Τεχνοκρατία και ουτοπία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τεχνοκρατία και ουτοπία

Θεωρία της σύγχρονης εποχής στη Δύση

Hans Freyer

34.90€ -27% 25.48€

Το βιβλίο του Freyer, έργο της ωριμότητάς του και απόσταγμα μακράς περισυλλογής πάνω στη φύση της κοινωνίας γενικά και της νεώτερης ευρωπαϊκής ιστορίας ειδικότερα, έχει λιγότερο ιστορικό και περισσότερο κοινωνιολογικό και φιλοσοφικό χαρακτήρα. Ξεκινά από τη θεμελιώδη διαπίστωση ότι η ραγδαία άνοδος της βιομηχανίας και της τεχνικής κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα αποτελεί μια τομή στην παγκόσμια ιστορία, ενοποιώντας για πρώτη φορά ουσιαστικά τον πλανήτη και θέτοντας έτσι πιεστικά το ερώτημα για το κοινό πεπρωμένο του. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Παναγιώτης Κονδύλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παναγιώτης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1943 και πέθανε αιφνιδίως στην Αθήνα το 1998. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία, νεότερη ιστορία και πολιτικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Φρανκφούρτης και Χαϊλδεμβέργης. Στη Χαϊλδεμβέργη αναγορεύτηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας. Για το έργο του βραβεύτηκε με το μετάλλιο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολτ. Ήταν εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών του Βερολίνου. Διηύθυνε τη "Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων Γνώση και τη σειρά "Ο Νεώτερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός" των εκδόσεων Νεφέλη. Βιβλία του στην ελληνική γλώσσα: "Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη" 1983, "Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα" 1984, "Ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός" Ι-ΙΙ 1987, "Ο νεοελληνικός διαφωτισμός" 1988, "Ισχύς και απόφαση" 1991, "Η παρακμή του αστικού πολιτισμού" 1991, "Πλανητική πολιτική μετά το ψυχρό πόλεμο 1992, "Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία" 1992 κ.ά. Επιπλέον έχει γράψει πολλά βιβλία στη γερμανική γλώσσα.

Hans Freyer (Συγγραφέας)

Ο Hans Freyer (1887-1969) σπούδασε στη Λειψία φιλοσοφία, κοινωνιολογία και οικονομικές επιστήμες· δάσκαλοί του ήσαν, μεταξύ άλλων, οι Karl Lamprecht και Wilhelm Wundt. Το 1911 αναγορεύθηκε διδάκτορας με την εργασία "Geschichte der Geschichte der Philosophie im 18. Jahrhundert" (Ιστορία της ιστορίας της φιλοσοφίας τον 18ο αι.). Το 1921 δημοσιεύτηκε η υφηγεσία του με τίτλο "Die Bewertung der Wirtschaft im philosophischen Denken des 19. Jahrhunderts" (Η αξιολόγηση της οικονομίας στη φιλοσοφική σκέψη του 19ου αι.). Το 1925 έγινε καθηγητής της κοινωνιολογίας στη Λειψία. Το 1938 εγκατέλειψε τη Γερμανία και δίδαξε στη Βουδαπέστη ως το 1945, οπότε ξαναγύρισε στη Λειψία, απ΄ όπου ξαναέφυγε το 1948 για να εγκατασταθεί ως το τέλος της ζωής του στο Wiesbaden. Μετά το 1950 δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Munster. Άλλα έργα του: "Theorie des objektiven Geistes. Eine Einleitung in die Kulturphilosophie" (Θεωρία του αντικειμενικού πνεύματος. Μια εισαγωγή στην φιλοσοφία του πολιτισμού) (1923)· "Der Staat" (Το κράτος) (1925)· "Sociologie als Wirklichkeitswissenschaft" (Η κοινωνιολογία ως επιστήμη της πραγματικότητας) (1930)· "Einleitung in die Soziologie" (Εισαγωγή στην κοινωνιολογία) (1931)· "Die politische Insel. Eine Geschichte der Utopien von Platon bis zur Gegenwart" (Η πολιτική νήσος. Μια ιστορία των ουτοπιών από τον Πλάτωνα ως σήμερα) (1936)· "Machiavelli" (1936)· "Weltgeschichte Europas (Παγκόσμια ιστορία της Ευρώπης) (1948).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Κουτσουρέλης

Κώστας Κουτσουρέλης (Μεταφραστής)

Ο Κώστας Κουτσουρέλης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Σπούδασε νοµικά και μεταφραστική στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Δημοσίευσε ποίηση, έργα για τη σκηνή, δοκίμια και μελέτες. Στις μεταφράσεις του περιλαμβάνονται έργα των Σαίξπηρ, Νοβάλις, Ρίλκε, Κάφκα, Γκόττφρηντ Μπεν, Οκτάβιο Πας κ.ά. Τα κριτικά του κείμενα περιστρέφονται γύρω από την εγχώρια και ξένη λογοτεχνία και σκέψη. Έγραψε το λιμπρέτο της όπερας δωματίου Ο Μιχαήλ Άγγελος στη Ρώμη που ανέβηκε το 2013 στο Μουσείο Μπενάκη σε μουσική σύνθεση Φίλιππου Τσαλαχούρη. Το 2015 παρουσίασε τον δραματικό μονόλογο Γράμμα στον Οδυσσέα Ελύτη στο Μέγαρο Μουσικής. To 2010 εκπροσώπησε την ελληνική ποίηση στη Βεστφαλία της Γερμανίας, στις εκδηλώσεις «Ρουρ-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Δίδαξε δημιουργική γραφή στο Ίδρυμα Σινόπουλου και λογοτεχνική μετάφραση στο ΕΚΕΜΕΛ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Διακρίσεις: Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα της Ακαδημίας Αθηνών (2013), Βραβείο Άρη Αλεξάνδρου (2012), Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης από τη Γερμανική Γλώσσα (2012).

Διευθύνει την επιθεώρηση λόγου και ιδεών Νέο Πλανόδιον. Έχει γράψει ποιήματα, δοκίμια και δράματα. Από τις εκδόσεις Κίχλη κυκλοφορούν η ποιητική του σύνθεση Νύχτα (2017) και οι μεταφράσεις: Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Η Δευτέρα Παρουσία (2012) και Γιαν Βάγκνερ, Το σπουργίτι του Γκέρικε και άλλα ποιήματα (2018), καθώς και το διπλό βιβλίο Η κόρη μου / Ουίλλιαμ Μπ. Γέητς, Προσευχή για την κόρη μου (2020).

 


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
272
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.575 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση