Συγκριτική ανάλυση των εγχώριων, αλλοδαπών και των τεχνολογικά διασυνδεμένων επιχειρήσεων στην ελληνική βιομηχανία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Συγκριτική ανάλυση των εγχώριων, αλλοδαπών και των τεχνολογικά διασυνδεμένων επιχειρήσεων στην ελληνική βιομηχανία

Παναγιώτης Ε. Πετράκης

Παναγιώτης Αλεξάκης

11.19€ -33% 7.50€
Η μελέτη αυτή συγκεντρώνει μικροοικονομικά στοιχεία από τη λειτουργία ενός μεγάλου δείγματος ελληνικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο 1977-82 και πραγματοποιεί μία σε βάθος ανάλυση των διαρθρωτικών χαρακτηριστικών, των δεικτών κερδοφορίας και των εξαγωγικών επιδόσεων αυτών των επιχειρήσεων. Τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσδίδουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και πρωτοτυπία, στη μελέτη αυτή. Το πρώτο είναι ότι χρησιμοποιούνται στοιχεία από το αρχείο του Υπουργείου Βιομηχανίας τα οποία για πρώτη φορά αξιοποιούνται στην Ελλάδα προς χάριν της οικονομικής έρευνας. Αντίθετα από άλλες βάσεις δεδομένων, τα στοιχεία αυτά είναι πολύ πληροφοριακά διότι συνδυάζουν δεδομένα παραγωγικής διάρθρωσης, χρηματοοικονομικής κατάστασης, πωλήσεων, εξαγωγών και κερδοφορίας, καθώς και πληροφορίες περί ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή τεχνολογικών συνεργασιών για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και για αρκετά συνεχόμενα έτη. Η αξιοποίηση των στοιχείων αυτών μπορεί να προωθήσει τη διεύρυνση ερωτημάτων που αναγκαστικά θα παρέμεναν αναπάντητα χωρίς αυτόν τον πληροφοριακό πλούτο. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η περίοδος που μελετάται έχει μεγάλο ειδικό βάρος από την πλευρά της ανάλυσης, διότι είναι μία κατ΄ εξοχήν μεταβατική περίοδος για τις επιχειρήσεις του ελληνικού χώρου. Είναι δηλαδή η περίοδος εξόδου από τα παρεπόμενα των πετρελαϊκών κρίσεων της δεκαετίας του 1970 και εισόδου στη φάση προσαρμογής σε καθεστώς πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμπεριφορά, η επίδοση και οι επιλογές των επιχειρήσεων κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο έχουν ερμηνευτική αξία για την κατανόηση των καταστάσεων που εστιάζει όλο τον αναλυτικό της σχεδιασμό στην ομαδοποίηση των επιχειρήσεων που δρουν στον ελληνικό χώρο κατά τάξεις ιδιοκτησίας (ελληνικής ή ξένης) και τεχνολογικής εξάρτησης. [...] (από τον πρόλογο του καθηγητή Σταύρου Θωμαδάκη)
Παναγιώτης Ε. Πετράκης

Παναγιώτης Ε. Πετράκης (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης γεννήθηκε στην Κρήτη το 1953. Είναι Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου διατελεί Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ καθώς και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Sterling και διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ κατά τα έτη 2005 - 2009. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Αλεξάκης (Συγγραφέας)

Ο Αλεξάκης Παναγιώτης για εννέα περίπου χρόνια (1996-2004) συμμετείχε στα ανώτατα όργανα διοίκησης των εταιρειών του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια και το 1998 κλήθηκε να οργανώσει τη λειτουργία της νέας αυτής αγοράς. Είναι αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, τομέας Οικονομικής Επιχειρήσεων και Χρηματοοικονομικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Σύμβουλος Διοίκησης στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος του όμιλου Marfin Financial Group.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
168
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.295 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση