Στη σκιά του Σινά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στη σκιά του Σινά

Υποσημείωση περί των απαρχών και των μεταβαλλόμενων μορφών της ολικής συμμετοχής

Peter Sloterdijk

10.00€ -10% 9.00€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789605891183

 • Κατηγορίες:

  Κοινωνικά Προβλήματα

 • Έτος κυκλοφορίας

  2020

 • Εκδότης

  Νήσος

Σε αυτό το δοκίμιο, ο Πέτερ Σλότερνταϊκ αποσαφηνίζει τις θέσεις του για τη θρησκεία και τον ρόλο της στις προνεωτερικές και τις νεωτερικές κοινωνίες, με αφετηρία τη βιβλική αφήγηση του επεισοδίου που έλαβε χώρα στο όρος Σινά μετά τη σύναψη Διαθήκης ανάμεσα στον Θεό και τον ιουδαϊκό λαό μέσω του Μωυσή (βιβλίο της Εξόδου). Εκεί, σύμφωνα με τον συγγραφέα, αναδύθηκε για πρώτη φορά αυτό που ο ίδιος ονομάζει "μοντέλο Σινά": η λογική της ολικής συμμετοχής σε μια κοινότητα, μέσω της απόλυτης υπακοής στις επιταγές της κοινής πίστης, όπως και της κοινής γλώσσας. Ο μονοθεϊσμός χαρακτηρίζεται από τη λογική του ενός Θεού, ο οποίος απαιτεί τη μέγιστη αφοσίωση. Εξού και στον πυρήνα του μονοθεϊσμού βρίσκονται επίσης ο φόβος της αποθέωσης, της αίρεσης και της ετεροδοξίας. Ο μονοθεϊσμός, λοιπόν, κατά τον Σλότερνταϊκ, σχετίζεται πρώτα και κύρια με ένα συγκεκριμένο είδος εσωτερικής βίας: τη βία που στρέφεται εναντίον όσων παραβιάζουν τη συνθήκη συμμετοχής στην κοινότητα με μια ρήξη της αφοσίωσης και της πίστης τους. Στη βάση αυτής της ανάλυσης της εσωτερικής λογικής που διέπει τον μονοθεϊσμό, ο Σλότερνταϊκ ανατρέχει στην ιστορική του κληρονομιά και δείχνει πώς μια τέτοια καταγραφή μάς επιτρέπει να ερμηνεύσουμε διάφορες σύγχρονες μορφές και εκδηλώσεις φονταμενταλισμού -είτε πρόκειται για ριζοσπαστικούς ισλαμιστές, είτε για την υπερσυντηρητική καθολική Αδελφότητα του Αγίου Πίου, είτε για ευαγγελικές σέκτες στις ΗΠΑ-, καθώς και τις αντιδράσεις των νεωτερικών κοινωνιών απέναντί τους.

Peter Sloterdijk (Συγγραφέας)

Ο Peter Sloterdijk γεννήθηκε στην Καρλσρούη το 1947 και είναι καθηγητής φιλοσοφίας. Σπούδασε φιλοσοφία, γερμανική λογοτεχνία και ιστορία στο Μόναχο και στο Αμβούργο. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων δημοσιευμάτων πάνω σε θέματα πολιτισμού, φιλοσοφίας της θρησκείας, θεωρίας της τέχνης και ψυχολογίας. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Ernst-Robert-Curtius (για το δοκίμιο). Στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται τα: Kritik der zynischen Verenunft· Der Zauberbaum· Der Denker auf der Buhne· Kopernikanische Mobilmachung und ptolemaische Abrustung και Zur Welt kommen - zur Sprache kommen.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνιος Καλατζής (Μεταφραστής)

Ο Αντώνιος Καλατζής γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτική επιστήμη και ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η διδακτορική διατριβή του στη φιλοσοφία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου με θέμα "Explikation und Immanenz. Das dreifache Argument der Wissenchaft der Logik" θα εκδοθεί στην επιστημονική σειρά Hegel-Jahrbuch (DeGruyter, Βοστόνη και Βερολίνο). Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Martin Buber Society of Fellows in the Humanities and Social Sciences στο Hebrew University of Jerusalem.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
82
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.135 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση