη θρυλική "Γειτονιά μας", το "Εκείνες κι εγώ", "Τα παιδιά του Ζεβεδαίου" και άλλα εξαιρετικά δημοφιλή έργα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ασημάκης Γιαλαμάς

Ασημάκης Γιαλαμάς (Συγγραφέας)

Ασημάκης Γιαλαμάς (1913). Ο Ασημάκης Γιαλαμάς γεννήθηκε στην Άνω Μέλπεια Μεσσηνίας. Τέλειωσε το σχολείο στον Μελιγαλά. Στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, οικονομικοί λόγοι όμως τον ανάγκασαν να εργαστεί και δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Συνεργάστηκε στις εφημερίδες Ακρόπολις, Εσπερινή, Βραδυνή, Ημερήσιος Κήρυξ, Ελεύθερη Ελλάδα, Αλλαγή, Δημοκρατική, Δημοκρατικός και Αυγή. Στο χώρο του θεάτρου πρωτοεμφανίστηκε το 1940 με την επιθεώρηση Πολεμικές καντρίλιες, την οποία έγραψε για το θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη από κοινού με τους Γιώργο Οικονομίδη και Γιώργο Θίσβιο. Ακολούθησε προσωπική συνεργασία του Γιαλαμά με τον ίδιο θίασο, ενώ μετά την Απελευθέρωση συνεργάστηκε επίσης με το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη. Έγραψε σειρά επιθεωρήσεων, κυρίως σε συνεργασία με άλλους συγγραφείς και πολλές κωμωδίες από κοινού με τον Κώστα Πρετεντέρη. Τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση του Ντίνου Κατσουρίδη. Το 1994 παραστάθηκε από το Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη το έργο του Το χρήμα, ενώ άπαιχτο παραμένει το έργο του Η ταυτότητα. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Ασημάκη Γιαλαμά βλ. το πρόγραμμα από την παράσταση του έργου του Το χρήμα από το Ανοιχτό Θέατρο (θεατρική περίοδος 1994-1995) και το λήμμα «Γιαλαμάς Ασημάκης» στο Επίτομο Βιογραφικό Λεξικό Who is who. Αθήνα, Μέτρον, 1998. (Πηγή: Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
560
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.838 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση