Τα τελευταία σημειωματάρια
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα τελευταία σημειωματάρια

Friedrich Wilhelm Nietzsche

20.00€ -26% 14.80€

"Για πολλούς ανθρώπους, η αφηρημένη σκέψη είναι κουραστική εργασία -για μένα, τις καλές μέρες, είναι γιορτή, μέθη".

Στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του, ο Νίτσε κατέγραφε τις φιλοσοφικές του σκέψεις σε μικρά σημειωματάρια και φύλλα χαρτιού που είχε πάντα μαζί του. Οι σημειώσεις αυτές χρησίμευαν ως βάση για τα χειρόγραφα των έργων του.

Η παρούσα έκδοση είναι μια επιλογή από τις σημειώσεις που κρατούσε ο φιλόσοφος κατά τα τελευταία παραγωγικά χρόνια του, σε μια περίοδο αποξένωσης του από τη συγγραφή. "Η φιλοσοφία μου, αν δικαιούμαι να ονομάζω έτσι ό,τι με βασανίζει μέχρι τα τρίσβαθα της φύσης μου, δεν μπορεί πια να μεταδοθεί, τουλάχιστον όχι έντυπα", έγραφε το 1885. Η καταγραφή υπό μορφή σημειώσεων, αντίθετα, του φαινόταν ακόμα εφικτή. Τα σημειωματάρια παρέμεναν πρόσφορος χώρος, αν όχι για τη μετάδοση, τουλάχιστον για τη γραπτή έκφραση των ιδεών του.

Πολλές από τις σημειώσεις αυτές βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και δίνουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα των όψιμων σκέψεων του φιλοσόφου για κεντρικά θέματα των τελευταίων μεγάλων κειμένων του: το καθήκον, τη θέληση για δύναμη, τη συνειδητοποίηση, το ευ ζην.

Friedrich Wilhelm Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche (Συγγραφέας)

Ο Φρίντριχ Νίτσε γεννήθηκε το 1844 στο Ρέκεν, κοντά στη Λειψία. Σε ηλικία πέντε ετών έχασε τον πατέρα του, προτεστάντη πάστορα. Έπειτα από λαμπρές σπουδές κλασικής φιλολογίας στη Βόννη και στη Λειψία, έγινε, σε ηλικία εικοσιπέντε ετών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Εκείνη την εποχή γνώρισε το έργο του φιλόσοφου Σοπενάουερ και συνδέθηκε φιλικά με τον μουσικοσυνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ. Πολύ σύντομα ο Νίτσε θα χαράξει το δικό του δρόμο. Παραιτείται από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο, απομακρύνεται από τις θεωρίες του Σοπενάουερ και διακόπτει τη σχέση του με τον Βάγκνερ. Ζώντας περιπλανώμενη ζωή, σε μικρές πανσιόν της Ελβετίας, της Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας, αφοσιώνεται στην κριτική της μεταφυσικής, της ηθικής, της θρησκείας και των άλλων πλευρών του δυτικού πολιτισμού γράφοντας ασταμάτητα. Έργα του η "Γέννηση της τραγωδίας" (1872), οι "Παράκαιροι στοχασμοί" (1873-1876), το "Ανθρώπινο, υπερβολικά ανθρώπινο" (1878-1879), η "Χαραυγή" (1881), η "Χαρούμενη γνώση" (1882), το "Πέρα από το καλό και το κακό" (1886), η "Γενεαλογία της ηθικής" (1887), το "Λυκόφως των ειδώλων" (1888), ο "Αντίχριστος" (1888), το "Ίδε ο άνθρωπος" (1888) και η ανολοκλήρωτη "Θέληση για δύναμη" (1883-1888). Ανάμεσά τους το κορυφαίο του, το "Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα" (1883-1885). Ο Νίτσε πέθανε το 1900, σε ηλικία πενήντα έξι ετών, αφού πέρασε τα δέκα τελευταία χρόνια της ζωής του έχοντας χαμένα τα λογικά του.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Rudiger Bittner (Επιμέλεια)

Ο Rudiger Bittner γεννήθηκε το 1945 στη Γερμανία. Σπούδασε φιλοσοφία, γερμανική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Το 1970 κατέθεσε διδακτορική διατριβή με θέμα τη "Διαλεκτική" του Καντ στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Το 1988 ανέλαβε θέση καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Χίλντεσχαϊμ και από το 1989 έως το 1991 δίδαξε στο Γέιλ. Από το 1991 μέχρι σήμερα εργάζεται ως καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ.

Γιώργος Θ. Καράμπελας (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
446
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.672 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση