Στη σκιά των σουλτάνων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στη σκιά των σουλτάνων

Περιδιάβαση στη Θεσσαλονίκη και ελληνο-οθωμανικά παράλληλα

Κώστας Ιορδανίδης

15.90€ -26% 11.77€

Πέντε Οθωμανοί σουλτάνοι, οι Μουράτ Β` ο Κατακτητής, Μεχμέτ Δ` ο `Κυνηγός`, Αμπντούλ Μετσίντ ο Μεταρρυθμιστής, Αμπντούλ Χαμίτ ο Δαιμονικός, Μεχμέτ Ε` ο `Πατερούλης`.
Μια πόλη, η Θεσσαλονίκη, από την υποταγή της στους Οθωμανούς έως λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωσή της. Μια περίοδος περίπου τετρακοσίων χρόνων. Ένα αφήγημα βασισμένο αποκλειστικά σε γραπτές πηγές, δίχως ίχνος δημιουργικής φαντασίας. Μια περιδιάβαση στην καθ` ημάς Ανατολή, δίχως προσποιήσεις ακαδημαϊκής `ιστορικότητας`. Μια `οθωμανική κιβωτός`, στη δημιουργία της οποίας μετείχε και το έθνος των Ελλήνων.
Από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και μετά γίνεται εκτενής αναφορά σε εξελίξεις παράλληλες -στην Ελλάδα και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία- στις παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων, που προσπαθούσαν να εκσυγχρονίσουν τις δύο κρατικές οντότητες κατά τα πρότυπα της Δύσεως και φυσικά απέτυχαν.
Ανεκδοτολογικά στοιχεία, παραθέσεις διπλωματικών εγγράφων και δημοσιευμάτων του τύπου συνθέτουν το υλικό της εποχής εκείνης. Μια ιστορία που προσπαθούμε ενίοτε να απωθήσουμε.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κώστας Ιορδανίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
270
Διαστάσεις:
20.5x14
Βάρος:
0.415 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση