Τα ονόματα των Ελλήνων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα ονόματα των Ελλήνων

Απογραφή της εξέλιξης του ονόματος και συγκριτική μελέτη με δείγματα ονομάτων του 2005 και του 2016

Χρήστος Π. Κίτσος

18.02€ -27% 13.15€

Το όνομα που δίδεται σε ένα νεογέννητο (η ονοματοθεσία) αποτελεί σπουδαίο γεγονός στην ελληνική οικογένεια και μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε και πηγή διαμάχης ανάμεσα στην οικογένεια του γαμπρού (που θεωρείτο ότι είχε τα πρωτεία) και της νύφης.

Σε κάποιες περιοχές υπήρχαν ιδιομορφίες, κυρίως προς τιμήν των "τοπικών αγίων", μα η επιλογή ήταν σαφής μέχρι πριν λίγα χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια έγινε περισσότερο ευέλικτη.

  • Υπήρξε επίπτωση αυτής της αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς;
  • Υπήρξε αλλοίωση του ποσοστού χρήσης των κοινώς αποδεκτών ονομάτων;
  • Πώς επιλέγονταν στην αρχαιότητα, στο Βυζάντιο και γενικώς στην Ελλάδα τα ονόματα; Υπήρχαν διαφοροποιήσεις στους εκτός επικράτειας Έλληνες στην επιλογή ονομάτων;


Αυτά και άλλα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο αυτό στηριζόμενο όχι μόνο στην καταγραφή των ονομάτων μα και σε δύο διαφορετικά δείγματα (ανδρών και γυναικών), του 2005 και του 2016. Η ανάλυση των δειγμάτων αυτών αποδεικνύεται χρήσιμη για τα ερωτήματα που θέσαμε.

Χρήστος Π. Κίτσος

Χρήστος Π. Κίτσος (Συγγραφέας)

Ο Κίτσος Χρήστος, γεννήθηκε στην Ν. Ιωνία Αττικής το 1951, και τέλειωσε το Βαρβάκειο το 1969. Σπούδασε Μαθηματικός (1969-1973) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απέκτησε το Μ.Α στην Στατιστική (1976-1978) από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick, Canada και το PhD από το University of Glasgow (1983-1986), Scotland / UK / GB. Έχει εργαστεί σε θέματα Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Στατιστικής τόσο στον Ιδιωτικό Τομέα (ΟΑΣ, Interamerican, κλπ.), όσο και στο Δημόσιο Τομέα ( ΕΣΥΕ, ΥΕΘΑ ). Δίδαξε σε πολλά εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας, με διάφορες συμβάσεις. Συνεργάσθηκε ως επισκέπτης με πολλά Πανεπιστήμια της ΕΕ, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων. Διετέλεσε Εθνικός Αντιπρόσωπος σε θέματα Παιδείας στην Eurostat και τον OECD, Σύμβουλος στον ΗΛΠΑΠ, Ιδρυματικός Υπεύθυνος Ερευνητικών Προγραμμάτων και Προϊστάμενος στο Γενικό Τμήμα Μαθηματικών του ΤΕΙ Αθήνας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε Πειραματικό Σχεδιασμό, Βιομηχανική Στατιστική, Βιοστατιστική, Θεωρία Πληροφορίας. Έχει δημοσιεύσει 41 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, 74 σε συλλογικούς τόμους και έχει πλέον των 90 παρουσιάσεων σε συνέδρια. Εξέδωσε 7 επιστημονικά συγγράμματα για την Στατιστική στα Ελληνικά, ένα γενικού ενδιαφέροντος (Το Όνομα των Ελλήνων), μια μονογραφία (για την καινοτομία και όχι μόνο) , είναι συν-εκδότης πέντε διεθνών τόμων και 13 τόμων πρακτικών στα Ελληνικά, και δημοσίευσε 2 μονογραφίες στα αγγλικά.. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών προγραμμάτων. Εκλέχθηκε ως μέλος στο International Association of Statistical Computing (IASC), τώρα είναι μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (ΕΣΙ) και μέλος του ISI -Committee of Risk Assessment.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
216
Διαστάσεις:
17x24
Βάρος:
0.461 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση