Sputnik Caledonia
zoom in

Αυτό το βιβλίο, αναμφισβήτητα το πιο φιλόδοξο και ολοκληρωμένο έργο του Κρούμυ, μπορεί να ιδωθεί ως σύνοψη και ως προέκταση των προηγούμενων μυθιστορημάτων του. Αλλά με το Sputnik Caledonia είναι η πρώτη φορά που επηρεάζει την καρδιά τόσο έντονα όσο και το μυαλό.

Το πρώτο μέρος είναι ένα ζεστό και παραστατικό πορτρέτο της ζωής σε μια μικρή σκωτσέζικη πόλη, όπου συναντάμε τον Ρόμπι Κόιλ, ένα σχολιαρόπαιδο που ονειρεύεται να γίνει κοσμοναύτης. Ο Ρόμπι και οι γονείς του, ο Τζο και η Αν, είναι εκπληκτικά ζωγραφισμένοι χαρακτήρες, και αυτές οι σελίδες είναι γεμάτες τρυφερό, αυθεντικό οικογενειακό χιούμορ.

Στο δεύτερο μέρος μεταφερόμαστε σε μια άλλη Σκωτία, μια χώρα που έγινε κομμουνιστική μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - ένα οικείο σενάριο στα έργα του Κρούμυ. Ο ενήλικος πια Ρόμπερτ Κόιλ εκπαιδεύεται σε μια μυστική στρατιωτική βάση για να γίνει κοσμοναύτης: η αποστολή του είναι να πετάξει προς μια κοσμική οντότητα που πλησιάζει τη Γη και κατά πάσα πιθανότητα είναι μια μαύρη τρύπα.

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου επιστρέφουμε στην πραγματική Σκωτία, έχοντας όμως προχωρήσει στον χρόνο: ο Τζο και η Αν, γέροι πια, θρηνούν ακόμη για μια οικογενειακή τραγωδία που συνέβη πολλά χρόνια πριν. Αυτοί οι διαφορετικοί κόσμοι που δημιουργεί ο Κρούμυ συνδέονται ιδιοφυώς μεταξύ τους, και η ιδέα του παράλληλου σύμπαντος, που πηγάζει από τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, είναι το υλικό πάνω στο οποίο στηρίζεται ο Κρούμυ για να ξεδιπλώσει επιδέξια την αφήγηση και την πλοκή του.

("The Times")

"Ένα ιδιοφυές μείγμα φιλοσοφίας, φυσικής και φαντασίας: τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας είναι διαρκώς ρευστά. Ο Κρούμυ παίζει με την "ερμηνεία των πολλαπλών κόσμων" της κβαντικής θεωρίας και στοχάζεται για τη λειτουργία της ιστορίας. Χειρίζεται επίσης με ειρωνεία το ακαταμάχητο επιχείρημα του μυθιστορήματός του, ότι η τέχνη και η επιστήμη είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες - ένας καθηγητής φυσικής, που εκφράζει αυτή την άποψη, συλλαμβάνεται. Το "Sputnik Caledonia" είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και διασκεδαστικό, ακόμη και για κάποιον που αντιπαθεί την επιστημονική φαντασία.

("The Telegraph")

"Ποτέ άλλοτε η αστροφυσική δεν ήταν τόσο συναρπαστική και αστεία."

("The Telegraph")

Crumey, Andrew

Crumey, Andrew (Συγγραφέας)

Ο Άντριου Κράμεϋ γεννήθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας το 1961. Σπούδασε μαθηματικά και θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήμιο St Andrews και στο Imperial College του Λονδίνου. Εργάζεται ως αρχισυντάκτης της φιλολογικής σελίδας της εφημερίδας Scotland on Sunday. Το πρώτο του βιβλίο Music, in a foreign language (1994· κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο: Μουσική, σε ξένη γλώσσα) τιμήθηκε με το βραβείο Saltire. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματά του: Pfitz (1995), το οποίο ανακηρύχθηκε καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από τον Observer και τους New York Times και Mr Mee (2000, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις). Ο Κράμεϋ θεωρείται ένας από τους βασικούς εισηγητές του μεταμοντερνισμού στη βρετανική λογοτεχνία, έχει επηρεασθεί από τον Μπόρχες και τον Ίταλο Καλβίνο, και σύμφωνα με τον Τζόναθαν Κόου αποτελεί ελπίδα για την ανανέωση του βρετανικού μυθιστορήματος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κυριαζής, Γιώργος (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
560
Βάρος:
0.4 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση