Τεχνικές οικογενειακής θεραπείας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τεχνικές οικογενειακής θεραπείας

Salvador Minuchin

H. Charles Fishman

Η φράση "τεχνικές οικογενειακής θεραπείας" παρουσιάζει προβλήματα. Φέρνει στο μυαλό εικόνες ανθρώπων που χειραγωγούν άλλους ανθρώπους. Πλανώνται φαντάσματα πλύσης εγκεφάλου ή ελέγχου για λόγους προσωπικής εξουσίας. Η ηθική ανησυχία είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Επιπλέον, η τεχνική από μόνη της δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα. Αν ο θεραπευτής προσηλωθεί στην τεχνική, παραμένοντας δεξιοτέχνης, η επαφή του με τους ασθενείς θα είναι αντικειμενική, αποστασιοποιημένη και ξεκάθαρη, αλλά και επιφανειακή, χειριστική προς χάρη της προσωπικής εξουσίας, και τελικά όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Η εκπαίδευση στην οικογενειακή θεραπεία θα πρέπει λοιπόν να είναι ένας τρόπος διδασκαλίας τεχνικών με απώτερο στόχο να τις κατακτήσουμε και μετά να τις ξεχάσουμε. Ο θεραπευτής πρέπει να είναι "γιατρός": ένα ανθρώπινο ον που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με άλλα ανθρώπινα όντα, θεραπευτικά, με τομείς και θέματα που τους προκαλούν πόνο, ενώ ταυτόχρονα τρέφει μεγάλο σεβασμό για τις αξίες τους, τα δυνατά τους σημεία και τις αισθητικές τους προτιμήσεις. Ο στόχος, με άλλα λόγια, είναι να υπερβεί την τεχνική. Μόνο ένα άτομο που κατέκτησε την τεχνική και κατόρθωσε στη συνέχεια να την ξεχάσει μπορεί να γίνει αποτελεσματικός θεραπευτής.

Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι (Επιμέλεια)

Η Αναστασία Καλαντζή - Αζίζι είναι καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το 1972 ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα "Το πρόβλημα του παιδιού στο Νοσοκομείο". Ειδικεύθηκε στη Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης ως κρατική υπότροφος και διατέλεσε για πέντε χρόνια Ψυχολόγος πλήρους απασχόλησης στην Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου (και ομοσπονδιακού κρατιδίου) της Βιέννης. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 και εργάστηκε ιδιωτικά ως Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Το 1981 διορίστηκε Επιμελήτρια του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1997 εκλέχθηκε Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας. Είναι Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και του Κύκλου Ευαισθητοποίησης στην Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Θεραπεία, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, Μέλος ΔΣ της Επιστημονικής Ένωσης Νέα Παιδεία, Διδάσκουσα - Θεραπεύτρια και Επόπτρια της Αυστριακής Εταιρείας Θεραπείας της Συμπεριφοράς, Ιδρυτικό Μέλος και Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη FEDORA-Psyche και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού προγράμματος ειδίκευσης στην κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντωνία Παπαστυλιανού (Επιμέλεια)

Η Αντωνία Παπαστυλιανού είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Salvador Minuchin

Salvador Minuchin (Συγγραφέας)

Ο Salvador Minuchin γεννήθηκε το 1921 στην Αργεντινή. Μέλος μιας αυστηρά ιεραρχικής οικογένειας εβραϊκής καταγωγής, έζησε τα παιδικά του χρόνια σε ένα μικρό χωριό και σε ηλικία δεκαοκτώ χρόνων πέρασε στην ιατρική σχολή και σπούδασε παιδιατρική. Μετά από μια σύντομη θητεία στον ισραηλινό στρατό, στον οποίο κατατάχθηκε ως εθελοντής γιατρός κι έλαβε μέρος στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948-49, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην παιδοψυχιατρική. Η καριέρα του ως οικογενειακός θεραπευτής ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 και σύντομα διακρίθηκε τόσο για τη θεωρητική του προσέγγιση όσο και για την επιτυχία του ως κλινικός θεραπευτής. Διατύπωσε τη Δομική Οικογενειακή θεραπεία, μια θεωρία που αντιμετωπίζει τα προβλήματα στο εσωτερικό της οικογένειας, απεικονίζοντας διαγραμματικά τις σχέσεις των μελών ή των υποσυνόλων της. Τα διαγράμματα αυτά αποτυπώνουν τη δυναμική και τα όρια μεταξύ των διαφόρων υποσυνόλων. Ο θεραπευτής προσπαθεί να διασπάσει τις μη λειτουργικές σχέσεις της οικογένειας και να υποχρεώσει τα μέλη της να υιοθετήσουν πιο υγιή πρότυπα που θα οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση της οικογένειας. Διετέλεσε διευθυντής της Κλινικής Καθοδήγησης Παιδιών στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (1965-1975). Εκεί ανέπτυξε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για την αφροαμερικανική και ισπανόφωνη κοινότητα της πόλης. Διατέλεσε ερευνητής-καθηγητής στην Ιατρική Σχολη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ενώ το 1981 ίδρυσε την Εταιρεία Οικογενειακών Μελετών, ένα φορέα με κύριο έργο την εκπαίδευση των οικογενειακών θεραπευτών. Σήμερα, ο Σαλβαδόρ Μινούτσιν ζει στη Βοστόνη με τη γυναίκα του Πατρίτσια, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Παραμένει όμως πάντα επίκαιρος αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη το 2007 σε δείγμα 2.600 ψυχολόγων-θεραπευτών, αναδείχθηκε ανάμεσα στους δέκα σημαντικότερους θεραπευτές όλων των εποχών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

H. Charles Fishman (Συγγραφέας)

O H. Charles Fishman είναι παιδοψυχίατρος. Μαθητής, όπως δηλώνει ο ίδιος, του S. Minuchin, υπήρξε για αρκετά χρόνια Διευθυντής Εκπαίδευσης και ανώτερος εκπαιδευτής στην Κλινική Καθοδήγησης Παιδιών στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Το 1989 ίδρυσε στο Γουέστ Γουίντσορ του Νιου Τζέρσι το Ινστιτούτο για την Οικογένεια, μια κλινική που εκπαίδευε επαγγελματίες θεραπευτές και παρείχε κοινωνικές υπηρεσίες ψυχικής υποστήριξης σε παιδιά και τις οικογένειες τους, ενώ το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση της Community Behavioral Health, μιας δημόσιας οργάνωσης κοινωνικής υποστήριξης στη Φιλαδέλφεια. Έχει εργαστεί επίσης στην Υπηρεσία ψυχικής υγείας της πολιτείας της Μασαχουσέτης. Από το 2006 διευθύνει μια ιδιωτική κλινική στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, που βοηθά άτομα με διατροφικές διαταραχές και τις οικογένειες τους. Ο Fishman έχει διευθύνει εκατοντάδες εργαστήρια στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Έχει τεράστια κλινική εμπειρία, έχοντας επιβλέψει πάνω από 20.000 περιπτώσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου

Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου (Μεταφραστής)

Η Ζωή - Μυρτώ Ρηγοπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Είναι ψυχολόγος και εκπαιδευόμενο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
323
Διαστάσεις:
23x17
Βάρος:
0.571 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση