Σημασιολογία, έννοιες, συγκριτική μέθοδος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σημασιολογία, έννοιες, συγκριτική μέθοδος

Giovanni Sartori

22.37€ -33% 14.99€

Μια ιδιότυπη αίσθηση κρίσης φαίνεται να διαπερνά το σώμα της συγκριτικής κοινωνικής επιστήμης, ιδιαίτερα της συγκριτικής πολιτικής. Η θεωρητική παραγωγή και η εμπειρική έρευνα εξακολουθούν βέβαια στις μέρες μας αμείωτες· όμως το ίδιο αμείωτος εξακολουθεί και ο γνωστικός κερματισμός. Αν και το φαινόμενο δεν είναι νέο, τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι διαστάσεις του έχουν μεγεθυνθεί. Οι νόμιμες και ίσως αναπόφευκτες αποκλίσεις ανάμεσα στις κυρίαρχες - δομιστικές, ορθολογικές και μεταμοντέρνες - προσεγγίσεις του κλάδου δεν οδηγούν σε συνθέσεις αλλά σε αυτισμό και κατ` επίφαση αντιπαραθέσεις που κάποτε θυμίζουν διαλόγους κωφών. Με τη σειρά της, η περιορισμένη επικοινωνία υπονομεύει τη γνωστική συσσώρευση, οδηγεί σε απόκλιση θεωρίας και έρευνας (και πράξης) και επιτείνει προβλήματα επικύρωσης της παραγόμενης γνώσης. Μέσα σ` αυτή τη δύσκολη επιστημική συγκυρία, τα πέντε κλασικά μεθοδολογικά κείμενα του Giovanni Sartori που εμπεριέχονται στον τόμο αυτό μπορούν να είναι πολύτιμα - τόσο ως συμβολές στο δύσκολο εγχείρημα της ιστορικής αυτογνωσίας του κλάδου όσο και ως κατευθυντήριες γραμμές στην κρίσιμη αναζήτηση ενός βασικού νοητικού πυρήνα που να τον συνέχει διαμέσου και ανεξαρτήτως προσεγγίσεων. [. . .] Ο Sartori διατυπώνει έκκληση για επιστροφή στη λογική (μεθοδολογική) και σημασιολογική πειθαρχία (εννοιολογική ανάλυση), θεωρώντας πως η επάρκεια στους τομείς αυτούς συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη γνωστικής επικοινωνίας και συσσώρευσης. Στη βάση αυτή πρέπει επίσης να αναβαπτισθεί και το περιεχόμενο των όρων «συγκριτική» και «επιστήμη». Διερευνώντας τα `Γιατί και Πως` του συγκριτικού εγχειρήματος, ο Sartori υποστηρίζει πως χωρίς παιδεία στη λογική και επαρκείς έννοιες, οι συγκρίσεις μας κινδυνεύουν να είναι στην καλύτερη περίπτωση κοινότοπες και στη χειρότερη παραπλανητικές.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης (Επιμέλεια)

Ο Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Clare Hall) και γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης.

Ηλίας Α. Κατσούλης

Ηλίας Α. Κατσούλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ηλίας Κατσούλης: 1939-2008. Γενέθλιος τόπος: ένα ωραίο παραλιακό χωριό της Κορινθίας (Λουτρό). Μπορεί και Σμύρνη, Πόλη, Αλεξάνδρεια, Οδησσός -σε προηγούμενες ζωές- αλλιώς δεν εξηγείται η λατρεία που τους έχει. Έτος γεννήσεως: δε συνηθίζεται τελευταία στα βιογραφικά, αλλά εύκολα υπολογίζει κανείς από τα συμφραζόμενα. Σπουδές: Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σταδιοδρομία: τυχερός που υπηρέτησε δύο αγάπες: το σχολείο ως καθηγητής από το 1967-2001 και το τραγούδι ως στιχουργός από το 1984. Στο χώρο αυτό βρέθηκε συμπτωματικά και χωρίς να το καταλάβει μετράει περισσότερα από 350 τραγούδια, στη δισκογραφία, αλλά και χωρίς τη γνωριμία του με τον Παντελή Θαλασσινό, κανείς δε θα του ζητούσε τώρα βιογραφικό. Αγάπες: τα βιβλία, η μουσική, το ποδόσφαιρο (ΑΕΚ και όλες οι «προσφυγικές» ομάδες), οι φίλοι (πολλοί και εκλεκτοί) και -δυστυχώς- το τσιγάρο (πλήρης εξάρτηση). Κατόρθωμα: με τόσες απασχολήσεις, η δημιουργία οικογένειας, δύο παιδιά (το σημαντικότερο έργο του, αν και αυτό ανήκει στην υπομονή και τη μεγαλοψυχία της γυναίκας του).

Giovanni Sartori

Giovanni Sartori (Συγγραφέας)

O Τζοβάννι Σαρτόρι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1924. Σπούδασε Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας απ΄ όπου και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1946. Το 1956 επέτυχε την εισαγωγή της Πολιτικής Επιστήμης ως ιδιαίτερου γνωστικού αντικειμένου στο εγκύκλιο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και αναγορεύτηκε πρώτος τακτικός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Ιταλία (1962), ιδρύοντας παράλληλα το Ινστιτούτο Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Δίδαξε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και στο Columbia της Νέας Υόρκης. Βραβεύτηκε για τις διεπιστημονικές του μελέτες και έχει συνεργαστεί με την American Political Science Review και την Corriere della Sera. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές στη Συγκριτική Πολιτική και στη Θεωρία της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, είχε ασχοληθεί με τη φιλοσοφία του Χέγκελ και του Μπενεντέτο Κρότσε καθώς και με τα σύγχρονα προβλήματα της δημοκρατίας όπως η κοινή γνώμη (και η χειραγώγησή της), η λειτουργία των κομμάτων και οι πολυπολιτισμικές πρακτικές. Είχε εκδώσει οκτώ βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ανάμεσά τους: "Democrazia cosa e", "The theory of Democracy Revisited" και από τις εκδόσεις Παπαζήση "Σημασιολογία, έννοιες, συγκριτική μέθοδος" (2004) και "Συγκριτική συνταγματική μηχανική" (2007). Έφυγε από τη ζωή στη Ρώμη, στις 4 Απριλίου 2017.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
373
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.521 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση