Στη δίνη της Κατοχής και του Εμφυλίου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στη δίνη της Κατοχής και του Εμφυλίου

Μνήμες εξορίας: Αη Στράτης - Μακρόνησος 1947-1952

Πέτρος Παπαγεωργίου

12.99€ -11% 11.56€

Ο Πέτρος Παπαγεωργίου από την Καστανιά της Σάμου, είναι 14 χρόνων το 1940. Στα εφηβικά του χρόνια βιώνει τις τραγικές συνθήκες της ιταλικής και γερμανικής Κατοχής, αλλά και το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης.
Μετά την απελευθέρωση, μετέχει ως νεαρός ΕΠΟΝίτης, στην κοινωνική και πολιτιστική αναγέννηση του νησιού του, που σύντομα θα σκιάσουν τα σύννεφα της διχόνοιας. Το καλοκαίρι του 1947 είναι κρατούμενος στο υπόγειο του Υποσταθμού Χωροφυλακής Καρλοβάσου.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, βρίσκεται εξόριστος στον Αϊ-Στράτη, όπου βιώνει το έπος της οργάνωσης, στο άγονο αυτό νησί, της αυτόνομης κοινότητας συμβίωσης των 6.500 εξορίστων.
Θα παραμείνει εκεί, με ένα μικρό διάλειμμα, μέχρι το τέλος του 1949, όταν μεταφέρεται στη Μακρόνησο, όπου θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, θύμα και αυτόπτης μάρτυρας των φρικαλεοτήτων του "Νέου Παρθενώνα".
Μισόν αιώνα αργότερα καταγράφει αυτές τις τραγικές, αλλά και ηρωικές, νεανικές εμπειρίες του, φωτίζοντας με την πολύτιμη μαρτυρία του άγνωστες πτυχές της νεώτερης ιστορίας μας.

Πέτρος Παπαγεωργίου

Πέτρος Παπαγεωργίου (Συγγραφέας)

Ο Πέτρος Παπαγεωργίου απ΄ το χωριό Καστανιά της Σάμου, το 1940 ήταν 14 χρόνων. Στα εφηβικά του χρόνια έζησε τις σκληρές συνθήκες της Κατοχής και το έπος της Εθνικής Αντίστασης. ΄Ηταν αυτόπτης μάρτυρας στο μπλόκο της Καστανιάς και στην εκτέλεση των 19 αγωνιστών από τους φασίστες Ιταλούς κατακτητές. Πάλεψε από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Από το 1947 και για έξι χρόνια ήταν εξόριστος στον Αϊ-Στράτη και κρατούμενος στη Μακρόνησο. Η μαρτυρία του γι΄ αυτά τα χρόνια της ζωής του είναι χαρακτηριστική του τρόπου που βίωσαν τα μεγάλα γεγονότα της 10ετίας του 1940 και τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν, οι απλοί αγωνιστές και ιδιαίτερα η νέα γενιά της τραγικής και μεγαλειώδους εκείνης εποχής. Τις αφηγήσεις του Πέτρου Παπαγεωργίου τις γνωρίσαμε από το κείμενό του με τίτλο "Αϊ-Στράτης - Πειραιάς με επιστροφή", που περιλαμβάνεται στον τόμο "Ταξίδια... στον κόσμο, τη μνήμη και τη φαντασία" (Εκδόσεις Υπερόριος, 2004). Μία μαρτυρία του για τη ζωή των μεταναστών ανθρακωρύχων στο Βέλγιο, με τίτλο "Στις στοές του Μπον Ζαρντέν", δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Μεθόριος του Αιγαίου" (τ. 17).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Σάμος
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
151
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.359 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση