Τα Σεπτεμβριανά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα Σεπτεμβριανά

Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη 1955, συμβολή στην πρόσφατη ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων

Χριστόφορος Ι. Χρηστίδης

[...] Το κείμενο για τα Σεπτεμβριανά αποτελείται από 211 δακτυλόγραφες σελίδες και χωρίζεται σε πρόλογο, εισαγωγή και τρία μέρη. Βρίσκεται στο τμήμα του Αρχείου Χριστόφορου Χρηστίδη που είναι κατατεθειμένο στο Κέντρο Μικραστιακών Σπουδών. [...]
Χάρη στην επιμελή συγκέντρωση, παράθεση και ερμηνεία εντυπωσιακού όγκου μαρτυριών και στοιχείων παραμένει, ίσως, η πληρέστερη πηγή για τα γεγονότα που σήμαναν την αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης. Το κείμενο πρέπει να εκτιμηθεί ακόμη όχι μόνον ως ασφαλής πηγή, αλλά και ως υπόδειγμα συστηματικής και ψύχραιμης, κατά το δυνατόν, προσέγγισης της "ζώσας" σχεδόν επικαιρότητας. Πολλές από τις ερμηνείες που επιχειρούνται διατηρούν επίσης την εγκυρότητά τους. Πρόκειται λοιπόν για ανεκτίμητο τεκμήριο και σχόλιο συνάμα για την πρόσφατη ιστορία της κωνσταντινουπολίτικης ρωμιοσύνης στην πιο τραγική, ίσως, ώρα της.

Γιάννης Στεφανίδης

Χριστόφορος Ι. Χρηστίδης

Χριστόφορος Ι. Χρηστίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Δ. Στεφανίδης (Επιμέλεια)

Ο Γιάννης Δ. Στεφανίδης είναι επίκουρος καθηγητής διπλωματικής ιστορίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ του London School of Economics. Έχει διατελέσει συνεργάτης του Ι.Μ.Χ.Α. και έχει εργαστεί για την Ελληνική Υπηρεσία του Β.Β.C. Έργα του: "Ο τελευταίος ευρωπαϊκός αιώνας: διπλωματία και πολιτική των δυνάμεων 1871-1945" (εκδόσεις "Προσκήνιο", 1997) "Isle of Discord: Nationalism, Imperialism and the Making of the Cyprus Question" (Hurst & New York University Press, 1999).

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
374
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.574 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση