Τα παιδιά του πολέμου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα παιδιά του πολέμου

Από την Κρήτη στο Αϊβαλί: Μυθιστόρημα

Ahmet Yorulmaz

"Τα παιδιά του πολέμου" είναι ένα έργο που περιγράφει και αναλύει το αιώνιο δράμα της προσφυγιάς. Το δράμα που είναι ίδιο παντού και πάντοτε.
Το κυρίως θέμα του έργου περιστρέφεται γύρω από το δράμα των Τουρκοκρητικών στην Κρήτη, που παριστάνεται από τη δική τους οπτική γωνία. Όμως το μεγάλο προσόν του βιβλίου είναι ότι παρά τον έντονο συναισθηματισμό που το χαρακτηρίζει απουσιάζει ο φανατισμός. Και όχι μόνον αυτό αλλά μέσα από τις σελίδες του αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο οι γόνιμοι καρποί της ελληνοτουρκικής συνύπαρξης.
Ο ήρωας του έργου, ο Αϊνάκης Χασάν, ένας νεαρός Τουρκοκρητικός, πάμπτωχος, που προσπαθεί να αναρριχηθεί στα σκαλοπάτια της ζωής, βρίσκει την προστασία και την καθοδήγηση από ένα Ρωμιό Κωνσταντινουπολίτη, τον κυρ-Βλαδίμηρο. Προστάτης και μέντοράς του, ο κυρ-Βλαδίμηρος είναι αυτός που του παραστέκεται ως τις τελευταίες μέρες του στην Κρήτη.
Ένα έργο γεμάτο συναισθηματισμό, αντικειμενικότητα και σοφία.

Στέλιος Ρ. Ροΐδης (Μεταφραστής)


Ahmet Yorulmaz

Ahmet Yorulmaz (Συγγραφέας)

Ο Αχμέτ Γιορουλμάζ γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1932. Είναι τουρκο-κρητικής καταγωγής και γνώστης της ελληνικής γλώσσας. "Τα παιδιά του πολέμου" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Προτού συνταξιοδοτηθεί διατηρούσε βιβλιοπωλείο στο Αϊβαλί. Παράλληλα άσκησε τη δημοσιογραφία στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και το Αϊβαλί. Μάλιστα είχε εκδώσει και μία εβδομαδιαία εφημερίδα με τον τίτλο "Turk dunyasi" ("O τουρκικός κόσμος"). Εκτός από τα κείμενά του που δημοσίευε στις εφημερίδες, έχει κάνει και αρκετές μεταφράσεις ελληνικών έργων (διηγημάτων, μυθιστορημάτων, ποίησης) στα τουρκικά. Στον κατάλογο των επιλογών του διακρίνουμε τους Έλληνες συγγραφείς: Κ. Ταχτσή, Σ. Τσίρκα, Μ. Κουμανταρέα, Στ. Μυριβήλη, Ε. Αλεξίου, την ποιήτρια Κ. Δημουλά και άλλους. Στην ποιητική ανθολογία του Τούρκου εκδότη Ασίμ Μπεζιρτζί με τον τίτλο "Η ειρήνη με τη γλώσσα των Τούρκων και Ελλήνων ποιητών" έχουν περιληφθεί πολλές δικές του μεταφράσεις. Εκτός από το μεταφραστικό του έργο έχει διακριθεί και με έργα του που έχει γράψει στα τουρκικά όπως τα "Αυτοί που άφησαν τα ίχνη τους στο πέρασμά τους από το Αϊβαλί (Πορτρέτα), "Τα παιδιά του πολέμου" (μυθιστόρημα), "Οι νεώτερες γενιές στο Αϊβαλί" (μυθιστόρημα), "Από την Κρήτη στο Αϊβαλί" (μυθιστόρημα), "Ταξιδεύοντας στο Αϊβαλί" (μονογραφία), "Αϊβαλί" (ταξιδιωτικός οδηγός) και άλλα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
207
Διαστάσεις:
19x13
Βάρος:
0.229 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση