Τα ξύλινα καράβια της Κάσου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα ξύλινα καράβια της Κάσου

Σύγχρονη συνοπτική μελέτη για την ιστιοφόρο ναυτιλία από την αρχαιότητα ως το τέλος του 19ου αιώνα

Μιχάλης Κ. Σκουλιός

Χαρακτηρίζεται έργο ζωής για το συγγραφέα και καλύπτει ολόκληρη την ιστιοφόρο ναυτιλία που επέζησε χάρη στην ξυλοναυπηγική τέχνη και παράδοση από τα πανάρχαια χρόνια ως το τέλος του 19ου αιώνα. Περιέχει ένα πλήθος από καταγραφές τεχνικών λεπτομερειών, ιστορικών στοιχείων, ναυτικής ορολογίας, αλλά και εποχικών εθνικών οραμάτων της κάποτε υπόδουλης στους Τούρκους Κάσου, όπως αυτά εκφράζονται στην ποίηση που διαδόθηκε.
Καταχωρούνται ναυτικά έγγραφα εποχής, ακρόπρωρα, άγνωστες έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες και γκραβούρες, πίνακες πλοιοκτητών, ονόματα ιστιοφόρων σκαφών, ναυτικά όργανα, τυπολογία, ναυπηγική -κατασκευαστικά σκίτσα, αρματωσιές, εργαλεία, παροιμίες- ιδιώματα, εκφράσεις της θάλασσας. Το περιεχόμενό του αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και "κιβωτό μνήμης" για τις περισσότερες οικογένειες της Κάσου και όχι μόνο.
Το γλωσσάρι του αποτελεί μνημείο διάσωσης μιας ονοματολογίας που έχει περάσει στους χώρους της ιστορίας και της μνήμης.
Πρόκειται για συλλεκτικό βιβλίο, εξαιρετικής σημασίας, που το βεληνεκές του ξεπερνά τα όρια ενός νησιού όπως η Κάσος.
Το περιεχόμενό του αποτελεί δεξαμενή πληροφοριών για τους ναυτοδιδασκάλους, τους νομικούς και ιστορικούς του μέλλοντος και για ολόκληρο τον κόσμο της ναυτιλίας.
Τέλος, ο συγγραφέας τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών στις 29 Δεκ. 2011 γι΄ αυτό το βιβλίο - μελέτη του, και του απονεμήθηκε το βραβείο στην κατηγορία "Τάξης των Θετικών Επιστημών" της Ευτυχίας Ευταξιοπούλου στη μνήμη του Αντιπλοιάρχου Κωνσταντίνου Ευταξιόπουλου.

Μιχάλης Κ. Σκουλιός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
420
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.877 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση