Τα μυστικά της ζωής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα μυστικά της ζωής

Εναντίον μιας μονοδιάστατης θεώρησης

Michel Morange

Στην εποχή της μετα-γονιδιωματικής περιόδου, τα μυστικά της ζωής διερευνώνται δια μέσου της σύγκλισης των προσπαθειών των βιολόγων, των φυσικών και των μαθηματικών. Πως θα κατανοήσουμε την σημασία για αυτή την δραματική διαδοχή στους φαινομενικά διαφορετικούς στόχους, για αυτή την εναλλαγή των ελπίδων και της αυταπάτης; Στο παρόν καινοτόμο βιβλίο, ο Michel Morange, για να αντιληφθούμε αυτές τις δυσκολίες και πολλές άλλες ανάλογες που αναδύονται στους βιολογικούς κλάδους, μας προτείνει ένα κλειδί. Οι εντυπωσιακές ανακοινώσεις αντικατοπτρίζουν τις διαψεύσιμες ακόμη ελπίδες ότι μια μοναδική εξήγηση θα ήταν ικανοποιητική για κάθε φαινόμενο. Όμως τα βιολογικά δεδομένα -όπως και άλλα δεδομένα που προκύπτουν από άλλους επιστημονικούς κλάδους- δεν μπορούν να εξηγηθούν από μία και μοναδική αρχή κατανόησης. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Λαοκρατία Λάκκα (Μεταφραστής)


Ευτύχης Ι. Μπιτσάκης

Ευτύχης Ι. Μπιτσάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης γεννήθηκε το 1927 στο Κάδρος της Κρήτης. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Θεωρητική Φυσική και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Είνα διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris VIII διδάκτωρ Επικρατείας της Γαλλίας. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα (1976), εργάσθηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ως μαθητής, ο Ευτύχης Μπιτσάκης πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμέςτης ΕΠΟΝ. Στη διάρκεια του εμφυλίου καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για πολιτική δράση. Τον Απρίλιο του 1967 βρισκόταν στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας πήρε ενεργό μέρος στο αντιδικτατορικό κίνημα της Δυτικής Ευρώπης, ως μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. και της Αντιδικτατορικής Επιτροπής του Παρισιού.

Michel Morange

Michel Morange (Συγγραφέας)

O Μισέλ Μοράνζ (Michel Morange) είναι Καθηγητής Βιολογίας στην Ecole Normale Superieure και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Pierre-et-Marie-Curie (Paris VI). Κατέχει διδακτορικό τίτλο στη Μοριακή Βιολογία και στη Φιλοσοφία. Είναι διευθυντής του Κέντρου Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών Cavailles, στο πλαίσιο του διεπιστημονικού προγράμματος USR 3608, CNRS, "Republique des savoirs" της Ecole Normale Superieure. Η επιστημονική του έρευνα ξεκίνησε με τη διατριβή του και τη μετα-διδακτορική του εργασία στο Τμήμα Φυσικοχημείας Βιολογικών Μακρομορίων στο Ινστιτούτο Παστέρ με θέμα την αλλοστερική ρύθμιση του γονιδίου ενός ενζυμικού μοντέλου. Από το 1980 εργάστηκε ως ερευνητής στη μονάδα της Μοριακής Γενετικής, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Francois Jacob, στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Παστέρ με θέμα την κυτταρική διαφοροποίηση και την εμβρυική ανάπτυξη. Το 1986 έγινε συν-διευθυντής στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Στρες του Ινστιτούτου Παστέρ. Από το 1991 έως το 2008 διηύθυνε το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Στρες στην Ecole Normale Superieure. Είναι Πρόεδρος (2015-2017) της Διεθνούς Ένωσης για την Ιστορία, τη Φιλοσοφία και τις Κοινωνικές Μελέτες της Βιολογίας. Η έρευνά του στον τομέα της ιστορίας και της φιλοσοφίας των επιστημών αφορά τις μεταμορφώσεις της βιολογίας στον 20ό αιώνα καθώς και τον ρόλο της γαλλικής σχολής σε αυτές. Προϊόν αυτών των ερευνών ήταν η συγγραφή το 1994 του βιβλίου "Ιστορία της μοριακής βιολογίας", που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά. Άλλα έργα του, που έχουν επίσης μεταφραστεί στα ελληνικά είναι: "Μυστικά της ζωής", "Το μερίδιο των γονιδίων", "Η ζωή, η εξέλιξη και η Ιστορία".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
267
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.426 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση