Στην πατρίδα ήτανε αλλιώς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στην πατρίδα ήτανε αλλιώς

Μνήμες Ανατολής 1870 - 1924: Ιστορικό αφήγημα

Γεώργιος Εμμ. Μάνος

25.00€ -10% 22.50€

Μεγάλος νοικοκύρης, τσορμπατζής, ο Γιωργάκης εφέντης, με χίλια πρόβατα και μεγάλο βιος, ζει και ευημερεί στο Άγαλαν της Κωνσταντινούπολης. Τα πράγματα αλλάζουν με την επικράτηση των Νεοτούρκων, επιδεινώνονται μετά τους βαλκανικούς πολέμους, και παίρνουν δραματική τροπή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ώσπου έρχεται η "ανταλλαή". Το χωριό του πρέπει "να σηκωθεί". Εκείνος με τον κουνιάδο του φορτώνουν τις φαμίλιες τους στο τρένο και οι ίδιοι αποφασίζουν να έρθουν στην Ελλάδα με τα πόδια, για να φέρουν και τα κοπάδια τους. Λίγο πριν κινήσουν, στη συντροφιά προστίθεται κι ένας ντεβεντζής με τις καμήλες του. Ο δρόμος είναι δύσκολος. Θα τα καταφέρουν; Κι αν τα καταφέρουν, θα βρούνε τις φαμίλιες τους; Στο τέλος, η μοίρα τούς έπαιξε άσχημο παιχνίδι. "Απ` αλλού φοβούνταν το κακό κι απ`αλλού τους ήρτε".

Γεώργιος Εμμ. Μάνος

Γεώργιος Εμμ. Μάνος (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Εμμ. Μάνος γεννήθηκε το 1950 στη Νέα Δήμητρα Κιλκίς, από γονείς πρόσφυγες απ΄ τα Θρακικά περίχωρα της Πόλης. Σπούδασε γεωπονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται στην Αγροτική Τράπεζα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
486
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.015 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Για τους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος…

★ ★ ★ ★ ★

Για τους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες επιλογές. Οι ιστορίες πολύ συγκινητικές, όπως άλλωστε και τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα της προσφυγιάς. Πολλές εκφράσεις που υπάρχουν στο βιβλίο τις άκουγα από τη γιαγιά μου που ήταν από την περιοχή της ανατολικής Θράκης. Πιστεύω ότι όσοι δε γνωρίζουν την ιστορία των προσφύγων της ανατολικής Θράκης είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να τη μάθουν.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 16/01/2013)