Σιδηροδρομικώς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σιδηροδρομικώς

Μπουένος Άιρες-Μαδρίτη με τρένο: Διηγήματα

Συλλογικό έργο

Julio Cortazar

Julio Llamazares

10.60€ -24% 8.06€

`Υπέροχος ο σιδηρόδρομος! Θα του τα συγχωρούσα όλα μόνο και μόνο για τη διαδοχή των τοπίων πίσω από το παράθυρο`. (Χ. Α. Μουνιόθ Ρόχας) `Τα διηγήματα που παρουσιάζονται σε αυτή τη συλλογή, από την Ισπανία, την Αργεντινή και το Μεξικό, είναι ένα δείγμα μόνο αυτού του είδους λογοτεχνίας που εμπνεύστηκε από το τρένο, έχοντάς το ως σκηνικό ή ως θέμα. Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, είναι διηγήματα διαφορετικά μεταξύ τους τόσο στο ύφος όσο και στη σύλληψη, αλλά όλα τους καταδεικνύουν τα ίχνη που έχουν αφήσει τα τρένα στα τοπία της λογοτεχνίας και της γεωγραφίας μας. Ίχνη ανεξίτηλα και μυθικά που συμπλήρωσαν ήδη δύο αιώνες ζωής και που έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να διανοηθεί κανείς πλέον τη λογοτεχνία δίχως τρένα, κατά τον ίδιο τρόπο που και τα τρένα έχουν αναγορευθεί, εξαιτίας ακριβώς της λογοτεχνίας, σε ένα από τα μεγάλα σύμβολα της εποχής μας`. (Χ. Γιαμαθάρες)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Julio Cortazar

Julio Cortazar (Συγγραφέας)

O Χούλιο Κορτάσαρ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1914 και πέθανε στο Παρίσι το 1984. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, εγκατέλειψε μαζί με την οικογένειά του το Βέλγιο για την Αργεντινή, όπου τελείωσε το σχολείο, σπούδασε φιλολογία και εργάστηκε ως καθηγητής για πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με λογοτεχνικά περιοδικά. Το 1951, σε ηλικία 37 ετών, επέστρεψε στην Ευρώπη, στο Παρίσι, όπου έζησε ως το τέλος της ζωής του και έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του ("Έφυγα από την Αργεντινή, όχι τόσο επειδή υπήρχαν πράγματα που εκεί μ΄ ενοχλούσαν, που οπωσδήποτε υπήρχαν, αλλά γιατί η Γαλλία αντιπροσώπευε για μένα, τότε, έναν τεράστιο πόλο έλξης", θα πει σε μια συνέντευξή του στην "El Pais", το 1982). Το 1961 επισκέπτεται την Κούβα, γοητευμένος από την επανάσταση, αναζητώντας απαντήσεις στις πολιτικές του ανησυχίες. Το ταξίδι αυτό θα γίνει η αφορμή να αποκτήσει σαφή ιδεολογική συνείδηση, θα υπερασπιστεί την Κούβα του Τσε και του Κάστρο και αργότερα τη Νικαράγουα των σαντινίστας. Το 1970 επισκέπτεται τη Χιλή και παρευρίσκεται στην πανηγυρική τελετή ανάληψης της εξουσίας από τον Αλιέντε. Μαθητής του Μπόρχες, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους λατινοαμερικανούς συγγραφείς και στους σπουδαιότερους μοντερνιστές του 20ού αιώνα. Το έργο του αφομοιώνει μ΄ έναν τελείως φυσικό τρόπο τις ανανεωτικές τεχνικές του σύγχρονου μυθιστορήματος και συνδυάζει τη δημιουργική φαντασία με το ρεαλισμό, διαφέρει όμως, από το έργο άλλων λατινοαμερικανών συγγραφέων, γιατί απ΄ αυτό απουσιάζει σχεδόν παντελώς το στοιχείο του μπαρόκ και του μαγικού ρεαλισμού. Μεταξύ των πολλών και σπουδαίων έργων του ξεχωρίζουν τα: "Μυστικά όπλα" ("Las armas secretas"), 1958, "Τα βραβεία" ("Los Premios" -το πρώτο του μυθιστόρημα), 1960, "Ιστορίες των κρονόπιο και των φάμα" ("Historias de cronopios y de famas", 1962, "Το κουτσό" ("Rayuela" -που θεωρείται το αριστούργημά του), 1963, "Όλες οι φωτιές η φωτιά" ("Todos los fuegos el fuego"), 1966, "Το βιβλίο του Μανουέλ" ("Libro de Manuel" -μυθιστόρημα), 1973, "Οκτάεδρο" ("Octaedro"), 1974 (όλα τους μεταφρασμένα στα ελληνικά) και τα "Los Reyes", 1949, "Bestiario", 1951, "Final de Juego", 1956, "Ο γύρος της μέρας σε ογδόντα κόσμους" ("La vuelta al dia en ochenta mundos"), 1967, "62: Μοντέλο συναρμολόγησης" ("62: Modelo para armar" -που συνεχίζει την ιδέα του διάσπαρτου μυθιστορήματος, όπως και στο "Κουτσό"), 1968, "Prosa del Observatorio", 1972, "Alguien que anda por ahi", 1977, "Un tal Lucas", 1979, "Deshoras", 1982, κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Julio Llamazares (Συγγραφέας)

O Χούλιο Γιαμαθάρες γεννήθηκε στο χωριό Μπεγκαμιάν της Λεόν (Ισπανία) το 1955. Έχει καταπιαστεί με όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά είδη: μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, δοκίμιο, κινηματογραφικό σενάριο, ενώ εργάζεται και ως αρθρογράφος στην εφημερίδα "El Pais". Κυριότερα έργα του είναι, τα μυθιστορήματα "Το φεγγάρι των λύκων" και "Η κίτρινη βροχή" (μεταφρασμένα και τα δύο στα ελληνικά), η ποιητική συλλογή "Memoria de la nieve" και το ταξιδιωτικό αφήγημα "El rio del olvido".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Juan Jose Arreola (Συγγραφέας)

O Χουάν Χοσέ Αρεόλα γεννήθηκε στο Σαποτλάν (σημερινό Σιουδάδ Γκουσμάν) της επαρχίας του Χαλίσκο το 1918 και πέθανε στη Γκουαδαλαχάρα το 2001. Θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους Μεξικάνους πεζογράφους και ποιητές. Μερικά από τα έργα του: "Confabulario" (1952), "La Feria" (1963), "Palindroma" (1971) και "Antiguas primicias" (1996).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Carlos Castan (Συγγραφέας)

Ο Κάρλος Καστάν γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1960. Έχει γράψει τις συλλογές διηγημάτων Frio de vivir και Museo de la soledad.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Jose Antonio Munoz Rojas (Συγγραφέας)

O Χοσέ Αντόνιο Μουνιόθ Ρόχας γεννήθηκε στην Αντεκέρα της Μάλαγας το 1909. Είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και πεζογράφους της Ισπανίας. Το 1998 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο του "Objetos perdidos". Άλλα έργα του είναι, οι ποιητικές συλλογές "Versos de Retorno" και "Abril del alma" και οι συλλογές διηγημάτων "Las cosas del campo" και "Las Musaranas".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Hector Tizon (Συγγραφέας)

O Έκτορ Τισόν γεννήθηκε το 1929 στη Γιάλα της Αργεντινής. Έχει εργαστεί ως διπλωμάτης, δικηγόρος, δικαστής και δημοσιογράφος. Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του: "Fuego en Casabindo" (1969), "La casa y el viento" (1984) και "El gallo blanco" (1992).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gonzalo Torrente Ballester

Gonzalo Torrente Ballester (Συγγραφέας)

O Γκονθάλο Tορέντε Mπαγιεστέρ γεννήθηκε στη Γαλικία το 1910 και πέθανε στη Σαλαμάνκα το 1999. Eργάστηκε ως καθηγητής Iστορίας σε πολλές σχολές και πανεπιστήμια κι ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη θεατρική κριτική, αλλά και με τη μετάφραση. Έγραψε μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα και σενάρια. Tιμήθηκε με πολλά βραβεία και γνώρισε πλήθος διακρίσεων εντός και εκτός Iσπανίας. O Tορέντε Mπαγιεστέρ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Ξεχωρίζει για το ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος του που θεωρήθηκε ως η ισπανική απάντηση στον "μαγικό ρεαλισμό" των λατινοαμερικάνων συγγραφέων. Τα γνωστότερα μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματά του είναι τα εξής: "Javier Marino", 1943, "El golpe de estado de Guadalupe Limon", 1946, "Ifigenia", 1950, "Los gozos y las sombras: El senor llega, Donde da la vuelta el aire, La Pascua triste", 1957-60, "Don Juan", 1963, "Off-side", 1969, "La saga/fuga de J.B.", 1972 (για πολλούς το αριστούργημά του), "Fragmentos de Apocalipsis", 1977, "Las sombras recobradas", 1979, "La isla de los Jacintos Cortados", 1981, "Dafne y ensuenos", 1982, "La Princesa Durmiente va a la escuela", 1983, "Quiza nos lleve el viento al infinito", 1984, "La rosa de los vientos", 1985, "Yo no soy yo, evidentemente", 1987, "Filomeno, a mi pesar", 1988, "Cronica del rey pasmado", 1989 (ελλ. εκδ. "Το χρονικό του εκστατικού βασιλιά", Ωκεανίδα 2007), "Las islas extraordinarias", 1991, "La muerte del Decano", 1992, "La novela de Pepe Ansurez", 1994, "La boda de Chon Recalde", 1997, "Los anos indecisos", 1997 και "Domenica", 1999. Περισσότερα στοιχεία για τον συγγραφέα και πλήρης εργογραφία του περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα: www.gonzalotorrenteballester.es. (φωτογραφία: Jose Miguel Torrente)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (Μεταφραστής)

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ στο γνωστικό αντικείμενο: Εφαρμοσμένη Μεταφρασεολογία και Ισπανική Λογοτεχνία. Διδάσκει επίσης Δημιουργική Γραφή και Ισπανική Λογοτεχνία στο ΕΑΠ, και Μετάφραση στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μετάφρασης και Διερμηνείας του ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγας (Ισπανία). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά έργα των Ουναμούνο, Γκαρθία Λόρκα, Χιρόντο, Σάμπατο, Αλτολαγκίρε, Βάθκεθ Μονταλμπάν, Γιαμαθάρες, Τσίρμπες, Μπράις Ετσενίκε, Μπρίνες, Γκαμονέδα, μεταξύ άλλων. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Ελληνοϊσπανικό και ισπανοελληνικό Γλωσσάριο αθλητικών όρων" (Εκδόσεις Πατάκης, 2007), "Mini71cuentos. Ανθολογία ισπανόφωνου μικροδιηγήματος" (Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, 2012), "(Α)πειθαρχία των λέξεων" (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2014), "Σπιράλ ιστορίες" (Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2017). http://konstantinos-paleologos.blogspot.gr

Νίκος Πρατσίνης (Μεταφραστής)


Ελένη Χαρατσή (Μεταφραστής)


Ανδριανή Παπαδοπούλου (Μεταφραστής)


Φωτεινή Παπανικολοπούλου (Μεταφραστής)


Καίτη Πρεβόλη (Μεταφραστής)


Καλλιρόη Τσολακίδου (Μεταφραστής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
110
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.198 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση