Τα μεταλλεία της Καμάριζας στο Λαύρειο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα μεταλλεία της Καμάριζας στο Λαύρειο

Γιώργος Ν. Δερμάτης

Η Καμάριζα ή Άγιος Κωνσταντίνος, η αρχαία αττική Μαρώνεια, ευρίσκεται 3 χλμ. ΔΒΔ της πόλης του Λαυρίου, σε περίοπτη θέση, σε υψόμετρο 252m, στο κέντρο της ενδοχώρας της Λαυρεωτικής γης, και συνδέεται με εξαίσιες εσωτερικές διαδρομές προς το Σούνιο, Λεγραινά, Ανάβυσσο, Κερατέα, τον Θορικό και το Λαύριο· προς το άκρο της ΝΑ Αττικής, η Καμάριζα, είναι τοποθετημένη σε ένα από τα καλύτερα σημεία του σωζόμενου αττικού τοπίου, σε μια συστάδα δασωμένων λόφων.

Η Καμάριζα, για αιώνες η καρδιά των μεταλλευτικών έργων του Λαυρίου, το ασίγαστο κέντρο μιας πλουτοφόρας μεταλλευτικής δραστηριότητας στην αρχαία και νεότερη εποχή, απ΄ τους πρώτους βιομηχανικούς-μεταλλευτικούς οικισμούς της νεότερης Ελλάδας, αυτό το πρώην δυναμικό βιομηχανικό χωριό των μεταλλωρυχείων, εξελίσσεται, τα τελευταία χρόνια, σε ένα οικιστικό και παραθεριστικό κέντρο με σεβασμό απέναντι στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, το ιστορικό, μνημειακό και φυσικό του περιβάλλον. [...]

(από τον πρόλογο, Νικόλαος Ζαγουρής, πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζας))

Γιώργος Ν. Δερμάτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Ν. Δερμάτης μεγάλωσε και ζει στο Λαύριο με καταγωγή από τη Λακωνία. Πτυχιούχος (1979) της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Ιστορίας (1999) του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου. Ιδρυτικό μέλος (1984) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) και του ελληνικού τμήματος (1992) του TICCIH, μέλος των Επιστημονικών Επιτροπών των συνεδρίων της ΝΑ. Αττικής από το 2000 έως σήμερα. Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ επί 4 συνεχείς θητείες (1993-2001), σήμερα μέλος του Δ.Σ. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού προγράμματος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου-Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής "Αρχιτεκτονικός και Μουσειολογικός Σχεδιασμός του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου" και "Κέντρο Πανεπιστημιακών Βιομηχανικών και Τεχνικών Αρχείων" (2008-2011), μέλος της Επιτροπής διεκδίκησης του έργου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και διεθνή και έχει γράψει βιβλία για το αρχαίο και νεότερο μεταλλευτικό-μεταλλουργικό Λαύριο, κυρίως το δεύτερο, ως μια από τις δυναμικές όψεις της νεωτερικής Ελλάδας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
175
Διαστάσεις:
29x21
Βάρος:
0.831 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση