Σύνθεση και μορφή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σύνθεση και μορφή

Το βασικό μάθημα στο Bauhaus και αργότερα

Johannes Itten

40.00€ -10% 36.00€

Το "Σύνθεση και μορφή" είναι το πιο ολοκληρωμένο τεκμήριο ενός από τα ορόσημα της μοντέρνας εκπαίδευσης στην τέχνη, το περίφημο Βασικό Μάθημα του Bauhaus, στη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Ο Ίττεν ήταν ο δάσκαλος που το οργάνωσε κατόπιν προσκλήσεως του Βάλτερ Γκρόπιους. Δημοσιεύθηκε το 1963 όταν ο Ίττεν ήταν ακόμη εν ζωή και αναθεωρήθηκε και εμπλουτίστηκε από τη χήρα του Ίττεν, Αννελίζε Ίττεν. Εμπεριέχει νέο υλικό από το Βασικό Μάθημα του Bauhaus, καθώς επίσης και οπτικά παραδείγματα και περιγραφές των εκλεπτύνσεων που έγιναν από τον Ίττεν σε μετέπειτα τάξεις που δίδαξε στο Βερολίνο (1926[-1932), στο Κρέφελντ (1932-1938), και στη Ζυρίχη (1938-1960). Το Βασικό Μάθημα στο Bauhaus σχεδιάστηκε σαν μια δοκιμαστική περίοδος για την κρίση σπουδαστών με διαφορετικό υπόβαθρο, ώστε να προσδιοριστεί το δημιουργικό τους ταλέντο, να βοηθηθούν στην επιλογή καριέρας και να διδαχτούν βασική σύνθεση για μια μελλοντική σταδιοδρομία στην τέχνη. Καθεμία από τις 200 και πλέον εικόνες που παρουσιάζονται εδώ, περιγράφεται λεπτομερώς για να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει τον σκοπό της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Οι πρωτότυπες εργασίες των σπουδαστών περιλαμβάνουν σπουδές από τη φύση, καθαρές μορφές και αφαιρέσεις, τρισδιάστατα έργα και εργασίες στις εφαρμοσμένες τέχνες. Επιπλέον, το βιβλίο περιλαμβάνει συναρπαστικό υλικό σχετικά με την αξιολόγηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Το βιβλίο έχει οικουμενική απήχηση για ένα βασικό μάθημα που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μέσο για την ατομική δημιουργική ανάπτυξη, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα από σπουδαστές και δασκάλους των τεχνών ως θεμέλιο για το δικό τους βασικό μάθημα. Ο Γιοχάννες Ίττεν (1888-1967) απασχολήθηκε με τα προβλήματα της σύνθεσης και του χρώματος όλη του τη ζωή. Η δική του θεωρία χρώματος η οποία δημοσιεύτηκε στα βιβλία "Η τέχνη του χρώματος" και "Τα στοιχεία του χρώματος" (σπουδαστική έκδοση), αποτελεί μια πειστική σύνθεση γης γνώσης του ως ζωγράφου και της πείρας του ως δασκάλου, τα δύο μέρη που στοιχειοθετούν την προσωπικότητα και το έργο τού Ίττεν.

Ιάκωβος Ποταμιάνος

Ιάκωβος Ποταμιάνος (Μεταφραστής)

Ο Ιάκωβος Ποταμιάνος είναι καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Σχεδιασμός Φωτισμού και Πολυμέσα" στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ και έχει αποσπάσει βραβεία για αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές μελέτες του στην Ελλάδα. Το έργο του εστιάζεται στην αρχιτεκτονική σύνθεση, στα συστήματα διδασκαλίας της σύνθεσης, σε ζητήματα χώρου, μορφής και φωτός και της σχέσης αυτών με την ψυχολογία της αντίληψης και τη φιλοσοφία. Είναι διεθνώς γνωστός για το έργο του στην μελέτη των ιστορικών τεχνικών φωτισμού για την δημιουργία ιδιόμορφων εντυπώσεων και αισθήσεων με ιδιαίτερη εστίαση σε εκείνες που εφαρμόζονταν στις βυζαντινές εκκλησίες για την ενδυνάμωση της αίσθησης δέους. Επί του περίπλοκου αυτού ζητήματος, τα τελευταία 20 χρόνια, έχει εργαστεί και δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα καθώς και το βιβλίο "Το Φως στη Βυζαντινή Εκκλησία". Στο βιβλίο του "Τέχνη και φως" επιχειρεί να ανιχνεύσει τρόπους χρήσης του φωτός για τη δημιουργία εικαστικών αισθήσεων με σκοπό την νοηματοδοσία στη ζωγραφική, τη γλυπτική, το θέατρο και την αρχιτεκτονική. Στις διδακτορικές σπουδές του στην Αμερική είχε ως επόπτη τον Rudolf Arnheim, μέλος της Σχολής Ψυχολογίας Gestalt ο οποίος συνέδεσε τις αρχές της ψυχολογίας της αντίληψης με την ανάλυση και τη δημιουργία έργων τέχνης. Μετέφρασε ορισμένα σημαντικά έργα του στα Ελληνικά, όπως το "Τέχνη και οπτική αντίληψη", "Οπτική σκέψη", "Η δυναμική της αρχιτεκτονικης μορφής" και "Εντροπία και τέχνη". Μετέφρασε επίσης το "Σύνθεση και μορφή" του Johannes Itten και το Η Αλληλεπίδραση των Χρωμάτων του Josef Albers, δασκάλων του Bauhaus, που απετέλεσαν ακρογωνιαίους λίθους για την εξέλιξη της καλλιτεχνικής σύνθεσης στον 20ό αιώνα.

Γιώτα Βρυώνη

Γιώτα Βρυώνη (Μεταφραστής)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Δημοσιογραφία, Ιταλική Γλώσσα και Τέχνη και Γραφιστική. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Ελλάδα δουλεύοντας σαν δημοσιογράφος. Έζησε στην Ιταλία και στην Αμερική για δεκατέσσερα χρόνια όπου σπούδασε και δούλεψε ως γραφίστας, διαφημίστρια και εικονογράφος. Το 1998 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολείται πλέον αποκλειστικά με την συγγραφή και την εικονογράφηση βιβλίων. Το 1999 εκδίδει το πρώτο της παραμύθι με κείμενο και εικονογράφηση δική της με τίτλο "Το Τριζόνι και το Ρόδο". Ακολουθούν το 2000 δύο ακόμα παραμύθια με τίτλους "Το Όνειρο του Ιανού" και "Το Ταξίδι στο Τέλος του Κόσμου". Το τελευταίο έγινε και θεατρικό έργο. Το 2004 εκδίδει το "Μάγια και Μορφέας" ένα θεατρικό σε τρεις πράξεις και το "3 Μύθοι - 3 Μονόπρακτα", που είναι η απόδοση τριών ελληνικών μύθων, της Πανδώρας, του Νάρκισσου και της Δήμητρας και του Ερυσίχθωνα σε θεατρικό λόγο. Το 2005 εκδίδει το "Έρωτας και Ψυχώ" ένα εικονογραφημένο λογοτεχνικό έργο. Παράλληλα συνεργάζεται με εκδοτικό οίκο για την λογοτεχνική επιμέλεια κειμένων και για την δημιουργία εξωφύλλων πανεπιστημιακών βιβλίων. Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την έκδοση τεσσάρων βιβλίων για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις βιβλίων και εικονογράφησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και Γραμματέας στην Εταιρεία Ελλήνων Εικονογράφων "Αίσωπος".

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
141
Διαστάσεις:
20χ21
Βάρος:
0.546 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση