Σποράδες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σποράδες

Στα κύματα του Αιγαίου

Σταύρος Αρβανιτόπουλος

35.00€ -27% 25.55€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789607646996

  • Κατηγορίες:

    Φωτογραφία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2011

  • Εκδότης

    Τοπίο

Στο κέντρο σχεδόν του Αιγαίου, ανάμεσα στη Χαλκιδική και την Εύβοια ως προς τον άξονα βορρά-νότου, και μεταξύ Πηλίου και Λήμνου - Λέσβου - Χίου ως προς τον άξονα δύσης - ανατολής, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων (ή ΒορείωνΣποράδων, όπως χαρακτηρίζονταν στο παρελθόν, σε αντιπαραβολή με τις Νότιες Σποράδες, τα γνωστά και ως Δωδεκάνησα. Τη νησιωτική αυτή ενότητα αποτελούν 4 μεγαλύτερα νησιά, γνωστά σήμερα ως Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος και Σκύρος, καθώς και πληθώρα άλλων νησίδων και βραχονησίδων, Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά, η Σκύρος και η Σκιάθος διατήρησαν το αρχικό τους όνομα ως τις μέρες μας (η λέξη Σκύρος είναι πιθανότατα προελληνικό τοπωνύμιο και απαντάται παράλληλα με το χαρακτηριστικό όνομα Πελασγία). Το όνομα Πεπάρηθος χρησιμοποιείται για τη Σκόπελο κατ` αποκλειστικότητα ως το 2ο αι. μ.Χ. και σποραδικά ως τον 6ο αι., οπότε και επικρατεί απολύτως το σημερινό της όνομα, συχνά με ορισμένες παραλλαγές, όπως Σκέπιλα ή Σκέπολα. Το νησί που βρίσκεται αμέσως στα ανατολικά της, ήταν γνωστό με το επίσης προελληνικό όνομα Ίκος σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας, ενώ από το 2ο αι. μ.Χ. το συναντάμε ως Χιλιοδρόμια ή Χιλλειοδρόμια, κατά τη βυζαντινή περίοδο ως Χιλιοδρόμια, Δρόμο, ή Λι(α)δρόμια και στην Επανάσταση ως Ηλιοδρόμια. Το 1836 μετονομάστηκε σε Αλόννησο από το Υπουργείο των Εσωτερικών το τοπωνύμιο αυτό, που ήταν γνωστό από τις αρχαίες πηγές, στην πραγματικότητα ανήκε πιθανότατα στη νησίδα που σήμερα είναι γνωστή στους ντόπιους ως Κυρα-Παναγιά (στα βορειοανατολικά της Αλοννήσου) και επισήμως φέρει το όνομα Πελαγονήσι, ενώ στη βυζαντινή περίοδο απαντάται και ως Γυμνοπελαγονήσι. Από τις άλλες νησίδες που βρίσκονται στα ανατολικά και βόρεια της Αλοννήσου ξεχωρίζουν τα Πούρα, γνωστή ως Γερόντια στην αρχαιότητα, τα Σκάντζουρα, που ταυτίζονται με τη Σκάνδιρα του Πλινίου του πρεσβυτέρου, το Ξερό ή Περιστέρα επισήμως, ταυτιζόμενη με την αρχαία Ευώνυμο, η Ψαθούρα, το Πιπέρι.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Νίκος Δεσύλλας

Νίκος Δεσύλλας (Φωτογράφος)

Ο Νίκος Δεσύλλας γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή Δοξιάδη και από το 1973 έως σήμερα εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες, με φωτοθήκες του εξωτερικού, γνωστά περιοδικά, πολυεθνικές εταιρίες, εκδοτικούς οίκους, καθώς και με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού και την Οργανωτική Επιτροπή του Αθήνα 2004.

Peter Schultz (Μεταφραστής)


Βάλια Καπετανάκη (Μεταφραστής)


Σταύρος Αρβανιτόπουλος

Σταύρος Αρβανιτόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham (Master of Arts). Είναι Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο "Θετική Αγωγή-Αποστολοπούλου", Ιστορία Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Βυζαντινή Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Συμμετέσχε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και της 1ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Εργάστηκε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία και στην εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η κοσμική αρχιτεκτονική του βυζαντινού κόσμου, η πολιτισμική όσμωση Λατίνων και Βυζαντινών, οι αλληλεπιδράσεις στην τέχνη Αράβων και Βυζαντινών, ο περιηγητισμός στον ελλαδικό χώρο, η μεταβυζαντινή κοσμική αρχιτεκτονική, η ιστορία και η αρχιτεκτονική στην πόλη των Αθηνών κατά το 19ο και το α΄ ήμισυ του 20ού αι., ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται ο κύριος όγκος των επιστημονικών ανακοινώσεων και δημοσιεύσεών του από το 1997 ως σήμερα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
141
Διαστάσεις:
30x25
Βάρος:
1.069 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση