Τα ψάρια του τόπου μας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα ψάρια του τόπου μας

Ένα ταξίδι στον κόσμο των ψαριών της θάλασσας και του πολιτισμού μας

Άρης Τσικοντούρης

Αδαμάντιος Διαμαντίδης

24.88€ -11% 22.14€

(...) Τα ονόματα των ψαριών, μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ένα ταξίδι στον τρόπο ζωής και στην κοινωνία εκείνων των ανθρώπων. Είναι πραγματικά πολύτιμο και μοναδικό, το πως κατάφεραν, όσοι προηγήθηκαν, να παντρέψουν, πάντοτε με απλότητα, τα πλάσματα της θάλασσας με τον καθημερινό τρόπο ζωής τους. Σκοπός της παρούσας έκδοσης είναι να συμβάλλει όσο μπορεί στην προβολή, στην ανάδειξη και στη διάσωση της σχέσης των ψαριών των ελληνικών θαλασσών με τους ψαράδες, τον τόπο και την κοινωνία στην οποία ζούσαν, μέσα από τα ονόματά τους, τον τρόπο ψαρέματός τους, την επεξεργασία και τη μαγειρική τους. Είναι, επίσης, να περιγράψει τον πλούτο και την πρωτοτυπία των ονομάτων των ψαριών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα ονόματα τα χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή για να χαρούν, να τραγουδήσουν, να αστειευτούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, όμως, θέλει να δείξει και τη σχέση των ανθρώπων διαφόρων τόπων στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, με συγκεκριμένα ψάρια, μέσα από τον τρόπο ψαρέματος, επεξεργασίας και μαγειρικής τους. Στην έκδοση αυτή, το κάθε ψάρι αντιμετωπίζεται σαν μία οντότητα ξεχωριστή, με τα δικά του χαρακτηριστικά και τη δική του προσωπικότητα. Ο τρόπος ψαρέματος του κάθε ψαριού δίνεται με απλό τρόπο, με αρκετή έμφαση στο πολιτιστικό στοιχείο και όχι τόσο σε τεχνικές λεπτομέρειες. Δε θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφερθούμε και στους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος του κάθε ψαριού. Οι συνταγές αυτές συνόδευαν και, εν μέρει, συνοδεύουν σημαντικές στιγμές της ζωής μας που, πολλές από αυτές, είχαν εορταστικό, τοπικό, εποχιακό και εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Είναι ένας πολιτισμός, τον οποίο οφείλουμε να διασώσουμε, έτσι ώστε να παραδοθεί στις επόμενες γενιές. Ήδη, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει αλλάξει και τις δ/ατροφικές μας συνήθειες, με αποτέλεσμα να αγνοούμε τις πραγματικά υγιεινές και ποιοτικές τροφές και τον κατάλληλο τρόπο προετοιμασίας και μαγειρικής τους. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει μια γνώση που είχαν κατακτήσει και υιοθετήσει οι παλαιότερες γενιές. Μια γνώση πολύτιμη. Οι περισσότερες συνταγές που γράφτηκαν για το κάθε ψάρι, προσφέρθηκαν από συλλόγους και απλούς ανθρώπους, απ` όλα τα μέρη της Ελλάδας, και, όπου χρειαζόταν, συμπληρώθηκαν από συνταγές που μάθαμε και δοκιμάσαμε, ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Σε κάποια ψάρια, πιο σπάνια, χρειάστηκε η συμβολή των ψαράδων, από διάφορα μέρη της Ελλάδας και των ανθρώπων που εργάζονται σε Ιχθυόσκαλες. Οι συνταγές, επίσης, επιλέχθηκαν με κριτήριο τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος του κάθε ψαριού. Η έκδοση συμπληρώνεται από μια πλούσια εικονογράφηση για κάθε ψάρι, που είναι αρκετά λεπτομερής και δίνει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα του κάθε ψαριού.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Αρτέον (Εικονογράφος)

Ο "Αρτέον" γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Με ρίζες από δυο άκρες του ελληνισμού, την Πόλη και την Πύλο, δε θα μπορούσε να μην αγαπήσει τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική φύση. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γραφιστικής των ΤΕΙ Αθήνας και του ArtsMA - De Monfort University of Leicester. Μετά από είκοσι χρόνια στο χώρο της δημιουργικής διαφήμισης ακολούθησε την αληθινή του αγάπη, το βιβλίο. Ένας από τους ιδρυτές της Αρτέον Εκδοτικής, ερευνητής, λαογράφος και εικονογράφος έχει επιμεληθεί πολλές εικονογραφημένες εκδόσεις της, όπως: "Πειρατικά και κουρσάρικα σκαριά των θαλασσών μας". "Τα ψάρια του τόπου μας", "Θαλασσινά καΐκια και βάρκες του τόπου μας", "Πλεούμενα των λιμνών και ποταμών του τόπου μας" κ.ά.

Άρης Τσικοντούρης (Συγγραφέας)

Ο ΆρηςΤσικοντούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Eίναι απόφοιτος του ΣΓΤΚΣ Αθήνας, έχει σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και μεταπτυχιακό τίτλο στο Arts, Design & Humanities ΜΑ - De Monfort University of Leicester. Μετά από είκοσι χρόνια στο χώρο της δημιουργικής διαφήμισης και η συμμετοχή του σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες ακολούθησε την αληθινή του αγάπη, το βιβλίο. Μερίζες από δυο άκρες του ελληνισμού, την Πόλη και την Πύλο, δεν θα μπορούσε να μην αγαπήσει τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική φύση. Η μακροχρόνια αυτή αγάπη του, τα αμέτρητα ταξίδια του και η επαφή του με τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό και τους ανθρώπους του, τον οδήγησε στη συγγραφή, στη συμμετοχή και επιμέλεια εικονογραφημένων εκδόσεων για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον, όπως: "Τα ψάρια τουτόπου μας", "Θαλασσινά καΐκια και βάρκες του τόπου μας", "Πειρατικά και κουρσάρικα σκαριά των θαλασσών μας" κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αδαμάντιος Διαμαντίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
198
Διαστάσεις:
17x25
Βάρος:
0.632 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση