Τέχνη και κοινωνία τον μεσαίωνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τέχνη και κοινωνία τον μεσαίωνα

Georges Duby

Η Ευρώπη διαμορφώθηκε στη διάρκεια των δέκα αιώνων για τους οποίους γίνεται λόγος στο βιβλίο. Τότε απέκτησε ισχύ και πλούτο, και τότε γεννήθηκε και άνθησε μια καθαυτό ευρωπαϊκή τέχνη. Εμείς θαυμάζουμε ό,τι έχει μείνει από την τέχνη αυτή. Ωστόσο η ματιά θεώρησής μας δεν είναι η ίδια με τη ματιά εκείνων που είδαν πρώτοι αυτές τις μορφές τέχνης. Για μας είναι έργα τέχνης, και, όπως και τα έργα της εποχής μας, περιμένουμε να μας προσφέρουν μόνο αισθητική απόλαυση. Για κείνους, αυτά τα μνημεία, τα αντικείμενα, οι εικόνες ήταν κατ` αρχήν λειτουργικά. (. . .) Στις σελίδες που ακολουθούν, βέβαια, δεν υπάρχει περίπτωση να εξηγήσουμε την εξέλιξη των μορφών τέχνης μέσα από την εξέλιξη των υλικών και πολιτισμικών δομών της κοινωνίας. Πρόθεσή μας είναι να τις θέσουμε εκ παραλλήλου, ώστε να βοηθήσουμε στην καλύτερη κατανόηση της μιας και της άλλης.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Ελευθερία Ζέη (Μεταφραστής)

Η Ελευθερία Ζέη διδάσκει Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, και Ιστορία στο Εργαστήριο Λογοτεχνικής Μετάφρασης (ATL) του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Georges Duby (Συγγραφέας)

Ο Georges Duby (1919-1996) υπήρξε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και κάτοχος της έδρας Ιστορίας των Μεσαιωνικών Κοινωνιών στο College de France. Δημοσίευσε πολυάριθμα έργα, κυρίως για τη μεσαιωνική ιστορία, ενώ η πρώτη έκδοση του Ιστορικού Άτλαντα υπό τη διεύθυνσή του κυκλοφόρησε το 1987. Έκτοτε εμπλουτίστηκε και βελτιώθηκε σε μια σειρά από επανεκδόσεις, ενώ στην παρούσα μορφή του έχει συμπληρωθεί ώστε να περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
127
Διαστάσεις:
22x13
Βάρος:
0.196 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση