South-Eastern Europe Today: Problems and Perspectives. The Greek and the German Aspect
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

South-Eastern Europe Today: Problems and Perspectives. The Greek and the German Aspect

Proceedings of th VIII Greek-German Symposium: Thessaloniki, 8-9 May 2008

Συλλογικό έργο

15.07€ -10% 13.56€

Το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου της Θεσσαλονίκης και η Sudosteuropa-Gesellschaft (Εταιρεία Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης) του Μονάχου, συνεχίζοντας τη μακρά και γόνιμη συνεργασία τους, διοργάνωσαν επιστημονικό Συμπόσιο στη Θεσσαλονίκη, στις 8 και 9 Μαΐου 2008 με γενικό θέμα "Η ΝΑ Ευρώπη σήμερα: προβλήματα και προοπτικές. Η ελληνική και η γερμανική οπτική". Ένα θέμα εξαιρετικά επίκαιρο, σε μια εποχή που η Νοτιοανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, μαζί με την προοπτική της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης.

Στον παρόντα τόμο δημοσιεύονται οι ανακοινώσεις των δέκα Ελλήνων και Γερμανών μελετητών, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, οι οποίες παρουσιάζουν και αναλύουν μερικά από τα πλέον σημαντικά σύγχρονα πολιτικά και οικονομικά θέματα, καθώς και τις προοπτικές μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι αναλύσεις που είναι αφιερωμένες σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και την προοπτική της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ, καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με τα σχεδιαζόμενα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ενεργειακά δίκτυα και τις αναδυόμενες αγορές.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπυρίδων Σφέτας (Εισηγητής)

Ο Σπυρίδων Σφέτας γεννήθηκε στο χωριό Κοιλάδα Λαρίσης το 1960. Αποφοίτησε από το Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ το 1983. Με υποτροφίες αρχικά του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του γερμανικού κράτους, μεταξύ 1985-1991 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη Σλαβολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το 1991 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Η διατριβή του αφορούσε στο Μακεδονικό Ζήτημα. Επέστρεψε στην Ελλάδα, εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία και το 1993 διορίστηκε Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). Το 1999 εκλέχθηκε Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, το 2004 εξελίχθηκε στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή, το 2009 στη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2017 στη βαθμίδα του Τακτικού Καθηγητή. Έχει γράψει πολλές μελέτες και άρθρα για την ιστορία των Βαλκανίων, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις, έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, καθώς και βαλκανικές γλώσσες.

Δημήτρης Κυρκιλής (Εισηγητής)

Ο Δημήτρης Κυρκιλής είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει διδάξει επίσης στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πολλά από τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κυριάκος Δ. Κεντρωτής

Κυριάκος Δ. Κεντρωτής (Εισηγητής)

Ο Κυριάκος Κεντρωτής είναι καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο "Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε." και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Ν.Α. Ευρώπη" στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας. Γεννήθηκε το 1962 στους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Kaiserslautern και του Saarland / Saarbrucken στους κλάδους του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Σχέσεων και των Πολιτικών Επιστημών. Το 1990 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Kaiserslautern. Από το 1992 έως το 1999 εργάστηκε ως επιστημονικός ερευνητής στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α.). Από το 1996 έως το 1999 δίδαξε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2000 ως επίκουρος καθηγητής δίδαξε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου τα γνωστικά αντικείμενα: "Διεθνές Δίκαιο-Διεθνείς Σχέσεις", "Διπλωματική Ιστορία" και "Οικονομική - Πολιτική - Νομική μετάφραση από τα γερμανικά στα ελληνικά". Βιβλία, μελέτες και άρθρα του έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τρεις από τις μελέτες του είναι: "Αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Ελλάδα - Τουρκία: Διεθνές Δίκαιο και Γεωπολιτική" (Εκδόσεις Προσκήνιο, Αθήνα 1999), "Η Βουλγαρία και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου" (Το Κόσοβο και οι αλβανικοί πληθυσμοί της Βαλκανικής, εκδόσεις ΙΜΧΑ Θεσσαλονίκη 2000), "Αναζητούμενες ισορροπίες στα Βαλκάνια: Η Βουλγαρία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία" (Χρ. Γιαλλουρίδης - Π. Τσάκωνας, Ελλάδα και Τουρκία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 1999).

Γιώργος Βοσκόπουλος (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Βοσκόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι απόφοιτος (BA) του Brock University (Canada) και του Τμήματος ΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Lancaster University (UK) στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές. Είναι διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών του Exeter University, UΚ (Centre for European Studies). Είναι Editorial Board Member και Reviewer του Journal of Political Sciences and Public Affairs, LA, CA, Reviewer του Journal of Public Administration and Management, US και Editorial Board Member του Regional Science Inquiry, Journal of the Hellenic Association of Regional Scientists.

Franz-Lothar Altmann (Εισηγητής)


Αλέξανδρος Πέτσας (Εισηγητής)


Christiane Schlotzer - Scotland (Εισηγητής)


Heinz-Jurgen Axt (Εισηγητής)


Oliver Schwarz (Εισηγητής)


Vim van Meurs (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
149
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.331 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση