Τα φοβερά ντοκουμέντα: Δεκέμβριος 1944
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Τα φοβερά ντοκουμέντα: Δεκέμβριος 1944

Το ανεξήγητο λάθος

Σόλων Ν. Γρηγοριάδης

Το ντοκουμέντο:

"PREM 3/212/14 σελ. 995

Από: Τσόρτσιλ
Προς: Ίντεν

Σημείωμα 7 Νοεμβρίου 1944

1. Κατά τη γνώμη μου, αφού έχουμε πληρώσει στη Ρωσία το τίμημα για να επιτύχουμε ελευθερία δράσεως στην Ελλάδα, δεν πρέπει να διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε βρετανικές δυνάμεις για να υποστηρίξουμε τη βασιλική ελληνική κυβέρνηση υπό τον Παπανδρέου.

2. Αυτό σημαίνει ότι οι βρετανικές δυνάμεις, βεβαίως, θα επέμβουν για να παρεμποδίσουν την εκτέλεση παράνομων πράξεων. Ο Παπανδρέου, σίγουρα, μπορεί να κλείσει τις εφημερίδες του ΕΑΜ, αν το ΕΑΜ υποκινήσει απεργία Τύπου.

3. Ελπίζω ότι η ελληνική ταξιαρχία θα φτάσει σύντομα και ότι δεν θα διστάσει να ανοίγει πυρ όπου είναι αναγκαίο. Γιατί να στείλουμε μόνο μια ταξιαρχία της ινδικής μεραρχίας; Χρειαζόμαστε άλλες 8 με 10 χιλιάδες στρατιώτες για να κρατήσουμε, για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης, την πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη. Το θέμα επέκτασης της ελληνικής εξουσίας πρέπει να το εξετάσουμε αργότερα. Περιμένω ανοιχτή σύγκρουση με το ΕΑΜ και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε διαλέξει με προσοχή το έδαφος."

"[...] Ο Δεκέμβρης του `44 έριξε βαριά τη σκιά του στην Ελλάδα. Υπήρξε ουσιαστικά το προανάκρουσμα του φρικτού Εμφυλίου Πολέμου που ακολούθησε λίγο καιρό αργότερα και στον οποίο είναι αφιερωμένοι οι δύο επόμενοι τόμοι αυτής της έκδοσης. Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου χάραξαν πολύ βαθιά τη χώρα και το μέλλον της για πολλές δεκαετίες. Το βιβλίο του Σόλωνα Ν. Γρηγοριάδη, "Δεκέμβριος 1944 -το ανεξήγητο λάθος", υπήρξε μία από τις πρώτες ουσιαστικές απόπειρες κατανόησης και καταγραφής του τι συνέβη εκείνες τις φοβερές ώρες στην Αθήνα."

(από τον πρόλογο του Γεώργιου Π. Μαλούχου)

Ο τόμος περιλαμβάνει τις ενότητες:
- Πρόλογος
- Τα πρόσωπα
- Το ντοκουμέντο
- Οι εικόνες
- Το γεγονός
- Τα πριν-τα μετά
- Τι έγραψαν και τι είπαν για τον Δεκέμβριο

Γεώργιος Π. Μαλούχος

Γεώργιος Π. Μαλούχος (Επιμέλεια)

Ο Γεώργιος Π. Μαλούχος γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Νέδα Αθ. Κανελλοπούλου και έχουν δύο κόρες. Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ειδικεύτηκε στην Κοινωνική Πολιτική στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ανώτατων Σπουδών Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Λοζάνης. Έχει εργαστεί ως κειμενογράφος στην εταιρεία Bold. Από το 1993 μέχρι το 1996 έγραφε στο περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος. Για δεκαπέντε μήνες διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Επιλογή. Έγραφε στο περιοδικό Σαμιζντάτ καθ΄ όλη τη διάρκεια έκδοσής του. Έγραφε ακόμη στην εφημερίδα Το Βήμα και στις κυπριακές εφημερίδες Αλήθεια και Φιλελεύθερος. Από το 1999 γράφει στην εφημερίδα Καθημερινή και από το 2002 συνεργάζεται με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ροδάνθη Παπαδομιχελάκη (Επιμέλεια)


Σόλων Ν. Γρηγοριάδης

Σόλων Ν. Γρηγοριάδης (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Καστοριά τον Φεβρουάριο του 1912. Αποφοίτησε από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ονομάστηκε σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού το 1932. Από το 1935 άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα στην εφημερίδα Έθνος ως αρθρογράφος, σε θέματα διεθνούς στρατηγικής, πολιτικής και οικονομίας. Διετέλεσε διευθυντής του Ρίζου της Δευτέρας (1946-47) και του Ταχυδρόμου (1950) και διευθυντής σύνταξης της Ακροπόλεως (1950-66). Στη διάρκεια της Κατοχής εργάστηκε στον αντιστασιακό Τύπο, ενώ διετέλεσε επίσης εθνοσύμβουλος στις Κορυσχάδες και διοικητής μοίρας του αντάρτικου Ναυτικού (ΕΛΑΝ). Υπήρξε ο πρώτος ΄Ελληνας δημοσιογράφος που καθιέρωσε τα ιστορικά αναγνώσματα στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο και περιοδικό Τύπο (δημοσίευσε πάνω από 200). Πολλά άρθρα του για τη διεθνή στρατηγική και πολιτική δημοσιεύτηκαν σε ξένες μεγάλες εφημερίδες ή αναδημοσιεύτηκαν σε επίσημες στρατιωτικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού. Ελαβε μέρος σε πολλές αποστολές, με σημαντικότερες αυτές στην Πολωνία (1939), στην Αίγυπτο (1939), σε Φινλανδία και Γαλλία (1940), στο Βερολίνο (1953), στο Βιετνάμ (1966), στην Πράγα (1968) κ.α. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα εξής βιβλία: "Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974", "Συνοπτική Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, Δεκέμβρης - Εμφύλιος 1944-1949", "Οικονομική Ιστορία Ελλάδας, Τα Φοβερά Ντοκουμέντα, Επεισόδιο Κέρκυρας". Για το δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο τιμήθηκε με το βραβείο "Αθανάσιος Μπότσης". Διετέλεσε μέλος της ΄Ενωσης Συντακτών. Πέθανε στην Αθήνα, το 1994.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
186
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.287 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση