Σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη: Η τέχνη των βαλκανικών χωρών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη: Η τέχνη των βαλκανικών χωρών

Συλλογικό έργο

Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου

Magda Carneci

10.00€ -10% 9.00€
Η έκθεση "Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη. Η Τέχνη των Βαλκανικών χωρών" που πραγματοποιείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με αντίστοιχα Ιδρύματα των Βαλκανικών χωρών γίνεται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα και φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις σύγχρονες τάσεις και αναζητήσεις καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε ένα γεωγραφικό χώρο με ποικίλες πολιτισμικές όψεις και ιδιαιτερότητες. Η συνάντηση των καλλιτεχνών , των διευθυντών των Μουσείων και των ιστορικών της τέχνης στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία αυτής της έκθεσης θέλω να πιστεύω ότι σηματοδοτεί τη γόνιμη συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη ενός προβληματισμού, που έχει ως στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των λαών της ΝΑ Ευρώπης. Πρόσφατα οι συνάδελφοί μου Υπουργοί Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εγώ είχαμε την ευκαιρία να διακηρύξουμε από τη Θεσσαλονίκη τη σημασία που έχει, ιδίως γι ΄ αυτή την περιοχή, η αναζήτηση ή μάλλον η διεκδίκηση ενός "Πολιτισμού των Πολιτισμών" σύμφωνα και με το κεντρικό μήνυμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001 -2004. Στην έκθεση της Θεσσαλονίκης το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να δει καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά κλίματα και αναπτύσσουν ποικίλη καλλιτεχνική δραστηριότητα (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο τέχνη κ.λπ.) υποδεικνύοντας με ποιο τρόπο η τέχνη μπορεί να χειρισθεί το σύγχρονο κοινωνικό προβληματισμό. Χαιρετίζω αυτήν την προσπάθεια που γίνεται από το Κ.Μ.Σ.Τ. της Θεσσαλονίκης και από τα άλλα Μουσεία της περιοχής μας και ελπίζω να έχει συνέχεια. Ευάγγελος Βενιζέλος

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου (Συγγραφέας)

Ο Μιλτιάδης Παπανικολάου σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Με υποτροφία του IΚΥ συνέχισε τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt και έχει ασχοληθεί με την ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη του 190υ και του 200ύ αιώνα. Οργάνωσε πολλές εκθέσεις. Είναι καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και διευθυντής του Κ.Μ.Σ.Τ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Magda Carneci (Συγγραφέας)

Η Magda Carneci είναι ιστορικός της τέχνης και ποιήτρια. Σπούδασε ιστορία και θεωρία της τέχνης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Βουκουρέστι. ΄Εγινε διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι το 1997.Εργάζεται ως ερευνήτρια στη σύγχρονη τέχνη στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης στο Βουκουρέστι. Είναι επίσης πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης στην ίδια πόλη. ΄Εχει γράψει πολλά δοκίμια και άρθρα με θέμα τη σύγχρονη τέχνη στη Ρουμανία και το εξωτερικό. Τα ποιήματα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν εκδοθεί σε πολλές ανθολογίες. Εξέδωσε αρκετά βιβλία με δοκίμια και ποίηση στα ρουμανικά και σε άλλες γλώσσες, όπως τα "Art of the 1980s in Eastern Europe. Texts οn Postmodernism (στα αγγλικά, 1999), Psaume (στα γαλλικά, 1997). Επιμελήθηκε επίσης τον κατάλογο Bucharest ίn the 1920s-l940s: between Avant-Garde and Modernism ( 1994) και Experiment ίn Romanian Arts since 1960 ( 1997).Τέλος, συνεργάζεται με το περιοδικό τέχνης "ARTELIER" στο Βουκουρέστι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Eleni Laperi (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στα Τίρανα, Αλβανία. Απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών των Τιράνων. Εργάστηκε ως γραφίστρια, επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη Τιράνων. Από το 1998 ως το 2001 ήταν η αρχισυντάκτρια του περιοδικού PamorART που εξέδιδε η Εθνική Πινακοθήκη Τιράνων. Από το 2001 έως σήμερα είναι διευθύντρια του πολιτιστικού κέντρου γυναικών-καλλιτεχνών Lindart στα Τίρανα. Ως καλλιτέχνης συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Αλβανία. Ως επιμελήτρια διοργάνωσε από τις αρχές του 1990 έως σήμερα πολλές εκθέσεις τέχνης και ειδικότερα εκθέσεων νέων μέσων με τη συμμετοχή αλβανών καλλιτεχνών στην Αλβανία και το εξωτερικό: Σουηδία, Ελβετία, Ιταλία, Ελλάδα, Καναδάς, Γιουγκοσλαβία κλπ. Το 2001 διοργάνωσε την πρώτη έκθεση γυναικών καλλιτεχνών στην Αλβανία με τον τίτλο "Τολμώ να είμαι διαφορετική". Δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες για τις εικαστικές τέχνες στην Αλβανία, για Αλβανούς και ξένους καλλιτέχνες, δοκίμια και διηγήματα σε εθνικά και διεθνή έντυπα όπως το PamorART, αρ. 1, 2, 3, 4, 5, 6 και το Mediterranea 2: Albania & Albania 1999, Μπάρι-Ιταλία, Imago- 2001, Σλοβακία, "Η τέχνη των βαλκανικών κρατών", έκδοση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, 2002, "n.paradoxa", 10 -2002, Αγγλία, κλπ. Συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών με το Εθνικό Μουσείο της Ρουμανίας τον Απρίλιο 1997. Συμμετείχε στο πρόγραμμα "Cοurants" που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας και το "La Maison des Cultures du Monde", Παρίσι, Γαλλία, Νοέμβριος 1998. Συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Yόρκη~, Απρίλιος 2Im. 270 Συγγραφέας του λογοτεχνικού βιβλίου "Αναζητώντας τη Λυσιστράτη", Τίρανα 2002.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Meliha Husedzinovic (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Rouzha Marinska (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Branislava Andjelkovic (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Branislav Dimitrijevic (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Igor Zabel (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία το 1958. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα (συγκριτική λογοτεχνία, ιστορία τέχνης, φιλοσοφία). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα το 1989. Επιμελητής της Γκαλερί Moderna (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), Λιουμπλιάνα. Επιμελήθηκε μεγάλο αριθμό ατομικών και ομαδικών εκθέσεων με Σλοβένους και διεθνείς καλλιτέχνες. Εξέδωσε δυο βιβλία για τη σύγχρονη τέχνη και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και δοκίμια σε καταλόγους εκθέσεων και περιοδικά. (π.χ. Art Journal, Art Press, Index, Moscow Art Magazine και άλλα). Πρόσφατες επιμέλειες εκθέσεων: 33ο καλλιτεχνικό σαλόνι, Ζάγκρεμπ 1998 (επιμελητής), 2000+ - The Arteast Collection, Γκαλερί Moderna, Λιουμπλιάνα 2000 (μέλος της ομάδας επιμελητών), Aspects/Positions, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Βιέννη, 2000 (μέλος της ομάδας επιμελητών), Manifesta 3, Λιουμπλιάνα 2000 (συντονιστής), The eye and its truth, Γκαλερί Moderna, Λιουμπλιάνα 2001 (επιμελητής) κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Genko Gulan (Συγγραφέας)

Καλλιτέχνης και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1969 στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. Πτυχίο M.A. σε Media Studies (Σπουδές M.M.E.) στο New School University, Νέα Υόρκη. Μέλος της Σχολής στο Yeditepe University, Κωνσταντινούπολη. Διευθυντής του iS.CaM, Istanbul Contemporary Art Museum (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κωνσταντινούπολη). Συνεργάτης συντάκτης των New York Times και Berliner Kunst Magazines, και επισκέπτης επιμελητής στο Alternative Museum, Νέα Υόρκη. Ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου (Επιμέλεια)

Ο Μιλτιάδης Παπανικολάου σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Με υποτροφία του IΚΥ συνέχισε τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt και έχει ασχοληθεί με την ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη του 190υ και του 200ύ αιώνα. Οργάνωσε πολλές εκθέσεις. Είναι καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και διευθυντής του Κ.Μ.Σ.Τ.

Irina Subotic (Επιμέλεια)


Γιάννης Μπόλης (Επιμέλεια)

Ο Γιάννης Μπόλης γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα "Οι καλλιτεχνικές εκθέσεις. Οι καλλιτέχνες και το κοινό τους στην Αθήνα του 19ου αιώνα" (Θεσσαλονίκη, 2000). Συντάκτης και ειδικός επιστημονικός συνεργάτης από το 1993 στο "Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών: Ζωγράφοι - Γλύπτες - Χαράκτες, 16ος-20ός αιώνας" (εκδόσεις "Μέλισσα", Αθήνα 1997-2000). Μελέτες και κείμενά του για τη νεοελληνική τέχνη έχουν δημοσιευθεί σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, ενώ άρθρα του σε περιοδικά τέχνης και τον ημερήσιο Τύπο. Από το 2000 εργάζεται ως επιμελητής στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

Γλώσσημα & Wehrheim (Μεταφραστής)


Eurolangues - Ευφροσύνη Σερίφη (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
221
Διαστάσεις:
29x20
Βάρος:
1.152 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση