Τα πρώτα τρία λεπτά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα πρώτα τρία λεπτά

Μια σύγχρονη άποψη για την προέλευση του σύμπαντος

Steven Weinberg

Μέχρι πριν από λίγο δεν ήταν δυνατό να δεχθούν ανεπιφύλακτα οι επιστήμονες κάποια θεωρία σχετική με την προέλευση του Σύμπαντος. Τα πράγματα όμως έχουν θεαματικά αλλάξει στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Το 1965 εμφανίστηκε μια καταπληκτική και πολύ απροσδόκητη επιστημονική ανακάλυψη -η βαρυσήμαντη ανακάλυψη από τους ραδιοαστρονόμους μιας αποκαλυπτικής κοσμικής ακτινοβολίας ραδιοφωνικών συχνοτήτων, που απέμεινε μετά την αρχική έκρηξη του Σύμπαντος. Γρήγορα ακολούθησε σπουδαία θεωρητική εργασία και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια θεωρία για το Αρχέγονο Σύμπαν, η οποία έχει γίνει αποδεκτή σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι επιστήμονες να την αποκαλούν "το καθιερωμένο μοντέλο".

Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας μια έγκυρη παρουσίαση για το τι πιστεύεται ότι συνέβη στα πρώτα τρία λεπτά της δημιουργίας του Σύμπαντος· έχουμε επίσης τη συναρπαστική ιστορία της ανακάλυψης αυτής. Το βιβλίο αυτό έχει γραφεί για το μέσο αναγνώστη, ο οποίος δε διαθέτει ειδικές γνώσεις Φυσικής ή Μαθηματικών. Ο Steven Weinberg, ο λαμπρός αυτός θεωρητικός φυσικός του Harvard, μας οδηγεί βήμα προς βήμα και με εκπληκτική σαφήνεια και γοητεία, για να κατανοήσουμε τα πρώτα τρία λεπτά της δημιουργίας, "διακόπτοντας τη δράση" σε συχνά διαστήματα για να περιγράψει και να αναλύσει το "πλαίσιο" των γεγονότων στο διάστημα αυτό.

"Τα πρώτα τρία λεπτά" αποτελούν ένα σπουδαίο και συναρπαστικό επίτευγμα· είναι ένα από τα ελάχιστα εκείνα βιβλία που, εξηγώντας με ενάργεια μια σημαντική ανακάλυψη της σύγχρονης επιστήμης, αλλάζει πραγματικά τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας.

Γιάννης Πιπίνης

Γιάννης Πιπίνης (Μεταφραστής)

Ο Γιάννης Πιπίνης γεννήθηκε το 1939 στον Κόρφο Κορινθίας. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν συνέχισε ως υπότροφος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, επί τριετία, την εξειδίκευσή του στον τομέα της θεωρητικής φυσικής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών "Δημόκριτος". Ως υπότροφος του ΙΚΥ επρόκειτο να συνεχίσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ιστορική συγκυρία της εποχής και μία κρίσιμη εσωτερική μεταλλαγή ως προς τις πνευματικές του κατευθύνσεις τον οδήγησαν προς την περιοχή της ποίησης, κατά κύριο λόγο, και της ζωγραφικής, κατά δεύτερο, χωρίς να πάψει να διατηρεί μέχρι σήμερα μια βαθιά ποιοτική σχέση με τη φυσική, ιδιαίτερα με τα αρχέτυπα των βασικών της θεωριών και τη μεθοδολογία των ερευνών της. Η σχέση αυτή έχει επηρεάσει αποφασιστικά τόσο την προσέγγισή του στα προβλήματα της τέχνης, όσο και τον δοκιμιακό λόγο. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Μικρογραφίες, εκτός εμπορίου, την ποιητική συλλογή Αναγραμματισμοί, από τις εκδόσεις Νεφέλη, τη συλλογή κριτικών δοκιμίων για τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, με τον γενικό τίτλο Μανόλης Αναγνωστάκης, ένας φανατικός πεζοπόρος της ποίησης, από τις εκδόσεις Σοκόλη. Έχει επίσης μεταφράσει Τα τρία πρώτα λεπτά, βιβλίο για τη γένεση του σύμπαντος, του Steven Weinberg, εκδόσεις Ειρμός.

Steven Weinberg

Steven Weinberg (Συγγραφέας)

O Steven Weinberg γεννήθηκε το 1933 στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε το 1954 από το Κόρνελ και κατόπιν έκανε τη διπλωματική του εργασία στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής στην Κοπεγχάγη. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Κολούμπια, το Μπέρκλεϊ και από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60, στο Χάρβαρντ. Το 1969 έγινε καθηγητής φυσικής στο ΜΙΤ, ενώ αργότερα επέστρεψε πάλι στο Χάρβαρντ. Μετά το 1982 μετακινήθηκε στο τμήμα φυσικής και αστρονομίας του πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, την έδρα του οποίου εξακολουθεί να κατέχει ως σήμερα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Gravitation and Cosmology: Principles and Applications of the General Theory of Relativity" (1972), καθώς και πολλών άρθρων σχετικών με τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων, την κοσμολογία και άλλα θέματα. Γνωστός για τη διατύπωση της θεωρίας πεδίου που ενοποιεί τις ασθενείς και ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις των στοιχειωδών σωματιδίων, καθώς και για την όλη σημαντική συμβολή του στη Φυσική, έχει τιμηθεί με το βραβείο Heinemann για τη Μαθηματική Φυσική και με το βραβείο Oppenheimer. Είναι επίσης μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Yale, του Πανεπιστημίου του Rochester, του Πανεπιστημίου του Chicago και του Knox College. Έλαβε το Νόμπελ Φυσικής το 1979.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
239
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.38 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση