Τα πρόσωπα του δράματος στο πεζογραφικό έργο του Μάριου Χάκκα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα πρόσωπα του δράματος στο πεζογραφικό έργο του Μάριου Χάκκα

Μελέτη

Θανάσης Ε. Μαρκόπουλος

Στη σκόπευση της εργασίας αυτής βρίσκονται τα πρόσωπα των πεζογραφημάτων του Μάριου Χάκκα, ενός συγγραφέα της εποχής μας που χάθηκε τόσο πρόωρα, στο 41 του χρόνια. Ο στόχος, ήδη από μόνος του, φαντάζει φιλόδοξος, καθώς προσκρούει σ΄ ένα βασικό εμπόδιο: το μεγάλο πλήθος ηρώων που κινείται σ΄ αυτό το έργο των τριών συλλογών αλλά των 57 πεζογραφημάτων και που πολύ συχνά υπόκειται στην τεχνική της ανωνυμίας, γεγονός που δυσκολεύει τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Σ΄ ένα μυθιστόρημα υπάρχει ακόμα συνήθως (στο παλιότερο περισσότερο, στο νεότερο λιγότερο) ένας "συγκεντρωτισμός" των προσώπων, ένα κέντρο που εξακτινώνεται στα δευτερεύοντα και στα περιφερειακά πρόσωπα κι αυτά βέβαια διευκολύνει την ταξινόμηση και την ασφαλέστερη διερεύνησή τους. Στα 57 πεζογραφήματα του Χάκκα όμως είναι υποχρεωμένος ο ερευνητής να αντιμετωπίσει, κατά κάποιο τρόπο 57 ξεχωριστά συστήματα προσώπων. Κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατο, είναι σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να πελαγοδρομήσει και στο όνομα του ελάχιστου να χάσει το μέγιστο, που είναι ασφαλώς η συστηματικότερη κατάδειξη του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς των βασικών ηρώων. [...] (απόσπασμα από την εισαγωγή) Η εργασία αυτή, ελάχιστα διαφοροποιημένη στο βασικό κείμενο, εκπονήθηκε στα πλαίσια των μεταπτυχικών μου σπουδών στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την ευγενική καθοδήγηση της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου, καθηγήτριας της νεοελληνικής φιλολογίας στο ίδιο Τμήμα, την οποία ευχαριστώ κι από τη θέση αυτή. Θ. Μ.
Γιώργος Β. Κάτος

Γιώργος Β. Κάτος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Κάτος γεννήθηκε το 1943 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Από το 1965 έως το 1976 διηύθυνε το βιβλιοπωλείο "Η γωνιά του βιβλίου". Από το 1976 μέχρι το 1996 ήταν εκδότης του λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού περιοδικού "Το τραμ" (από το 1987 και διευθυντής του). Το 1976 ίδρυσε τις εκδόσεις "Εγνατία". Από το 1987 έως το 1995 υπήρξε επίσης εκδότης και διευθυντής της σειράς μικρών βιβλίων "Τα τραμάκια". Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1965 με το μυθιστόρημα "Οι μικροί μας άγγελοι" και ακολούθησαν τα εξής βιβλία : "Η επιστροφή του Κάιν" (μυθιστόρημα, 1966), "Άπνοια" (μυθιστόρημα, 1970), "Η βασιλεία των κατσαρίδων" (μυθιστόρημα, 1973), "Τα καλά παιδιά" (διηγήματα, 1980), "Η αγία αλητεία" (μυθιστόρημα, 1988), "Ιστορίες της νύχτας" (διηγήματα, 1991), "Το παράπονο του Οδυσσέα" (μυθιστόρημα, 1996). Εκτός από το "Τραμ" υπήρξε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού "Παραφυάδα". Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και στα αγγλικά.

Θανάσης Ε. Μαρκόπουλος

Θανάσης Ε. Μαρκόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1951 στα Κρανίδια της Κοζάνης. Σπούδασε Αρχαία Ελληνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές και τις διδακτορικές του σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ποίηση και τη λογοτεχνική κριτική. Ποιήματα και κριτικά του κείμενα γύρω από τη μεταπολεμική ελληνική ποίηση και πεζογραφία δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά, λογοτεχνικά και φιλολογικά. Έχει εκδώσει οχτώ συλλογές ποιημάτων, τρεις μελέτες και τέσσερα βιβλία με δοκίμια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
83
Διαστάσεις:
16χ11
Βάρος:
0.082 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση