Σοσιαλιστικός Όμιλος Κέρκυρας
zoom in

Η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δημιουργία του Σοσιαλιστικού Ομίλου της Κέρκυρας, ο οποίος συνέβαλε στην ίδρυση του πρώτου μαζικού σοσιαλιστικού-εργατικού κόμματος της χώρας, επέβαλε την πραγματοποίηση τούτης της έκδοσης εφέτος. Η έκδοση εξετάζει όχι μόνο τη συγκρότηση, την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία και τις δραστηριότητες αυτού του Ομίλου, αλλά συγχρόνως πλευρές της κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης και της άνδρωσης του εργατικού και του δημοτικιστικού κινήματος στο νησί στις αρχές του εικοστού αιώνα, καθώς και την κοινωνική συνεισφορά μερικών από τους πρωτεργάτες του Ομίλου που διέπρεψαν στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες και ευρύτερα στην κοινωνική ζωή και το σοσιαλιστικό κίνημα της χώρας, είτε διατήρησαν ακέραιες τις μαρξιστικές-σοσιαλιστικές πεποιθήσεις τους είτε όχι. Είναι, πράγματι, εκπληκτικό το πόσοι από εκείνους που εντάχθηκαν στον νεωτεριστικό Όμιλο ή τάχθηκαν στο πλευρό του ξεχώρισαν σε διάφορους τομείς της κοινωνικής, της πολιτικής και της πολιτιστικής ζωής του τόπου.
Ο ιστορικός ερευνητής και εκπαιδευτικός Γιώργος Ζούμπος, ο εκπαιδευτικός Κώστας Θύμης -που έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το θέμα της δημιουργίας του Ομίλου και συνεχίζει να εμπλουτίζει τη μελέτη του- και ο επιμελητής της έκδοσης Αλέκος Πρίφτης συνεργάστηκαν και αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα κείμενα που ακολουθούν. Επιπλέον, με δικό του κείμενο έχει συνεισφέρει στην προσπάθεια ο λογοτέχνης Φίλιππος Φιλίππου, ενώ ο πρόλογος ανήκει στην εκπαιδευτικό Ευδοκία Γισδάκη (...).


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φίλιππος Φιλίππου

Φίλιππος Φιλίππου (Συγγραφέας)

Ο Φίλιππος Φιλίππου γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1948. Έχει εκδώσει συνολικά είκοσι βιβλία. Από το 1968 ως το 1982, με μικρά ή μεγάλα διαλείμματα, ταξίδεψε ως μηχανικός σε φορτηγά καράβια. Το πρώτο του βιβλίο, "Οι Κνίτες, τέκνα της ανάγκης ή ώριμα τέκνα της οργής;" εκδόθηκε το 1983. Ακολούθησαν οι μικρές βιογραφίες "Ιδανικοί αυτόχειρες ή ζήτω ο θάνατος" (1984), το αφήγημα "Οι εραστές της θάλασσας ή Το βιβλίο του άγνωστου ναύτη" (1986), τα αστυνομικά μυθιστορήματα "Κύκλος θανάτου" (1987 και 2007), "Το χαμόγελο της Τζοκόντας" (1988) και "Το μαύρο γεράκι" (1996), η μελέτη "Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας" (1996), το επίσης αστυνομικό "Αντίο, Θεσσαλονίκη" (1999), το αφήγημα "Ομόνοια" 2000. "Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας" (2000), το μυθιστόρημα "Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη" (2003), το μυθιστόρημα "Νέα Υόρκη, καλοκαίρι και μοναξιά" (2005), τη βιογραφία "Κωσταντίνος Θεοτόκης, σκλάβος του πάθους" (2006) και τα μυθιστορήματα "Ο θάνατος του Ζορμπά" (2007) και "Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες" (2009), "Ο οργισμένος έφηβος" (2010), "Ο ερωτευμένος Ελύτης" (2011), "Ζωή και θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου", (2012). Το βιβλίο του "Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη" μεταφράστηκε στα καταλανικά και στα ρουμανικά. Διηγήματά του έχουν περιληφθεί σε γερμανικές ανθολογίες ενώ άρθρα, δοκίμια και βιβλιοπαρουσιάσεις του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας και της Λευκωσίας. Στις εφημερίδες "Αυγή" και "Εποχή" και στο περιοδικό "Αντί" έγραφε κείμενα για τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύει στην εφημερίδα "Το Βήμα" κριτικές και παρουσιάσεις αστυνομικών βιβλίων. Ζει στην Αθήνα. (φωτογραφία: Γιώργος Φερμελετζής)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ζούμπος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Π. Θύμης (Συγγραφέας)

Θεολόγος - Ιστορικός
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκος Πρίφτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Βεντούρας (Ζωγράφος)


Μάρκος Ζαβιτζιάνος (Ζωγράφος)


Γιάννης Καβάσιλας (Ζωγράφος)

Ο Γιάννης Καβάσιλας, κερκυραίος γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, είναι περισσότερο γνωστός ως κερκυραίος ζωγράφος. Ύστερα από τις εγκύκλιες σπουδές παρακολούθησε Οικονομικές Επιστήμες και Στατιστική στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διετέλεσε ανώτερο και ανώτατο στέλεχοςΥπουργείων και εκλέχτηκε καθηγητής του T.E.I. Αθήνας και Διευθυντής της Ανωτάτης Σχολής Στελεχών Επιχειρήσεων. Μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας παρακολούθησε επί 12 χρόνια, αρχικά κοντά στον εκλεκτό κερκυραίο ζωγράφο Στέφανο Τριβόλη, και ακολούθως με τον αγιογράφο Σπήλιο Τσούνη, τον ζωγράφο Βασίλη Καμπέρο και κυρίως με τον σπουδαίο ζωγράφο Λορέντζο Καρπαθάκη στην Καλλιτεχνική Σχολή του Λυκείου Ελληνίδων. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής ως ακροατής επί μία διετία στην Α.Σ.Κ.Τ. Έργα του έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε πανελλήνιες εκθέσεις, έχει δε εκθέσει στη Δημοτική Πινακοθήκη Κερκύρας και στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, όπου και συγκαταλέγονται στη μόνιμη συλλογή. Έγραψε διηγήματα, μελέτες και κριτική βιβλίου. Διηγήματα και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Πόρφυρας, ενώ δοκίμια και βιβλιοκριτικές στα περιοδικά "Πάροδος" και "Monthly Review". Στη συλλογή διηγημάτων "Συνωστισμός και άλλα τινά..." περιλαμβάνονται τα δημοσιευμένα και μια σειρά από ανέκδοτα διηγήματα.

Σπύρος Κουρσάρης (Ζωγράφος)


Νίκος Ζερβός (Ζωγράφος)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Απροσδιόριστο δέσιμο
Σελίδες:
272
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.647 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση