Τα φοβερά ντοκουμέντα: Μετά τον Εμφύλιο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα φοβερά ντοκουμέντα: Μετά τον Εμφύλιο

Η άνοδος του Παπάγου στην εξουσία

Σόλων Ν. Γρηγοριάδης

"[...] Το βιβλίο "Μετά τον εμφύλιο" επιχειρεί να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για το τι έγινε στον τόπο κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο σύνθετης περιόδου. Ποιος ήταν ο ρόλος του Κέντρου απέναντι στον "κομμουνιστικό κίνδυνο"; Ποιος ήταν ο ρόλος του Παλατιού ανάμεσα στους ξένους και στην ελληνική πολιτική ζωή; Πώς και γιατί συγκρούστηκε ο Παπάγος με το στέμμα και πώς τελικά πολιτεύτηκε; Ποια ήταν η θέση των Σοβιετικών στο ελληνικό πρόβλημα; Ποιος ήταν ο ρόλος του Σπύρου Μαρκεζίνη και γιατί συγκρούστηκε με τον Στρατάρχη; Τι συνέβη με την προσφυγή της κυβέρνησης Παπάγου στον ΟΗΕ για την Κύπρο και πώς αυτή επηρέασε τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις; Αυτά είναι τα κυριότερα ερωτήματα που επιχειρείται να απαντηθούν για τα καθοριστικά χρόνια της μακράς κι επώδυνης ματωμένης αβεβαιότητας της χώρας [...]"

(από τον πρόλογο του Γεώργιου Π. Μαλούχου)

Ο τόμος περιλαμβάνει τις ενότητες:
- Πρόλογος
- Τα πρόσωπα
- Τα ντοκουμέντα
- Οι εικόνες
- Τα γεγονότα
- Τα πριν και τα μετά
# Οι ασύρματοι του ΚΚΕ
# Τι έγραψαν και τι είπαν
# Το Κυπριακό
# Η εσωτερική κρίση του ΚΚΕ

Γεώργιος Π. Μαλούχος

Γεώργιος Π. Μαλούχος (Επιμέλεια)

Ο Γεώργιος Π. Μαλούχος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Νέδα Αθ. Κανελλοπούλου και έχουν δύο κόρες. Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικεύτηκε στην Κοινωνική Πολιτική στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ανώτατων Σπουδών Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Λοζάνης. Έχει εργαστεί ως κειμενογράφος στην εταιρεία Bold. Από το 1993 μέχρι το 1996 έγραφε στο περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος. Για δεκαπέντε μήνες διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Επιλογή. Έγραφε στο περιοδικό Σαμιζντάτ καθ΄ όλη τη διάρκεια έκδοσής του. Έγραφε ακόμη στην εφημερίδα Το Βήμα και στις κυπριακές εφημερίδες Αλήθεια και Φιλελεύθερος. Από το 1999 γράφει στην εφημερίδα Καθημερινή και από το 2002 συνεργάζεται με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ροδάνθη Παπαδομιχελάκη (Επιμέλεια)


Σόλων Ν. Γρηγοριάδης

Σόλων Ν. Γρηγοριάδης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Καστοριά τον Φεβρουάριο του 1912. Αποφοίτησε από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ονομάστηκε σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού το 1932. Από το 1935 άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα στην εφημερίδα Έθνος ως αρθρογράφος, σε θέματα διεθνούς στρατηγικής, πολιτικής και οικονομίας. Διετέλεσε διευθυντής του Ρίζου της Δευτέρας (1946-47) και του Ταχυδρόμου (1950) και διευθυντής σύνταξης της Ακροπόλεως (1950-66). Στη διάρκεια της Κατοχής εργάστηκε στον αντιστασιακό Τύπο, ενώ διετέλεσε επίσης εθνοσύμβουλος στις Κορυσχάδες και διοικητής μοίρας του αντάρτικου Ναυτικού (ΕΛΑΝ). Υπήρξε ο πρώτος ΄Ελληνας δημοσιογράφος που καθιέρωσε τα ιστορικά αναγνώσματα στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο και περιοδικό Τύπο (δημοσίευσε πάνω από 200). Πολλά άρθρα του για τη διεθνή στρατηγική και πολιτική δημοσιεύτηκαν σε ξένες μεγάλες εφημερίδες ή αναδημοσιεύτηκαν σε επίσημες στρατιωτικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού. Ελαβε μέρος σε πολλές αποστολές, με σημαντικότερες αυτές στην Πολωνία (1939), στην Αίγυπτο (1939), σε Φινλανδία και Γαλλία (1940), στο Βερολίνο (1953), στο Βιετνάμ (1966), στην Πράγα (1968) κ.α. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα εξής βιβλία: "Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974", "Συνοπτική Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, Δεκέμβρης - Εμφύλιος 1944-1949", "Οικονομική Ιστορία Ελλάδας, Τα Φοβερά Ντοκουμέντα, Επεισόδιο Κέρκυρας". Για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο τιμήθηκε με το βραβείο "Αθανάσιος Μπότσης". Διετέλεσε μέλος της ΄Ενωσης Συντακτών. Πέθανε στην Αθήνα, το 1994.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
287
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.437 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση