Σαπφώ
zoom in
14.00€ -11% 12.46€

Η Σαπφώ η Λεσβία, η ποιήτρια των πρώιμων ελληνικών χρόνων, ανέκαθεν θεωρείται η μεγάλη τεχνίτρα, η πεμπτουσία θα `λεγε κανείς της λυρικής ποίησης. Δεν υπήρξε εποχή που να μη πλέχτηκαν εγκώμια για την τέχνη της: από τον Πλάτωνα, τον Κάτουλλο, τον Οράτιο κι από τον Friedrich Schlegel έως τη Marie Luise Kaschnitz. Κι ενώ δεν κυκλοφόρησε ως τα σήμερα ανθολογία δυτικής λυρικής ποίησης που να μη περιέχει ποιήματα της Σαπφώς, το ενδιαφέρον για την ποιήτρια σαν άτομο μετατοπίζεται συχνότατα από το πρόσωπό της στο λεσβιακό θέμα κι εκεί εξαντλείται τις περισσότερες φορές.
Η αποσπασματική μορφή διάσωσης των ποιημάτων της και οι λιγοστές ημερομηνίες που διαθέτουμε απ` τη ζωή της συνέβαλαν ήδη απ` την αρχαιότητα στην σχεδόν ολοκληρωτική αλλοίωση της μορφής της ποιήτριας πίσω από ένα πέπλο μυθοπλασιών και θρύλων. Μ` αυτό τον τρόπο έγινε κι αυτή μια απ` τις `γνωστές άγνωστες της παγκόσμιας λογοτεχνίας`. [...]

Τασούλα Καραγεωργίου

Τασούλα Καραγεωργίου (Επιμέλεια)

Η Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Είναι διδάκτωρ κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ από το 2007 έως το 2015 διετέλεσε σχολική σύμβουλος φιλολόγων. Από το 2007 διδάσκει στο Εργαστήρι Ποίησης του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος. Το 1986 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή "Fragmentum αρ. 53" στις εκδόσεις "Πλέθρον". Ακολούθησαν οι συλλογές: "Το αδράχτι που ματώνει" (Πλέθρον, 1989), "Διασπορά" (Πλέθρον, 1994), "Ποιητική τεχνολογία" (Κέδρος, 1998), "Το μετρό" (Κέδρος, 2004). Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά "Πλανόδιον", "Ποίηση", "Νέα Εστία", "Παπαδιαμαντικά Τετράδια" και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Αυγή" και "Καθημερινή" και στα περιοδικά "Το Δέντρο", "Φιλολογική", "Νέα Παιδεία", "Γράμματα και Τέχνες", "Αντί", "Ο Πολίτης", κ.ά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Φωτεινή Πρεβεδούρου - Γεωργίνη (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
165
Διαστάσεις:
18x12
Βάρος:
0.232 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση