Σμύρνη, η λησμονημένη πόλη;
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σμύρνη, η λησμονημένη πόλη;

1830-1930: Μνήμες ενός μεγάλου μεσογειακού λιμανιού

Συλλογικό έργο

Βαγγέλης Κεχριώτης

Basma Zerouali

Όποιος εγκύψει στη μελέτη της ιστορίας της Σμύρνης εντυπωσιάζεται από την ιλιγγιώδη διαφορά ανάμεσα στο εξαιρετικό πεπρωμένο αυτής της πόλης ήδη από την αρχαιότητα και στη λήθη, στην οποία έχει περιπέσει μετά το 1922. Η Σμύρνη, η πόλη που ξαναχτίστηκε πάνω στ` αποκαΐδια, ελάχιστα θυμίζει τη λαμπρή μεσογειακή πόλη του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Από το τέλος του 17ου αιώνα, η Σμύρνη είναι ένα ακμάζον λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου. «Σμύρνη η Άπιστη» για τους μουσουλμάνους κατοίκους της, διότι οι μη μουσουλμάνοι -εβραίοι και χριστιανοί- αποτελούν την πλειονότητα εκεί· «μικρό Παρίσι της Ανατολής» για τους ευρωπαίους ταξιδιώτες, που την επισκέπτονται τον 19ο αιώνα λόγω της έντονης πνευματικής ζωής της. Μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αυτή η πόλη ευημερεί χάρη στις διάφορες εμπορικές σχέσεις της, ακτινοβολεί χάρη στον κοσμοπολιτισμό της (εκεί συνυπάρχουν Ευρωπαίοι, χριστιανοί ορθόδοξοι και καθολικοί, μουσουλμάνοι και εβραίοι), χάρη στους στενούς δεσμούς της με την Ευρώπη, καθώς και στους ευρηματικούς, καινοτόμους και φιλότεχνους κατοίκους της. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Κεχριώτης (Συγγραφέας)

Ο Βαγγέλης Κεχριώτης είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Κωνσταντινούπολη), όπου διδάσκει βαλκανική ιστορία και ιστορία των μη μουσουλμάνων στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Διδάκτωρ του Προγράμματος τουρκικών σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λάιντεν, όπου υποστήριξε, το 2005, τη διατριβή του με τίτλο "The Greeks of Izmir at the end of the Empire a non-Muslim Ottoman Community between autonomy and Patriotism". Συμμετέχει στο σχέδιο δημοσίευσης τεσσάρων τόμων με θέμα τους λόγους (discours) της συλλογικής ταυτότητας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη (1770-1945). Οι δύο πρώτοι τόμοι (τόμ. Ι: "Late Enligthenment" και τομ. ΙΙ: "National Romanticism") κυκλοφόρησαν το 2006 στη Βουδαπέστη από τις εκδόσεις CEU. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με την ιστορία της Σμύρνης και τους Ελληνοορθόδοξους μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Basma Zerouali (Συγγραφέας)

Η Basma Zerouali είναι ερευνήτρια στο Institut des Langues et Civilizations Orientales, στο Παρίσι. Έπειτα από σπουδές στη μουσική και στην ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, υποστήριξε διδακτορική διατριβή το 2006, στο INALCO, στις μεσανατολικές και μεσογειακές σπουδές, με τίτλο: "L΄ Orient cosmopolite dans le chansons des Grecs de Smyrne (1830-1922) ("H κοσμοπολίτικη Ανατολή στα τραγούδια των Ελλήνων της Σμύρνης (1830-1920). Έχει γράψει αρκετά άρθρα γι΄ αυτό το θέμα μεταξύ των οποίων "L΄amane ou la complainte du refugie", στο Μ. Demeuldre (επιμ.), "Sentiments doux-amers dans les musiques du monde" ("Γλυκόπικρα συναισθήματα στις μουσικές του κόσμου), L΄Harmattan, Paris, 2004, σσ. 171-178, και "La part "ottomane" dans les pratiques musicales des Grecs de Smyrne", στο F. Bilici (επιμ.), Turquie et Grece, un passe commun, de nouvelles perspectives, ειδικό τεύχος των Cahiers Balkaniques, αρ. 33, 2005, σσ. 59-76. Εξάλλου, συνεχίζει τις έρευνές της σχετικά με τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και τον μεσογειακό κοσμοπολιτισμό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία - Κάρμεν Σμυρνέλη (Συγγραφέας)

Διδάκτωρ Ιστορίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι) από το 2000. Κυριότερα έργα της: "Une societe hors de soi. Identites et relations sociales a Smyrne aix XVIIIe et XIXe siecles", Peeters, Paris-Louvain, σειρά Turcica, τόμ. 10, 2005 και "Histoire d΄une ville ottomane plurielle: Smyrne (XVIIIe-XIXe siecles), Συλλογή άρθρων, Κωνσταντινούπολη, Isis, σειρά Analecta Isiana, 2006. Από το 2002-2003, διευθύνει, μαζί με την Isik Tamdogan, σεμινάριο στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales με θέμα την ανάλυση του κοινωνικού τομέα βάσει των κοινωνικών δικτύων. Σήμερα εργάζεται στο ίδρυμα Maison des Sciences de l΄Homme (Παρίσι). Συγγραφέας πολλών άρθρων σχετικών με την ιστορία της Σμύρνης με το ζήτημα των τρόπων συνύπαρξης των διαφόρων πληθυσμών μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία και με τα δίκτυα στη Μεσόγειο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Anahide Ter Minasian (Συγγραφέας)

Επίτιμη λέκτορας του Πανεπιστημίου Paris I-Sorbonne, όπου έχει διδάξει ιστορία της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ και ιστορία διεθνών σχέσεων. Παράλληλα, έχει διευθύνει σεμινάριο αφιερωμένο στην πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ιστορία των Αρμενίων τον 19ο και τον 20ό αιώνα στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι). Δημοσιεύσεις: "La Republique d΄Armenie" ("H Δημοκρατία της Αρμενίας"), Βρυξέλλες, εκδ. Complexe, 1989· "Histoires croisees, Diaspora, Armenie, Transcaucasie (1880-1990) ("Διασταρούμενες ιστορίες, Διασπορά, Υπερκαυκασία (1880-1990), με πρόλογο του P. Vidal-Naquet, Μασσαλία, εκδ. Parentheses, 1997, "Vienne, ou Des etrangers dans la ville" ("Βιέννη ή περί των ξένων στην πόλη), στο πρώτο μέρος του έργου του Jean Ayanian με τον τίτλο: "Le Kemp, une enfance intra muros, Marseille, Parentheses, 2001.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έλενα Φραγκάκη - Syrett (Συγγραφέας)

Από το 1985, καθηγήτρια Ιστορίας στο Queens College του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Κάτοχος, το 1984, ενός PHD οικονομικής ιστορίας του King΄s College (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου). Συγγραφέας πολλών έργων: "The Commerce of Smyrna in the Eighteenth Century, 1700-1820", Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα, 1992 (μεταφρασμένο στα τουρκικά, σε μια τροποποιημένη μορφή: 18. "Yuzyilda Izmir΄de Ticaret (1700-1820)", Σμύρνη, "Izmir Buyuksehir Beldiyesi", Kultur Yayini, 2006)· "Οι Χιώτες έμποροι στις διεθνείς συναλλαγές" (1750-1850), έκδοση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, Αθήνα, 1995 και του "Trade and Money. The Ottoman Economy in the Eighteenth and Early Nineteenth Centuries", Κωνσταντινούπολη, Isis Press, 2007. Εξάλλου, είναι συγγραφέας πληθώρας άρθρων σχετικών με το εμπόριο της Σμύρνης από τον 18ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευαγγελία Αχλάδη (Συγγραφέας)

Η Ευαγγελία Αχλάδη είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκπονεί διατριβή με τίτλο "Η ελληνική κοινότητα της Σμύρνης κατά την νεοτουρκική περίοδο (1908-1918)". Από το 1994 μέχρι το 1998, δίδαξε νέα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης "Ο τελευταίος μικρασιατικός ελληνισμός" (Αθήνα, 1.12.2002 - 15.4.2003). Από τον Σεπτέμβριο του 2004, διδάσκει τουρκικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Cana Bilsel (Συγγραφέας)

Σήμερα είναι λέκτορας στο τμήμα αρχιτεκτονικής του Middle East Technical University στην Άγκυρα, όπου διδάσκει αρχιτεκτονική αντίληψη και πολεοδομικό σχέδιο. Το 1996, έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre (υπό την εποπτεία του Guy Burgel). Τίτλος της διατριβής της: "L΄ Evolution de l΄ Espace Urbain a Izmir du debut du XIEe au debut du XXe siecle. Συμμετοχή σε πολλούς διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας. Κυριότερα δημοσιευμένα άρθρα: "Ideology and urbanism during the Early Republican Period: Two Master Plans for Izmir and Scenarios of Modernization", METU Journal of Faculty of Architecture, τόμ. 16, αρ. 41-42, 1997, σσ. 13-30 καθώς και "The Ottoman Port City of Izmir in the 19th Century: Cultures, Modes of Space Production and the Transformation of Urban Space", στο Afife Batur (επιμ.), Seven Centuries of Ottoman Architecture, A "Suprra-National Heritage", Turkish Chamber of Architects, ΥΕΜ, Κωνσταντινούπολη, 2001, σσ. 225-233).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Alp Yucel Kaya (Συγγραφέας)

Σήμερα είναι λέκτορας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Απόφοιτος του λυκείου Saint-Joseph της Σμύρνης το 1990, κάτοχος maitrise και DEA Οικονομικών Επιστημών του Middle East Technical University της Άγκυρας (1998) και DEA Ιστορίας και Πολιτισμών στην EHESS (1999). Τον Ιούνιο του 2005 υποστήριξε στην EHESS-Paris (υπό την εποπτεία της Lucette Valensi) διδακτορική διατριβή στην ιστορία με τον τίτλο "Politique de l΄enregistrement de la richesse economique: les enquetes fiscales et agricoles de l΄Empire ottoman et de la France au milieu du XIXe siecle". Συγγραφέας πολλών άρθρων σχετικών με την οικονομική ιστορία της περιοχής και της πόλης της Σμύρνης τον 19ο αιώνα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Henri Nahum (Συγγραφέας)

Διακεκριμένος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Παρισιού. Υποστήριξε διατριβή στη Σορβόννη με θέμα τους εβραίους της Σμύρνης στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, την οποία δημοσίευσε, σε τροποποιημένη εκδοχή, με τον τίτλο "Juifs de Smyrne. XIXe-XXe", Paris, Aubier, 1997. Η εργασία αυτή μεταφράστηκε στα τουρκικά ("Izmir yahudiler", Κωνσταντινούπολη, Iletisim, 2000). Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και κεφαλαίων βιβλίων σχετικών με τη ζωή των εβραίων στη Σμύρνη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Christoph Neumann (Συγγραφέας)

Διδάκτωρ ιστορίας, λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Bilgi (Κωνσταντινούπολη), είναι συγγραφέας του "Das Indirekte Argument, Ein Pladoyer fur die Tanzimat vermittels der Historie Die geschichtliche Dedeutung von Ahmed Cevdet Pasas Ta΄tih", Μόναχο - Αμβούργο, Periplus Parerga, 1994, καθώς και πολλών άρθρων και εργασιών σε συνέκδοση. Οι έρευνές του αφορούν κυρίως την κοινωνική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των νεωτέρων χρόνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Oliver Jens Schmitt (Συγγραφέας)

Σπούδασε στο Μπαλ, τη Βιέννη, το Βερολίνο και το Μόναχο. Διδάκτωρ ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Παλαιό μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου της Ρώμης. Καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βέρνης (2004-2005) και από το Μάρτιο του 2005 στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Κυριότερες δημοσιεύσεις: Das venezianische Albanien (1329-1479), Munchen (Studosteuropaische Arbeiten, τόμ. 110), R. Oldenbourg, 2001· Levantiner. Lebenswelten und Identitaten einer ethnokonfessionellen Gruppe im osmanischen Reich im langen 19. Johrhundert, Munchen (Studosteuropaische Arbeiten, τόμ. 122), R. Oldenbourg, 2005. Συγγραφέας πολλών άρθρων σχετικών με τη βυζαντινή και βαλκανική ιστορία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Isik Tamdogan (Συγγραφέας)

Είναι ερευνήτρια στο Centre national de la recherche scientifique και συνυπεύθυνη, μαζί με την Marie-Carmen Smyrnelis, ενός σεμιναρίου στην Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociales. Η διδακτορική διατριβή της στην Ιστορία, την οποία υποστήριξε στην EHESS, έχει τίτλο "Les Modalites de l΄urbanite dans une ville ottomane. Les habitants d΄ Adana au XVIIIe siecle d΄apres les registres de cadis. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και ερευνών με θέμα τους κοινωνικούς δεσμούς και ατη δικαιοσύνη στην οθωμανική κοινωνία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Fikret Yilmaz (Συγγραφέας)

Διδάκτωρ ιστορίας του πανεπιστημίου του Αιγαίου, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Dokuz Eylul (Σμύρνη). Οι έρευνές του αφορούν κυρίως την οθωμανική κοινωνική ιστορία των νεωτέρων χρόνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Sibel Zandi - Sayek (Συγγραφέας)

Σήμερα λέκτορας Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο College of William and Mary (Ηνωμένες Πολιτείες). Κάτοχος πτυχίου αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και διδακτορικού στην Ιστορία ατης Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Berkeley, στην Καλιφόρνια, δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Brown. Είναι συγγραφέας δύο πρόσφατων άρθρων: "Struggles over the shore: Building the Quay of Izmir, 1867-1875", στο City and Society: An Annual Review of the American Antrhopological Association, τόμ. 12, αρ. 1, Spring 2000, σσ. 55-78, και "Orchestrating difference, Performing Identity in 19th Century Izmir", στο Hydrid Urbanism: On the Identity Discourse and the Built Environment, (Eds) Nezar Sayyad, Wesport, Praeger, 2001, σσ. 42-66.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρίνα Κουνεζή (Μεταφραστής)


Μαρία - Κάρμεν Σμυρνέλη (Επιμέλεια)

Διδάκτωρ Ιστορίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Παρίσι) από το 2000. Κυριότερα έργα της: "Une societe hors de soi. Identites et relations sociales a Smyrne aix XVIIIe et XIXe siecles", Peeters, Paris-Louvain, σειρά Turcica, τόμ. 10, 2005 και "Histoire d΄une ville ottomane plurielle: Smyrne (XVIIIe-XIXe siecles), Συλλογή άρθρων, Κωνσταντινούπολη, Isis, σειρά Analecta Isiana, 2006. Από το 2002-2003, διευθύνει, μαζί με την Isik Tamdogan, σεμινάριο στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales με θέμα την ανάλυση του κοινωνικού τομέα βάσει των κοινωνικών δικτύων. Σήμερα εργάζεται στο ίδρυμα Maison des Sciences de l΄Homme (Παρίσι). Συγγραφέας πολλών άρθρων σχετικών με την ιστορία της Σμύρνης με το ζήτημα των τρόπων συνύπαρξης των διαφόρων πληθυσμών μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία και με τα δίκτυα στη Μεσόγειο.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
318
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.554 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση