Στιγμές Σαλονίκης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στιγμές Σαλονίκης

Χειμερινές

Γιάννης Γκλαρνέτατζης

10.00€ -11% 8.90€

Μια περιήγηση στον χωροχρόνο της Σαλονίκης που παίρνει τις αφορμές από τη χρονική συγκυρία (τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, συγκεκριμένα), έχοντας την τάση να αναδεικνύει θέματα που δεν εντάσσονται στη "διαγράμμιση" της επίσημης εθνικής ιστοριογραφίας.
Ο δήμαρχος Αρίφ μπέης. Η φροντίδα για τους πρόσφυγες στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη οθωμανική σοσιαλδημοκρατική συνδιάσκεψη. Ισραηλίτισσες καπνεργάτριες που συγκρούονται με μουσουλμάνες απεργοσπάστριες και Κρητικούς χωροφύλακες. Υποψήφιος δήμαρχος συλλαμβάνεται την παραμονή των εκλογών με την κατηγορία της παράνομης συγκέντρωσης. Ο έντονος αντισημιτισμός στον ελληνικό Τύπο της Θεσσαλονίκης του Μεσοπολέμου. Ο συνοικισμός Χιρς που οι ναζί μετέτρεψαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο κεντρικός δρόμος της πόλης όπου δολοφονήθηκε ο Γιάννης Ζέβγος.

Γιάννης Γκλαρνέτατζης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1967. Από το 1985 ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει φυσική, αλλά ασχολείται με την ιστορία, ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης. Επιμελήθηκε το αφιέρωμα για τη νεοτουρκική επανάσταση "Γιασσασίν Χουριέτ" στο ένθετο "Εντός Εποχής" της εφημερίδας "Εποχή" (14.9.2008), ενώ έχει γράψει το μακροσκελές άρθρο: "Επιτέλους η Ελλάς ΄είναι κι αυτή δύναμις΄: Η αιγυπτιακή επανάσταση, η βρετανική ιμπεριαλιστική επέμβαση και η ελληνική συμμετοχή σ’ αυτήν (1881-82)", το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα alterthess.gr. Κατά καιρούς οργανώνει βόλτες στην ιστορία της πόλης, υπό τον τίτλο "Μνήμη - Λήθη + Περιήγηση". Υπήρξε συνεργάτης της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" (στην περιοδική έκδοση Χίλια Δέντρα και στη στήλη "Θερμόμετρο"), έχει δημοσιεύσει κείμενα στις εφημερίδες "Εποχή" και "Πριν", καθώς και στα περιοδικά "Οικοτοπία" και "Αρνούμαι" και σε διάφορα άλλα έντυπα. Έχει μεταφράσει τα βιβλία του Murray Bookchin, "Προς μια οικολογική κοινωνία" (Παρατηρητής, 1994) και "Τα όρια της πόλης" (Παρατηρητής, 1996), ενώ κυκλοφορεί το λογοτεχνικό του αφήγημα "Οι πρώτες γιορτές στην Αμαλικάνδη" (Πανοπτικόν, 2008). Αντιρρησίας συνείδησης με ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα (οικολογικό, αντιρατσιστικό, ειρηνιστικό, γυναικείας απελευθέρωσης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων). Από το 2009 αντιπρόεδρος και από το 2013 πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Νομού Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
173
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση