Σμύρνη, Μικρασία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σμύρνη, Μικρασία

Η ακμή, η εκστρατεία, η καταστροφή

Συλλογικό έργο

Γιώργος Μαργαρίτης

Απόστολος Διαμαντής

Το βιβλίο αυτό συγκροτείται από κείμενα του περιοδικού "Ιστορικά", το οποίο εξέδιδε η "Ελευθεροτυπία" από το 1999 έως το 2005. Γραμμένα από έγκυρους ιστορικούς, φέρνουν μπροστά στον αναγνώστη το σώμα των απαραίτητων γνώσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή -τα προγηθέντα και τα επιγενόμενα- χωρίς να διεκδικούν το αλάθητο. Ο τόμος περιέχει τα κείμενα: - Στέλιος Λαμπάκης, "Ονόματα δηλωτικά της Μικράς Ασίας" - Έλενα Φραγκάκη-Σύρεττ, "Η γέννηση μιας μεγάλης πόλης-λιμανιού" - Ρωξάνη Δ. Αργυροπούλου, "Οι Κυδωνίες πριν και μετά την Επανάσταση" - Ρωξάνη Δ. Αργυροπούλου, "Κωνσταντίνος Κούμας, ο φωτισμένος δάσκαλος στη Σμύρνη" - Bilge Umar, "Η ΄Αυτοσχέδιος διατριβή΄ του Κωνσταντίνου Οικονόμου" - Άννα Ταμπάκη, "Ιωάννης Ισιδωρίδης Σκυλίτσης, ο ρομαντικός Σμυρναίος λόγιος" - Γιώργος Γιαννακόπουλος, "Ο ελληνικός Τύπος στη Σμύρνη" - Παυλίνα Νάσιουτζικ, "Σμύρνη: ελληνικά σχολεία και Αμερικανοί" - Αιμιλία Θεμοπούλου, "Κατείχε το 43% των εξαγωγών" - Ευαγγελία Αχλάδη, "Η Σμύρνη στον Α΄ Ευρωπαϊκό Πόλεμο" - Ιωάννης Κ. Χασιώτης, "Οι διωγμοί των Ελλήνων και η Γενοκτονία" - Θανάσης Χρήστου, "Στρατιωτικό τοπίο και πρωταγωνιστές" - Δέσποινα Τραυλού, "Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου Σμύρνης" - Γιώργος Μαργαρίτης, "Ο δρόμος προς τη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία" - Γιώργος Μαργαρίτης, "Από την προέλαση στη στασιμότητα και την κατάρρευση" - Άλκης Ρήγος, "Ο Κεμάλ μπαίνει στη ΄Γκιαούρ Ισμίρ΄" - Απόστολος Διαμαντής, "Η καταστροφή της Σμύρνης" - Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου, "Η Ελλάδα και οι ΄φίλοι΄ της το 1922" - Ελτσίν Ματζάρ, "Οι ελιγμοί του Κεμάλ" - Κώστας Φωτιάδης, "Μπολσεβίκοι και Κεμάλ" - Ιωάννης Γ. Μουρέλος, "Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας" - Γιώργος Ε. Παπαδάκης, "Τα τραγούδια της Σμύρνης" - Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, "Παράγων σταθεροποίησης" - Άλκης Ρήγος, "1922: η χώρα σε διάλυση - η Ανατολική Θράκη χάνεται" - Δέσποινα Παπαδημητρίου, "΄Προδότες΄ και ΄αδέλφια΄ στον Τύπο της εποχής" - Σπύρος Μαρκέτος, "Η εκτέλεση των Έξι και η στάση του Βενιζέλου" - Άλκης Ρήγος, "Η δίκη και η εκτέλεση" - Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου, "Η διανομή κρατικών γαιών μετά το 1912" - Ανδρέας Ι. Καραμάνος, "Μια άγνωστη εποποιΐα" - Βασίλης Καρδάσης, "1920-1930: το νέο Δόγμα Βενιζέλου"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Μαργαρίτης

Γιώργος Μαργαρίτης (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Διδάσκει σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 μέχρι το 2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η περίοδος της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Σε αυτήν την περίοδο αναφέρεται το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων που έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και οι περισσότερες μελέτες του σε συλλογικούς τόμους και οι εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Απόστολος Διαμαντής

Απόστολος Διαμαντής (Συγγραφέας)

Ο Απόστολος Διαμαντής γεννήθηκε στα Καλά Νερά Βόλου και σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και ιστορία στο Παρίσι. Εργάζεται στο Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Χρήστου

Θανάσης Χρήστου (Συγγραφέας)

Ο Θανάσης Χρήστου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Καλαμάτα) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Γεννήθηκε το 1963 στις Θεσπιές Θηβών και από το 2004 διδάσκει ανελλιπώς το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο. Επίκεντρο των μελετών και των άρθρων του αποτελεί η Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Ελληνικού Κράτους (1830 έως σήμερα) και ειδικότερα η συγκρότηση των πολιτικών θεσμών, η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ζυμώσεις του φοιτητικού κινήματος, η συγγραφή βιογραφιών σημαντικών προσωπικοτήτων που σημάδευσαν την ελληνική κοινωνία, η ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από τα γερμανικά αρχεία και η διαμόρφωση των ιδεολογικών ρευμάτων στο μείζονα ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο κατά το 19ο και 20ό αιώνα. Το επιστημονικό του έργο απαρτίζεται από μία σειρά βιβλίων, μελετών και άρθρων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άννα Ταμπάκη

Άννα Ταμπάκη (Συγγραφέας)

Η Άννα Ταμπάκη είναι καθηγήτρια θεατρολογίας - ιστορίας του θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Aπόφοιτος της Eλληνο-Γαλλικής Σχολής "Jeanne d’Arc", πτυχιούχος Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Aθηνών, συνέχισε ως υπότροφος της Γαλλικής Kυβερνήσεως μεταπτυχιακές σπουδές σε γαλλικά πανεπιστήμια (Universite de Clermont II, νυν Universite Blaise Pascal, Universite Paris Sorbonne-Paris IV) και ειδικεύθηκε στους τομείς της γαλλικής, συγκριτικής, και νεοελληνικής φιλολογίας. Υπήρξε μαθήτρια του Κ. Θ. Δημαρά στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης. Έτυχε επίσης υποτροφίας από το Ίδρυμα "Aλέξανδρος Σ. Ωνάσης". Eίναι διδάκτωρ της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι). Yπήρξε Eρευνήτρια στο Kέντρο, σήμερα Τμήμα Nεοελληνικών Eρευνών του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών (1980-2000), όπου συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και σε διακρατικές συνεργασίες. Από το 2000 διατηρεί την ιδιότητα του Φιλοξενούμενου Eρευνητή και για την χρονική περίοδο 1997-2012 ήταν Ε.Υ. του ερευνητικού έργου "Nεοελληνικές Mεταφράσεις". Δίδαξε ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου (1995-2000) στο Tμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μίου Πατρών. Tο 1999 εξελέγη Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια στο TΘΣ του Παν/μίου Aθηνών και το 2004 Kαθηγήτρια στο ίδιο Tμήμα. Από το 2007 είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και από το φθινόπωρο του 2009 ως τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε τη Διεύθυνσή του. Το 2015 εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος. Έχει συνεργαστεί με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) καταρχήν ως κριτική αναγνώστρια στην α? έκδοση της Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας (2 τ.), και από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 συνεργάζεται ως Καθηγήτρια-Σύμβουλος στη θεματική ενότητα: Νεοελληνικό θέατρο (1600-1940) - Κινηματογράφος. Από το 2003 ως την Άνοιξη του 2009, υπήρξε μέλος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του TΘΣ (Σχολή Kαλών Tεχνών, Nαύπλιο) του Παν/μίου Πελοποννήσου. Aσχολείται με θέματα συγκριτικής φιλολογίας, με έμφαση στην ιστορία των ιδεών, στη μελέτη του μεταφραστικού φαινομένου και ειδικότερα στη συγκριτική δραματολογία και την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου με έμφαση στον 18ο και 19ο αιώνα. Τα τελευταία χρόνια, τα μελετητικά της ενδιαφέροντα αγκαλιάζουν και τον 20ό, με επίκεντρο ζητήματα πρόσληψης και θεατρικής μετάφρασης. Έχει δημοσιεύσει μόνη ή σε συνεργασία εικοσιτέσσερα (24) αυτοτελή βιβλία (μονογραφίες και συλλογικά έργα) και γύρω στις εκατόν πενήντα (150) εργασίες, βιβλιοκρισίες και δοκίμια σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά (Ο Ερανιστής, Ελληνικά, Σύγκριση / Comparaison, Παράβασις / Parabasis, Etudes Balkaniques, Revue des Etudes Sud-Est Europeennes, Synthesis, Neohelicon, Studies on Voltaire and the 18th century, Journal of Modern Greek Studies, κ.ά.), στον ημερήσιο τύπο και σε πολιτιστικά ένθετα (Το Βήμα, Η Καθημερινή, Ελευθεροτυπία).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παυλίνα Νάσιουτζικ

Παυλίνα Νάσιουτζικ (Συγγραφέας)

Η Παυλίνα Νάσιουτζικ είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφίας. Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική διατριβή της εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Μουλλά. Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Μελέτες και άρθρα της δημοσιεύονται σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή ιστορικά συνέδρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο του μείζονος ελληνισμού κσι στον τομέα της ιστορίας των ιδεών (history of ideas).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δέσποινα Τραυλού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Α. Χεκίμογλου (Συγγραφέας)

Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών Α.Π.Θ. Συγγραφέας, αρθρογράφος και επιμελητής εκθέσεων και τηλεοπτικών εκπομπών. Ασχολείται συστηματικά με την κοινωνική και γεωγραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης και την φωτογραφική ιστορία του Αγίου Όρους. Για την ιστορική αρθρογραφία του στον Τύπο, έχει τιμηθεί με βραβείο Ιπεκτσί. Εργάστηκε ιδιαίτερα πάνω στην παρουσιάση της φωτογραφίας ως ιστορικού τεκμηρίου, επιμελούμενος εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο κυρίως επιστημονικό έργο του περιλαμβάνονται εξήντα ανακοινώσεις, με θέμα την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Άλκης Ρήγος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Α. Γιαννακόπουλος

Γιώργος Α. Γιαννακόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε βιβλιοθηκονομία στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, πολιτική επιστήμη στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι θεματικοί τομείς στους οποίους αναφέρεται η δίτομη διδακτορική διατριβή είναι: νεώτερη πολιτική ιστορία, ιστορία των ιδεών, βιβλιογραφία και βιβλιολογία. Διατέλεσε επί δεκαπενταετία επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών (υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου, ερευνητής και υποδιευθυντής του ιδρύματος). Το 2002 εκλέχθηκε διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους και παρέμεινε στην θέση αυτή έως τα τέλη του 2004, οπότε ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Πριν το διορισμό του υπήρξε, επί δωδεκαετία, έκτακτος επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος. Διατέλεσε επίσης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και μέλος διεθνών αρχειονομικών επιτροπών και συμβουλίων. Σήμερα είναι προϊστάμενος του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, αναπληρωτής διευθυντής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ερευνών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Παράλληλα με τα εκπαιδευτικά και διοικητικά του καθήκοντα διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Επιστήμη της Πληροφορίας - Διοίκηση και Οργάνωση Βιβλιοθηκών με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας", το οποίο οργανώνει το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Επίσης, από το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 είναι μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στη θεματική ενότητα της Ελληνικής Ιστορίας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών (μονογραφίες, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους) και έχει επιμεληθεί την έκδοση επιστημονικών συλλογικών έργων και πολυτελών λευκωμάτων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Κ. Χασιώτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρωξάνη Δ. Αργυροπούλου

Ρωξάνη Δ. Αργυροπούλου (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Παρισίων (Σορβόνη) και είναι διδάκτωρ του Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Ομότιμη διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ). Ασχολείται με θέματα ιστορίας των ιδεών και της φιλοσοφίας, ιδιαίτερα με τη μελέτη και την έκδοση ανέκδοτων πηγών της νεοελληνικής σκέψης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αιμιλία Θεμοπούλου (Συγγραφέας)

Η Αιμιλία Θεμοπούλου είναι ιστορικός, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στυλιανός Λαμπάκης (Συγγραφέας)

Ο Στυλιανός Λαμπάκης είναι διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Ε.Ι.Ε.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλενα Φραγκάκη - Syrett (Συγγραφέας)

Από το 1985, καθηγήτρια Ιστορίας στο Queens College του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Κάτοχος, το 1984, ενός PHD οικονομικής ιστορίας του King΄s College (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου). Συγγραφέας πολλών έργων: "The Commerce of Smyrna in the Eighteenth Century, 1700-1820", Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα, 1992 (μεταφρασμένο στα τουρκικά, σε μια τροποποιημένη μορφή: 18. "Yuzyilda Izmir΄de Ticaret (1700-1820)", Σμύρνη, "Izmir Buyuksehir Beldiyesi", Kultur Yayini, 2006)· "Οι Χιώτες έμποροι στις διεθνείς συναλλαγές" (1750-1850), έκδοση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, Αθήνα, 1995 και του "Trade and Money. The Ottoman Economy in the Eighteenth and Early Nineteenth Centuries", Κωνσταντινούπολη, Isis Press, 2007. Εξάλλου, είναι συγγραφέας πληθώρας άρθρων σχετικών με το εμπόριο της Σμύρνης από τον 18ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Bilge Umar (Συγγραφέας)

Ο Bilge Umar είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σμύρνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευαγγελία Αχλάδη (Συγγραφέας)

Η Ευαγγελία Αχλάδη είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκπονεί διατριβή με τίτλο "Η ελληνική κοινότητα της Σμύρνης κατά την νεοτουρκική περίοδο (1908-1918)". Από το 1994 μέχρι το 1998, δίδαξε νέα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης "Ο τελευταίος μικρασιατικός ελληνισμός" (Αθήνα, 1.12.2002 - 15.4.2003). Από τον Σεπτέμβριο του 2004, διδάσκει τουρκικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
192
Διαστάσεις:
22χ19
Βάρος:
0.496 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση