Τελευταίες επιστολές
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τελευταίες επιστολές

1887-1889

Friedrich Wilhelm Nietzsche

14.13€ -27% 10.31€

Οι επιστολές αυτές του Νίτσε, που είχαν απευθυνθεί στους πιο στενούς του φίλους, στην οικογένειά του, σε κάποιους διανοούμενους όπως ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, πρέπει να διαβαστούν σε συσχετισμό με τα τελευταία έργα του, όπως κυρίως το `Ίδε ο Άνθρωπος`, καθώς και με το σύνολο των μεταθανάτιων αποσπασμάτων που χρονολογούνται από αυτά τα χρόνια.
Ένας άνθρωπος ολοένα και πιο μοναχικός, προορισμένος να περιπλανιέται, καταπιάνεται μ` ένα καθήκον υπερβολικό που του φαίνεται ότι αποτελεί τη μοναδική δυνατή συνέχεια του έργου του.
Στοχαστής που έγινε περιπλανώμενος, έχοντας αφήσει πίσω του πριν από πολλά χρόνια τη Γερμανία, ο Νίτσε μιλάει για τη σημασία που έχει γι` αυτόν η εναλλαγή των τόπων (Ζιλς-Μαρία, Νίκαια, Τορίνο). Η μετακίνηση γίνεται μία από τις προϋποθέσεις της ίδιας της σκέψης, ευκαιρία για μια μεγάλη μεταβολή οπτικής. Εξεγείρεται ενάντια στον γερμανικό εθνικισμό και τον αντισημιτισμό και προσπαθεί να προσδιορίσει τις συνθήκες μιας «μεγάλης πολιτικής».
Εμπειρία μιας σκέψης που αποσκοπεί στην κορυφή της ιστορίας, τροχιά ωστόσο διακεκομμένη, επειδή αυτό που αποκαλούμε «κατάρρευση» συνέβη στο Τορίνο τις πρώτες μέρες του 1889.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Friedrich Wilhelm Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche (Συγγραφέας)

Ο Φρίντριχ Νίτσε γεννήθηκε το 1844 στο Ρέκεν, κοντά στη Λειψία. Σε ηλικία πέντε ετών έχασε τον πατέρα του, προτεστάντη πάστορα. Έπειτα από λαμπρές σπουδές κλασικής φιλολογίας στη Βόννη και στη Λειψία, έγινε, σε ηλικία εικοσιπέντε ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Εκείνη την εποχή γνώρισε το έργο του φιλόσοφου Σοπενάουερ και συνδέθηκε φιλικά με τον μουσικοσυνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ. Πολύ σύντομα ο Νίτσε θα χαράξει το δικό του δρόμο. Παραιτείται από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο, απομακρύνεται από τις θεωρίες του Σοπενάουερ και διακόπτει τη σχέση του με τον Βάγκνερ. Ζώντας περιπλανώμενη ζωή, σε μικρές πανσιόν της Ελβετίας, της Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας, αφοσιώνεται στην κριτική της μεταφυσικής, της ηθικής, της θρησκείας και των άλλων πλευρών του δυτικού πολιτισμού γράφοντας ασταμάτητα. Έργα του η "Γέννηση της τραγωδίας" (1872), οι "Παράκαιροι στοχασμοί" (1873-1876), το "Ανθρώπινο, υπερβολικά ανθρώπινο" (1878-1879), η "Χαραυγή" (1881), η "Χαρούμενη γνώση" (1882), το "Πέρα από το καλό και το κακό" (1886), η "Γενεαλογία της ηθικής" (1887), το "Λυκόφως των ειδώλων" (1888), ο "Αντίχριστος" (1888), το "Ίδε ο άνθρωπος" (1888) και η ανολοκλήρωτη "Θέληση για δύναμη" (1883-1888). Ανάμεσά τους το κορυφαίο του, το "Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα" (1883-1885). Ο Νίτσε πέθανε το 1900, σε ηλικία πενήντα έξι ετών, αφού πέρασε τα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του έχοντας χαμένα τα λογικά του.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αιμιλία Μανούση (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
209
Διαστάσεις:
21x12
Βάρος:
0.279 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση