Ρομπέρ Μπρεσόν, Καρλ Ντράγιερ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ρομπέρ Μπρεσόν, Καρλ Ντράγιερ

Jean Semolue

P. Adams Sitney

12.78€ -10% 11.50€

Ο Καρλ Ντράγιερ πέθανε στις 20 Μαρτίου 1968. Και να που το συνολικό έργο του, οριστικά τελειωμένο και προσδιορισμένο, αρχίζει να ζει μια νεά ζωή.
Το να ρίξουμε μια ματιά στο έργο του Ντράγιερ σημαίνει να ταξιδέψουμε μέσα στην ιστορία του κινηματογράφου. [...] Από τον "Πρόεδρο" μέχρι τη "Γερτρούδη", οι ταινίες του Ντράγιερ είναι πριν απ` όλα σημαντικές σε σχέση με την εξέλιξη μισού αιώνα της τέχνης που υπηρετούν. Μιας εξέλιξης στην οποία συνέβαλαν ορισμένες φορές με καθοριστικό μάλιστα τρόπο. Συχνά, όμως, κράτησαν μια απόσταση απέναντί της. [...] (από τη σελ. 9 του βιβλίου).
[...] Ο Μπρεσόν αντιμετώπισε τον κινηματογράφο πιο συνειδητά από τον Ντράγιερ, σε ό,τι αφορά τη μορφή της ταινίας. Η δική του προσέγγιση χαρακτηρίζεται από μια πρωτοτυπία, και η ένταση που πέτυχε να δημιουργήσει στηρίζεται στον τρόπο με τον οποίο ταυτόχρονα επεκτείνει και δίνει μια αίσθηση αφαίρεσης στην αφήγηση. Ο Μπρεσόν αναλύέι τα στοιχεία της αφήγησής του με τη βοήθεια των ίδιων των μέσων που την παρουσιάζει. Έτσι, όταν παρακολουθούμε μια ταινία του Μπρεσόν, βιώνουμε ταυτόχρονα τους μηχανισμούς της και τις απατηλές εντυπώσεις που δημιουργούν. [...] (από τη σελ. 69 του βιβλίου)

Μάκης Μωραΐτης (Μεταφραστής)

Είτε με την πρακτική είτε με την θεωρητική πλευρά του κινηματογράφου, ο Μάκης Μωραϊτης ασχολείται με τις εικόνες του από το 1976, αμέσως μετά τις σπουδές του στο N.Y. University: σκηνοθεσίες ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, παραγωγές και σκηνοθεσίες σειρών επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών για την κρατική τηλεόραση, συγγραφή, μετάφραση και επιμέλεια βιβλίων πάνω σε ποικίλα θέματα της κινηματογραφικής πρακτικής και αισθητικής, έκδοση κινηματογραφικών περιοδικών, διδασκαλία σε κινηματογραφικές σχολές.

Χρυσάνθη Παπαλά (Μεταφραστής)


P. Adams Sitney (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
143
Διαστάσεις:
20x21
Βάρος:
0.377 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση