Στα πεταχτά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Στα πεταχτά

Επιλογή από το 2012

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

9.95€ -11% 8.86€

Στην Ελλάδα της αλληλεγγύης είναι αφιερωμένο το βιβλίο "Στα πεταχτά (Επιλογή από το 2012)" του Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη, που περιλαμβάνει 72 κείμενα (7 από κάθε μήνα) και το οποίο κυκλοφορήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα "Αγία Σοφία", με χορηγία της εφημερίδας "Χανιώτικα νέα".
Η στήλη "Στα πεταχτά", που βρίσκεται στην 3η σελίδα της εφημερίδας "Χανιώτικα νέα" συνεχώς από τον Ιούνιο του 2004, κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο είναι πολλά πράγματα μαζί στη συσκευασία του ενός. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο, "κοινωνικά ευαίσθητο, επιγραμματικό αλλά και ουσιώδες", λογοτεχνικό στη βάση του, με άποψη, "πολυ-χρονογράφημα", μέσα στο οποίο χωρούν "τα πάντα όλα": Ο ευρηματικός σχολιασμός της τρέχουσας πολιτικής κοινωνικής και πολιτισμικής καθημερινότητας, η συν-κινησιακή αναφορά σε συμβάντα απ` την "ιδιωτική οδό" του χρονογράφου και, σε καθημερινή βάση, η παράθεση μιας μαντινάδας, ενός ιστορικού ανέκδοτου και, εν κατακλείδι, εν είδει σχολίου, ενός ποιήματος. Για "πηγή γνώσης και ερέθισμα για να πετάξει η σκέψη, ο νους πέρα από την καθημερινότητα" κάνει λόγο, μεταξύ των άλλων στον πρόλογό του ο ιδρυτής των "Χανιώτικων νέων" Γιάννης Γαρεδάκης, ενώ στο δικό του πρόλογο το Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αγία Σοφία" χαιρετίζει με έμφαση το γεγονός ότι "μια δημοφιλής στήλη μιας από τις σοβαρότερες εφημερίδες της χώρας έγινε βιβλίο".
Η όποια αξία του βιβλίου που αποτελεί κατά κάποιον τρόπο και ένα είδος επιτομής, αλλά και μια δειγματική αναδρομή για τα που τραβήξαμε ως χώρα και περάσαμε ως πολίτες άλλη μια πολύ δύσκολη "μνημονιακή" χρονιά, γίνεται, ωστόσο, σίγουρα μεγαλύτερη απ` το ότι διανθίζεται με 72 σχετικά με τα κείμενα, σκίτσα επικαιρότητας του Μπάμπη Κιαγιά (δικό του και το εξώφυλλο), καθώς οι καλοί γελοιογράφοι έχουν ένα ξεχωριστό τρόπο να παρουσιάζουν τα πρόσωπα, τα πράγματα και τις καταστάσεις...

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αγία Σοφία" και άλλων φορέων που υπηρετούν την αλληλεγγύη.

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης (Συγγραφέας)

Ο Βαγγέλης Κακατσάκης γεννήθηκε στο Νίππος Χανίων από γονείς αγρότες το 1948. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, σπούδασε στην Πάντειο Σχολή (σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο) και μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες της Αγωγής. Εργάστηκε για 36 χρόνια ως δάσκαλος. Έχει ασχοληθεί ενεργά, για μια 20ετία περίπου, με το συνδικαλισμό και συνεχίζει ν΄ ασχολείται εδώ και 40 χρόνια με τον πολιτισμό και την παράδοση. Είναι συνεργάτης, απ΄ τα μέσα της 10ετίας του 1970, της εφημερίδας "Χανιώτικα νέα". Εκτός των άλλων δημοσιευμάτων του (ποιήματα, διηγήματα, επιφυλλίδες, χρονογραφήματα, άρθρα, μελέτες κ.λπ.) έχουν κυκλοφορηθεί σε βιβλία άλλες δύο ποιητικές του συλλογές: "Τα άλογα του χρόνου" (1973) και "ΚΑΖΟΒΑΡ" (εκδ. "Φιλιππότη", 1987).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μπάμπης Κιαγιάς (Εικονογράφος)


Τόπος Έκδοσης:
Χανιά
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
182
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση