Σλάβοι και τοπωνύμια στην Ηλεία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σλάβοι και τοπωνύμια στην Ηλεία

Απάντηση στο σλαβολόγο Max Vasmer

Ανδρέας Δ. Μπούτσικας

10.65€ -10% 9.59€

Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η αναζήτηση, η αναδίφηση και η συλλογή στοιχείων, όπως και η μελέτη και η επεξεργασία αυτών, σχετικά με το "πρόβλημα" της πραγματικής προέλευσης ενός αριθμού τοπωνυμίων του γεωγραφικού χώρου της Ηλείας, που θεωρούνται ως "σλάβικα" από ορισμένους ξένους ερευνητές.

Από τα μέσα του περασμένου αιώνα, μερικοί ξένοι επιστήμονες είχαν αρχίσει με ένα "ανεξήγητο" ενδιαφέρον, μια "ειδική" έρευνα γύρω από διάφορα τοπωνύμια του ελλαδικού χώρου γενικότερα. Προσπάθησαν, προφανώς, στηριζόμενοι σε κάποιες φαινομενικές ομοιότητες, αλλά και σε διάφορες μορφολογικά απίθανες επισημάνσεις, να κάνουν συγκρίσεις και συσχετισμούς, προκειμένου να "εδραιώσουν" οπωσδήποτε τη "θεωρία", ότι ο ελλαδικός χώρος είναι γεμάτος από "σλάβικα" τοπωνύμια, αφού, όπως ισχυρίζονται, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε "σλαβωθεί".

Ένας σύγχρονος σλαβολόγος, ο Γερμανός Max Vasmer, το 1941, προχώρησε και στη δημοσίευση στατιστικού πίνακα των "σλάβικων" τοπωνυμίων του ελλαδικού χώρου, στο "Die Slaven in Griechenland" (Berlin, 1941), χρησιμοποιώντας και απόψεις άλλων σλαβολόγων.

Αν και ο ρυθμός της "ειδικής" αυτής έρευνας, στον καιρό μας, έχει οπωσδήποτε ξεφτίσει, έχουν παραμείνει όμως διάφοροι προβληματισμοί. Έτσι, το "πρόβλημα" χρειάζεται επανεξέταση. Εμείς, βέβαια, θα περιοριστούμε στο μικρό και περιορισμένο χώρο της Ηλείας, για να δούμε αντικειμενικά και χωρίς σκοπιμότητες, διάφορες υπερβολές, αοριστίες ή και ανακρίβειες που υποστηρίχτηκαν... [...]

Θα πρέπει όμως να τονιστεί, ότι στην κατηγορία των τοπωνυμίων του Vasmer, καταγράφονται πως έχουν "σλάβικη" αρχή ή σχέση και ελληνικότατα τοπωνύμια. Έτσι, μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι αυτός, στην προσπάθεια του να "εμφανίσει" όσο μπορούσε περισσότερα τοπωνύμια ως "σλάβικα", ...αποκάλυψε και τους πραγματικούς του σκοπούς.

Η παρούσα εργασία ας θεωρηθεί σα μια μικρή συμβολή στην έρευνα των 34 ηλειακών τοπωνυμίων, που ο σλαβολόγος αυτός παρουσιάζει ως "σλάβικα". [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Ανδρέας Δ. Μπούτσικας

Ανδρέας Δ. Μπούτσικας (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Δ. Μπούτσικας γεννήθηκε στο Αυγείο Ηλείας. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην εφημερίδα "Η Αυγή" του Πύργου το Νοέμβριο του 1947 μ΄ ένα πυκνογραμμένο δίστηλο ιστορικό-λαογραφικό σημείωμά του για την αρχαία Ήλιδα. Αρκετά χρόνια έγραφε με το ψευδώνυμο "Ανδρεάς Δρόσος" λαογραφικά θέματα και διηγήματα, μικρές λογοτεχνικές μελέτες, ιστορικά και αρχαιολογικά σημειώματα σ΄ εφημερίδες και περιοδικά. Με την εγκατάστασή του στην Αθήνα τύπωσε το 1958 το πρώτο μέρος της λογοτεχνικής μελέτης του "Η μάνα στην δημοτική μας ποίηση" και το 1962 το δεύτερο, το οποίο αναφέρεται στα τραγούδια του Ακριτικού Κύκλου. Το 1975 κυκλοφόρησε το επίτομο ιστορικό έργο του "Η αρχαία Ήλις" (Μυθολογία, ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία). Το 1985 εξέδωσε τον Α΄ τόμο της ιστορικής έρευνας "Η Φραγκοκρατεία στην Ηλεία". Το 1990 τύπωσε την πρωτότυπη μελέτη "Φράγκικα μνημεία στην Ηλεία", που μπορεί να χρησιμεύσει και ως ένας απαραίτητος "οδηγός" τεσσάρων αξιόλογων μνημείων της περιοχής. Το 1992 εξέδωσε την ιστορική έρευνα "Σλάβοι και τοπωνύμια στην Ηλεία". Σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες έχουν δημοσιευθεί λαογραφικά διηγήματα και μικρές ιστορικές και τοπωνυμικές μελέτες του. Είναι τακτικό μέλος του "Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων" και της "Εταιρείας Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδος". Για την αξιόλογη προσφορά του στην έρευνα και τη μελέτη της τοπικής ιστορίας (Αρχαίας και Μεσαιωνικής), έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς της Ηλείας με τιμητικά διπλώματα και άλλα ενθυμήματα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
136
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.299 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση