Ήρθαν τα καράβια τα ζαγοριανά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ήρθαν τα καράβια τα ζαγοριανά

Όψεις και μνήμες της ναυτιλίας και του εμπορίου στο Ανατολικό Πήλιο (1600-1960)

Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης

Νίκος Γ. Τσούκας

Ένα βιβλίο που ασχολείται με την ναυτιλία και το εμπόριο στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου από το 1600 έως το 1960. Μέσα από προφορικές μαρτυρίες, βιβλιογραφικές αναφορές, πρωτογενή έρευνα, εικαστικές αποτυπώσεις, φωτογραφίες και άλλα πολύτιμα τεκμήρια σκιαγραφείται η ναυτική και εμπορική ιστορία της περιοχής που εκτείνεται από το Κεραμίδι (Καμάρι), την Π. Μιτζέλα, το Πουρί, τη Ζαγορά (Χορευτό) έως την Νταμούχαρη και τον Αη Γιάννη. Η έκδοση εκτός από τα ζητήματα της ναυτικής παράδοσης και του εμπορίου ανιχνεύει ψηφίδες της ορθόδοξης παράδοσης, της τοπικής ιστορίας, της λαϊκής ζωγραφικής, της χαρτογραφίας και των δημοτικών τραγουδιών αναδεικνύοντας την διαθεματική διάσταση του ζητήματος και τις διασυνδέσεις που υπάρχουν με το ιστορικό, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.
Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης

Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης (Συγγραφέας)

O Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης γεννήθηκε στη Ζαγορά Πηλίου. Είναι Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου στο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας . Είναι Διδάκτωρ Ψηφιακής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού) και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το βασικό του πτυχίο είναι Μηχανικός Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Πληροφορικής Αθήνας, ενώ είναι πτυχιούχος του τμήματος "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό" της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και πτυχιούχος της σχολής παιδαγωγικών της ΠΑ.ΤΕ.Σ./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. Θεσσαλονίκης. Διαθέτει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα αντικείμενα "Γραφικές Τέχνες - Πολυμέσα" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης & Παραγωγής Διδακτικού Υλικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης). Είναι επιμελητής εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδόσεων, ενώ στο παρελθόν έχει επιμεληθεί πλήθος επιτραπέζιων ημερολογίων - εκδόσεων της "Μαγνήτων Κιβωτού", της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και των Εκδόσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Το 2015 για το έργο "Οι Μάηδες της Μακρινίτσας" τιμήθηκε με το Καυταντζογλείου Βραβείο της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Ζαγοράς, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζαγοράς, Πρόεδρος Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ζαγοράς, ενώ κατά το διάστημα 2007-10 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας σε θέματα εθελοντισμού, κοινωνικών εταίρων, πολιτισμού, νέων τεχνολογιών & εκπαίδευσης. Το διάστημα αυτό είναι Οργανωτικός Γραμματέας του πολιτιστικού φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού "Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος" και Αντιπρόεδρος της εφορείας της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Γ. Τσούκας (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Τσούκας, γεννήθηκε στη Μακρινίτσα Πηλίου. Είναι παντρεμένος με τη Δέσποινα Ντούκα, μουσική παραγωγό της τ. Ε.Ρ.Τ., έχουν έναν γιο και μια εγγονή. Εργάστηκε στην ALPHA BANK, επί 31 έτη. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και τα κοινά από το 1974 είτε ως συνδικαλιστής στο χώρο των Τραπεζών, είτε ως Πρόεδρος ή μέλος του Δ.Σ. αθλητικών και πολιτιστικών φορέων. Την τετραετία 1982-1986 διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας. Το 1990 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Κοινότητας. Τη θέση αυτή διατήρησε επί τρεις τετραετίες, έως το Δεκέμβριο του 2002. Το 1997 είχε την πρωτοβουλία της συγκρότησης του Εθνικού Δικτύου Παράδοσης Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου "...των Ελλήνων οι Κοινότητες...", εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δικτύου, με έδρα τη Μακρινίτσα , μέχρι το 2002. Από το Απρίλιο του 1993 έως τον Δεκέμβριο του 2002 διετέλεσε εκδότης-διευθυντής του περιοδικού"Μακρινίτσα". Επίσης, έλαβε μέρος ως εισηγητής σε θέματα δικτύωσης παραδοσιακών Κοινοτήτων σε συνέδρια του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS καθώς και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα προστασίας και ανάδειξης ιστορικών κέντρων και μνημείων. Από το 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2010 διετέλεσε ειδικός συνεργάτης σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας ενώ από το 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2013 δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή πολιτιστικού και κοινωνικού έργου στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη. Τον Σεπτέμβριο του 2013 αποδέχεται την πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και συμμετέχει στη σύσταση του φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος, με τίτλο: "ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος", μαζί με ένα σύνολο εκλεκτών ανθρώπων της Μαγνησίας , με θητεία και αποτελέσματα στην πολιτισμική δραστηριότητα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Βόλος
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Πανόδετο
Σελίδες:
357
Διαστάσεις:
22χ16
Βάρος:
0.9 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση