Σταθμοί στην πορεία της Λευκάδας τον 20ό αιώνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σταθμοί στην πορεία της Λευκάδας τον 20ό αιώνα

Πρακτικά Ε΄ συμποσίου: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας, Γιορτές λόγου και τέχνης, Λευκάδα 3-5 Αυγούστου 2000

Συλλογικό έργο

Περιέχονται οι εισηγήσεις: Οικονομική και Κοινωνική Ζωή - Θανάσης Καλαφάτης, "Τομές στην εξέλιξη της οικονομικής ζωής" - Φίλιππος Π. Φέτσης, "Συνεταιριστικό κίνημα" - Γιώργος Π. Ροντογιάννης, "Το συλλαλητήριο του 1935: Η μαρτυρία του Πάνου Γ. Ροντογιάννη (1911-1996)" - Κώστας Κατηφόρης, "Τομές στην οργάνωση των οικογενειακών και αγροτικών σχέσεων" Πολιτική, Κοινωνική και Οικονομική Ζωή - Σπύρος Βρεττός, "Αγροτικά και αστικά ήθη: Από τη σύγκρουση στη σύνθεση" - Παρασκευή Κοψιδά, "Αγροτικά και αστικά ήθη: Η ιδεολογία της εγκληματικής συμπεριφοράς. Από τη σύγκρουση στη σύνθεση." - Λίντα Παπαγαλάνη, "Μετανάστευση και αστυφιλία" - Άννα Κοψιδά, "Τουριστική ανάπτυξη: Ανακατατάξεις στον κοινωνικό και εργασιακό χώρο" Πολιτισμός και Επιστήμη - Νίκος Κ. Κατηφόρης, Γιώργος Φατούρος, "Οι "Γιορτές Λόγου και Τέχνης" (1956-2000)" - Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη, "Άγγελος Σικελιανός: Ένας καινοτόμα παραδοσιακός δημιουργός" - Αικατερίνη Καμαρέτα - Πίσση, "Αριστόξενος Δ. Σκιαδάς (1932-1994), ο κλασικός φιλόλογος" - Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, "Η τοπική ιστορία και ο Πάνος Γ. Ροντογιάννης (1911-1996). Ο Νίκος Γ. Σβορώνος (1911-1989) και η κληρονομιά του."

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Καμαρέτα - Πίσση (Εισηγητής)


Θανάσης Καλαφάτης (Εισηγητής)


Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού

Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού (Εισηγητής)

H Βιβή Κοψιδά - Βρεττού γεννήθηκε στη Λευκάδα. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993), με βαθμό άριστα. Υπηρέτησε ως φιλόλογος και από το 2003 ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στο νομό Λευκάδας. Σημαντική είναι η συμβολή της στην κοινωνική έρευνα, την παιδαγωγική και τη φιλολογική επιστήμη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικές επετηρίδες και στον Τύπο. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας και μέλος διαφόρων επιστημονικών εταιριών και φορέων. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία φιλολογικού, παιδαγωγικού και λαογραφικού περιεχομένου και τρεις ποιητικές συλλογές.

Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης (Εισηγητής)


Κώστας Κατηφόρης (Εισηγητής)


Σπύρος Βρεττός (Εισηγητής)

Ο Σπύρος Βρεττός γεννήθηκε στους Τσουκαλάδες Λευκάδας όπου τελείωσε το δημοτικό. Το γυμνάσιο τελείωσε στη Λευκάδα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1987 αναγορεύτηκε διδάκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ζει και εργάζεται στη Λευκάδα. Έχει δημοσιεύσει τα μυθιστορήματα "Υποψήφιος σπουδαστής" (Καστανιώτης, 1980), "Ανάπαυλα, Κάθαρση" (Καστανιώτης, 1987), "Αγωνία επιβίωσης ή μελέτη θανάτου" (Λογοθέτης, 1994), το δοκίμιο "Ανθρωπισμός, διαλεκτική φιλολογίας και θετικών επιστημών" (1974), τα "Θέματα σύγχρονου προβληματισμού για την έκθεση" (Καστανιώτης, 1990) και τη μελέτη "Οι λαϊκοί ποιητές της Λευκάδας ως κοινωνικό φαινόμενο" (Καστανιώτης, 1994) κ.ά..

Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη (Εισηγητής)


Νίκος Κ. Κατηφόρης (Εισηγητής)


Γεώργιος Π. Ροντογιάννης (Εισηγητής)


Άννα Κοψιδά - Βλάχου

Άννα Κοψιδά - Βλάχου (Εισηγητής)

Η Άννα Κοψιδά-Βλάχου γεννήθηκε στη Λευκάδα όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1982 πραγματοποίησε σπουδές στη Συμβουλευτική και στο Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο χώρο της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης. Το 2000 αναγορεύτηκε διδάκτωρ στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στα πλαίσια του ερευνητικού της έργου την απασχόλησαν θέματα ευρύτερου παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, τα οποία και εφάρμοσε στην εκπαίδευση (εκπαιδευτικοί μηχανισμοί άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, η δυναμική καινοτόμων παιδαγωγικών πρακτικών, ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η συμβολή του στην ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα ανήκουν επίσης ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη, την τοπική αγορά εργασίας, τα φυλετικά στερεότυπα και τη λειτουργία τους στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στην αγορά εργασίας. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Υπηρετεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.

Π. Φίλιππος Φέτσης (Εισηγητής)


Λίντα Παπαγαλάνη (Εισηγητής)


Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης (Επιμέλεια)

Ο Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της επιτροπής κρίσεως για τα βιβλία "Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας" για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στα ΠΕΚ της Μυτιλήνης και της Χαλκίδας. Ως γραμματέας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων, για πολλά χρόνια είχε τη φροντίδα για την έκδοση των περιοδικών "Φιλολογική" και "Σεμινάριο". Ήταν συντονιστής της ομάδας εργασίας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων για θέματα νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας και έλαβε μέρος στην πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα αυτή για τη διδασκαλία των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και εφαρμογής του πειραματικού προγράμματος που κατάρτισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα "Διακλαδική, διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού". Ως γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της "Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών", οργάνωσε συμπόσια και συνέδρια και έχει ως σήμερα την ευθύνη των εκδόσεων της Εταιρείας. ΄Εχει δημοσιεύσει διάφορα μικρά μελετήματα, βιογραφίες και βιβλιοπαρουσιάσεις σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
173
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.307 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση