Σταυροφόροι, Σταυρωτήδες και η δεσποσύνη της Κύπρου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σταυροφόροι, Σταυρωτήδες και η δεσποσύνη της Κύπρου

Νικίας Ι. Λειβαδάς

Μιχάλης Π. Δελησάββας

Μέσα στις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος ζούμε την ιστορία της Ισαβέλλας, της δεσποσύνης της Κύπρου, της κόρης του Ισαάκιου Κομνηνού που με σθένος αντιμετώπισε τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο όταν αυτός κατέκτησε την Κύπρο, το 1189 μ.Χ. οδηγώντας τους σταυροφόρους στους Αγίους τόπους.
Η απόφασή της να αντισταθεί μετά την σύλληψη του βασιλιά πατέρα της, αν και μικρή μόλις δεκαέξι ετών, έκανε τους ιστοριογράφους της εποχής να γράψουν με θαυμαστό για την θαρραλέα και περήφανη στάση της απένανι στον Ριχάρδο και τον στρατό του.
Την κατάκτηση της Κύπρου από τους σταυροφόρους ακολουθεί ένας κύκλος αίματος, σκλαβιάς και προδοσίας που επαναλαμβάνεται στην ιστορία της με μικρές παραλλαγές μέχρι τις μέρες μας.
Η Κύπρος πουλιέται από τον Ριχάρδο στους Ναΐτες μοναχούς. Οι Κύπριοι επαναστατούν, οι Ναΐτες νικημένοι επιστρέφουν το νησί στον Ριχάρδο και παίρνουν πίσω τα χρήματά τους. Ο Ριχάρδος πουλάει αυτή τη φορά το νησί στον έκπτωτο βασιλιά της Ιερουσαλήμ Γκυ ντε Λουζινιάν.
[...]

Νικίας Ι. Λειβαδάς

Νικίας Ι. Λειβαδάς (Συγγραφέας)

Ο Νικίας Λειβαδάς γεννήθηκε στην Κύπρο το 1932, σπούδασε ιατρική στην Αθήνα, ειδικεύτηκε στην παιδιατρική και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο. Έγινε διδάκτωρ του Παν. Αθηνών δυο χρονια μετά, ακολούθως εργάστηκε επί 22 χρόνια σαν παιδίατρος στην Λευκωσία. Το 1985 μετοίκησε στην Αθήνα και εργάστηκε στο ΕΣΥ, από όπου και αφυπηρέτησε με τον βαθμό του Αν. Διευθυντή παιδιάτρου το έτος 2000. Ο Νικίας Λειβαδάς έδειξε την μεγάλη του αγάπη για την ζωγραφική από τα μαθητικά του χρόνια. Στο Παγκύπριο Γυμνάσιο όπου φοίτησε είχε σαν καθηγητή τέχνης τον Α. Διαμαντή τον διακεκριμένο ζωγράφο της Κύπρου που βλέποντας το ενδιαφέρον και την κλίση προς την ζωγραφική του μαθητή του προθυμοποιήθηκε να τον διδάξει σε ιδιαίτερα μαθήματα. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Αγγλία ο Ν.Λ. παρακολουθούσε συστηματικά εκθέσεις στις πινακοθήκες και έγινε τακτικός επισκέπτης της Τειτ Γκάλερυ. Αργότερα και κατά τη διάρκεια της έντονης επαγγελματικής του δραστηριότητας συνεχίζει να ασκείται στο σχέδιο και το χρώμα, και να παρακολουθεί εκθέσεις. Στις χώρες που επισκέπτεται κυρίαρχο ενδιαφέρον του είναι οι επισκέψεις σε μουσεία και πινακοθήκες για να ενημερώνεται για τις νέες τάσεις της ζωγραφικής. Διαβάζει βιβλία τέχνης, μελετά πίνακες, ασκείται αντιγράφοντας μεγάλους ζωγράφους κάθε εποχής και σ’ αυτά αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του. Δεν έχει φοιτήσει συστηματικά σε σχολή τέχνης έχει όμως δεχτεί κατά καιρούς μαθήματα από ζωγράφους, κι έκανε επίμονες ασκήσεις σχεδιάζοντας πρόσωπα ανθρώπινα σώματα νεκρές φύσεις και την φύση γύρω του. Από το 1990 αφιερώνει όλες του τις ελεύθερες ώρες ζωγραφίζοντας αλλά και συγγράφοντας. Το 1993 παρουσίασε στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα την πρώτη ατομική του έκθεση, την ενότητα "Πίσω από το ορατό" που ήταν εμπνευσμένη από εικόνες μικροσκοπικές αόρατες με γυμνό οφθαλμό. Δυο χρόνια αργότερα παρουσίασε στην Αθήνα την ενότητα "Βυζαντινή αγιογραφία μια πρόταση", πάλι στο "Σπίτι της Κύπρου". Ακολούθησε μια τρίτη έκθεση στην Σπάρτη στο Λύκειο Ελληνίδων με τον ίδιο τίτλο αλλά με περισσότερα έργα. Το 1998 εκθέτει στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" στην Λευκωσία την ενότητα "Υπέρβαση". Το 2003 παρουσιάζει στην Αθήνα σε ατομική έκθεση με τίτλο "Το τοπίο" έργα που ζωγράφισε τα δέκα τελευταία χρόνια. Έλαβε μέρος και σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις." Έχει ζωγραφίσει κυρίως με ακρυλικά σε μουσαμά και σε ειδικά επεξεργασμένο χαρτί. Πρόσφατα ασχολήθηκε με ζωγραφική στον υπολογιστή. Τα έργα αυτά τα θεωρεί και τα ονομάζει "σχέδια". Ο Νικίας Λειβαδάς έχει γράψει εκτός από επιστημονικές εργασίες και πολλά ιστορικά μυθιστορήματα αλλά και μερικά μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχάλης Π. Δελησάββας

Μιχάλης Π. Δελησάββας (Συγγραφέας)

Ο Μιχάλης Π. Δελησάββας γεννήθηκε στη Ν. Μάκρη Αττικής. Έβγαλε το Γυμνάσιο Μαραθώνα και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι γιατρός (παιδίατρος) διδάκτωρ της Ιατρικής του Παν/μίου Αθηνών. Έχει εκδώσει τις Ποιητικές Συλλογές: "Βήματα και Ανάσες", εκδ. Διογένης 1983, "Κατόψεις", εκδ. Διογένης 1985, "Εσωτερική Μετανάστευση", εκδ. Διογένης 1989. Διηγήματα: "Άνθρωποι δικοί μας", εκδ. Διογένης 1984, "Σε άλλους Παράλληλους", εκδ. Διογένης 1986 και "Η Αντιγόνη του Μαραθώνα", εκδ. Διογένης 1991. Επίσης τα "Τρία Παραμύθια", εκδ. Διογένης 1987 και τα "Λαογραφικά Μάκρης και Λιβισίου Λυκίας Μ. Ασίας", 1988, κ.ά. Από το 1987 είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
309
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.432 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση