Στον ίσκιο του Λευκού Πύργου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στον ίσκιο του Λευκού Πύργου

Μυθιστόρημα

Ρούλα Παπαδημητρίου

Τη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου γεννηθήκαμε και ζήσαμε όλη τη ζωή μας, την αγαπούμε όπως της αξίζει. Γι΄ αυτό πόθος μας είναι να γράψουμε την ιστορία της, να μείνει στους νεότερους.
Για την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα στην πόλη έγραψα το μυθιστόρημα "Αγώνας για τη λευτεριά", που βράβευσε και εξέδωσε η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Το μυθιστόρημα αυτό, "Στον ίσκιο του Λευκού Πύργου", είναι η ιστορία της Θεσσαλονίκης από την απελευθέρωση του 1912 ως τον εορτασμό της 50ετηρίδας της, το 1962.
Τα γεγονότα όλα είναι ιστορικά. Τα περισσότερα πρόσωπα αναφέρονται με τα πραγματικά τους ονόματα. Μόνο το όνομα του κύριου ήρωα, του Κίμωνα Αντωνίου, είναι φανταστικό, αν και το μυθιστόρημα είναι η βιογραφία του.
Το μυθιστόρημα είναι η σημαντική ιστορία των πενήντα χρόνων. Η απελευθέρωση το 1912, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το χωριστό κράτος Θεσσαλονίκης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Η Μικρασιατική Καταστροφή. Οι πρόσφυγες στην πόλη. Ο μεσοπόλεμος, η ανοικοδόμηση των καμένων, η πρόοδος. Ο πόλεμος του 1940. Το δράμα των Εβραίων. Ο εμφύλιος. Η ειρήνη, η ανασυγκρότηση, ως τον εορτασμό του 1962.
Ιστορία όπως την έζησαν οι γονείς μας, όπως τη ζήσαμε κατόπιν εμείς, που φθάνουμε προς το τέλος της ζωής μας.

Ρούλα Παπαδημητρίου

Ρούλα Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)

Η Ρούλα Παπαδημητρίου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από το 1952 ως το 1996 εξέδιδε το "Περιοδικό Ελληνίδων Βορείου Ελλάδος", όπου έχει συγκεντρώσει πολύτιμο υλικό για κοινωνικά, λογοτεχνικά, ιστορικά και λαογραφικά θέματα. Έδωσε πολλές διαλέξεις σε πόλεις της Ελλάδος και στο εξωτερικό. Υπήρξε τακτική συνεργάτις για πολλά χρόνια των Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα μελέτησε το Μακεδονικό Αγώνα και εξέδωσε για το θέμα αυτό διάφορα μυθιστορήματα και το θεατρικό έργο "Αδελφωμένοι στη δόξα". Έχει γράψει επίσης μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες για το παιδί κ.λπ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
683
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.791 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση