Τα φοβερά ντοκουμέντα: Ο εμφύλιος 1946-1949, Α'
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα φοβερά ντοκουμέντα: Ο εμφύλιος 1946-1949, Α'

Σόλων Ν. Γρηγοριάδης

Το καλοκαίρι του 1945, αρχαία τραγωδία παίχτηκε στα βουνά της θεσσαλικής Πίνδου. Πρωταγωνιστής ήταν ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης, αλλά και όλη η εαμική Αντίσταση. Μετά το θάνατο του Βελουχιώτη η αλυσίδα των γεγονότων οδήγησε σε αυτό που έγινε τραγωδία όλης της Ελλάδας.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 1946 συνήλθε η 2η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Την ημέρα εκείνη έσκυβαν οι μοίρες της Ελλάδας πάνω από την ελπίδα της ειρήνης που ψυχομαχούσε. Απέξω έφτανε η φοβερή ηχώ του οργίου της βίας, ενώ στο βάθος του ορίζοντα διαγράφονταν οι σιλουέτες των βρετανικών αρμάτων. Ο Ζαχαριάδης έκρινε πως δεν υπήρχε πια άλλη λύση. Ο Εμφύλιος άρχιζε.

"[...] Ο συγγραφέας των δύο τόμων των "Φοβερών ντοκουμέντων", Σόλων Ν. Γρηγοριάδης, με εγκυρότητα, γερή τεκμηρίωση και εξαίρετη αφηγηματικότητα, οδηγεί τον αναγνώστη στις ατραπούς αυτού του μεγάλου κακού. Οι δύο αυτοί τόμοι συγκροτούν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και βαρυσήμαντο έργο, από τα πρώτα του είδους του."

(από τον πρόλογο του Γεώργιου Π. Μαλούχου)

Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τις ενότητες:
- Πρόλογος
- Τα πρόσωπα
- Τα ντοκουμέντα
- Οι εικόνες
- Τα γεγονότα

Γεώργιος Π. Μαλούχος

Γεώργιος Π. Μαλούχος (Επιμέλεια)

Ο Γεώργιος Π. Μαλούχος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Νέδα Αθ. Κανελλοπούλου και έχουν δύο κόρες. Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικεύτηκε στην Κοινωνική Πολιτική στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ανώτατων Σπουδών Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Λοζάνης. Έχει εργαστεί ως κειμενογράφος στην εταιρεία Bold. Από το 1993 μέχρι το 1996 έγραφε στο περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος. Για δεκαπέντε μήνες διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Επιλογή. Έγραφε στο περιοδικό Σαμιζντάτ καθ΄ όλη τη διάρκεια έκδοσής του. Έγραφε ακόμη στην εφημερίδα Το Βήμα και στις κυπριακές εφημερίδες Αλήθεια και Φιλελεύθερος. Από το 1999 γράφει στην εφημερίδα Καθημερινή και από το 2002 συνεργάζεται με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ροδάνθη Παπαδομιχελάκη (Επιμέλεια)


Σόλων Ν. Γρηγοριάδης

Σόλων Ν. Γρηγοριάδης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Καστοριά τον Φεβρουάριο του 1912. Αποφοίτησε από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ονομάστηκε σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού το 1932. Από το 1935 άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα στην εφημερίδα Έθνος ως αρθρογράφος, σε θέματα διεθνούς στρατηγικής, πολιτικής και οικονομίας. Διετέλεσε διευθυντής του Ρίζου της Δευτέρας (1946-47) και του Ταχυδρόμου (1950) και διευθυντής σύνταξης της Ακροπόλεως (1950-66). Στη διάρκεια της Κατοχής εργάστηκε στον αντιστασιακό Τύπο, ενώ διετέλεσε επίσης εθνοσύμβουλος στις Κορυσχάδες και διοικητής μοίρας του αντάρτικου Ναυτικού (ΕΛΑΝ). Υπήρξε ο πρώτος ΄Ελληνας δημοσιογράφος που καθιέρωσε τα ιστορικά αναγνώσματα στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο και περιοδικό Τύπο (δημοσίευσε πάνω από 200). Πολλά άρθρα του για τη διεθνή στρατηγική και πολιτική δημοσιεύτηκαν σε ξένες μεγάλες εφημερίδες ή αναδημοσιεύτηκαν σε επίσημες στρατιωτικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού. Ελαβε μέρος σε πολλές αποστολές, με σημαντικότερες αυτές στην Πολωνία (1939), στην Αίγυπτο (1939), σε Φινλανδία και Γαλλία (1940), στο Βερολίνο (1953), στο Βιετνάμ (1966), στην Πράγα (1968) κ.α. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα εξής βιβλία: "Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974", "Συνοπτική Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, Δεκέμβρης - Εμφύλιος 1944-1949", "Οικονομική Ιστορία Ελλάδας, Τα Φοβερά Ντοκουμέντα, Επεισόδιο Κέρκυρας". Για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο τιμήθηκε με το βραβείο "Αθανάσιος Μπότσης". Διετέλεσε μέλος της ΄Ενωσης Συντακτών. Πέθανε στην Αθήνα, το 1994.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
190
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.198 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση