Τα μικρόβια και ο άνθρωπος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα μικρόβια και ο άνθρωπος

Ένα βιβλίο-γνωριμία με τον κόσμο των μικροβίων για όλους

Νικόλαος Ι. Λεγάκης

Στέλιος Π. Χατζηπαναγιώτου

60.00€ -11% 53.40€

ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ το ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ, κανένας ζωντανός οργανισμός πάνω στη γη, είτε άνθρωπος, είτε ζώο, είτε φυτό, δεν είναι μόνος του. Μαζί του ζει, αναπτύσσεται και πορεύεται ένας τεράστιος μικρόκοσμος, που τον ακολουθεί σε κάθε βήμα, κάθε λεπτό. Ακόμα και όταν ο Neil Armstrong πάτησε για πρώτη φορά το 1969 τη σελήνη, είχε συντροφιά του στο τεράστιο αυτό βήμα για την ανθρωπότητα, τρισεκατομμύρια μικροσκοπικούς οργανισμούς, που ταξίδεψαν μέσα του, πάνω του, γύρω του: τα μικρόβια.
Αυτοί οι τόσο μικροί οργανισμοί, που για όλα τα έμβια όντα έχουν καταλύσει κάθε έννοια `μοναξιάς`, και που για να τους δει το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται τη βοήθεια της τεχνολογίας, υπήρχαν δισεκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς, και πολύ πιθανόν αποτελούν και την αρχέγονη μορφή ζωής από την οποία εξελίχθηκαν οι σημερινοί ανώτεροι οργανισμοί.
Ακούγοντας τη λέξη `μικρόβια` έχουμε όλοι συνηθίσει να σκεφτόμαστε αμέσως αρρώστιες, επιδημίες, καταστροφές, βιολογικό πόλεμο. Όμως ένας πολύ μικρός, απειροελάχιστος αριθμός από τα μικρόβια του πλανήτη μας, ανήκει σε αυτά τα `κακά` μικρόβια. Τα περισσότερα μικρόβια, χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε, αποτελούν πραγματικούς `πιστούς συντρόφους` μας, και είναι από ακίνδυνα έως απαραίτητα για τη ζωή και το περιβάλλον μας. Η ζωή στον άνθρωπο είναι μικροβιακή - la vie c` est bacterienne - έλεγε ο θεμελιωτής της Μικροβιολογίας Louis Pasteur.
Και όμως είναι αξιοπερίεργο, εμείς οι άνθρωποι των ανεπτυγμένων χωρών, να γνωρίζουμε περισσότερα για τα ζώα της ζούγκλας, απ` ότι γι` αυτά τα μικροσκοπικά όντα, που κατοικούν πάνω μας και μέσα μας, και μάλιστα σε μια αναλογία περίπου δέκα προς ένα δικό μας κύτταρο.
Αλλά και τα `κακά` μικρόβια αποτελούν έναν αναπόσπαστο κρίκο του βιολογικού κύκλου όλων των ζωντανών οργανισμών. Η μελέτη των `κακών` μικροβίων αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα αντικείμενα της ιατρικής επιστήμης. Το ευρύτατο φάσμα των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει, εκτείνεται από τις ταχύτατα μεταβαλλόμενες γενετικές τους καταβολές έως τη δράση τους, την αντιμετώπισή τους αλλά και τη συμμετοχή τους στην ασθένεια και το θάνατο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι λοιμώξεις, δηλαδή οι ασθένειες από μικρόβια, αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία αφανισμού ολόκληρων πληθυσμών με τη μορφή επιδημιών ή πανδημιών και διαμόρφωσαν την παγκόσμια ιστορία της ανθρωπότητας. Ακόμη και σήμερα, τα μικρόβια διατηρώντας το πλεονέκτημα του `απροσδόκητου` και του `αναπάντεχου` μας οδηγούν συχνά σε αδιέξοδες καταστάσεις, προκαλώντας δυσεπίλυτα προβλήματα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Αυτό το βιβλίο που γράφτηκε με πολύ μεράκι είναι αφιερωμένο στην πολύπλευρη σχέση ανθρώπου και μικροβίων. Σκοπός του βιβλίου είναι να απομυθοποιήσει την παρεξηγημένη αυτή σχέση και να τη βάλει σε μια ισορροπημένη βάση, ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολές φόβου ή ανοχής που προκαλούν η άγνοια ή η ημιμάθεια. Προσπαθεί να απαντήσει σε απορίες, που δημιουργούνται καθημερινά στον κόσμο, ο οποίος χωρίς να είναι ειδικός πληροφορείται για τα μικρόβια και τη σημασία τους αποσπασματικά από διάφορες πηγές.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Νικόλαος Ι. Λεγάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Π. Χατζηπαναγιώτου (Συγγραφέας)

Ο Στέλιος Χατζηπαναγιώτου είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος - Κλινικός Μικροβιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάσθηκε για πέντε χρόνια σαν έμμισθος επιστημονικός συνεργάτης στα Πανεπιστήμια Gottingen και Wurzburg της Γερμανίας, όπου και απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Gottingen και την ειδικότητα της Εργαστηριακής Ιατρικής (Βιοπαθολογίας). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάσθηκε περίπου 10 χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και στον ιδιωτικό τομέα, και από το 1999 μέχρι σήμερα υπηρετεί σαν μέλος του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στην Ιατρική Σχολή Αθηνών στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αιγινητείου Νοσοκομείου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
1108
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
2.186 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση