Ρομαντικά πεπρωμένα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ρομαντικά πεπρωμένα

Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ως "εθνικός ποιητής"

Γιάννης Παπαθεοδώρου

25.56€ -10% 23.00€

(...) Η μελέτη αυτή έχει ως αφορμή το «Διθύραμβο» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη προς τον ανδριάντα του Γρηγορίου Ε’, στην επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1872: την πιο χαρακτηριστική στιγμή, δηλαδή, της «επετειακής ποίησης», στον 19ο αιώνα. Αναδεικνύοντας αυτό το ξεχασμένο επεισόδιο της λογοτεχνικής ιστορίας, που συνέβαλε καθοριστικά στην επίσημη και πανελλήνια καθιέρωση του Βαλαωρίτη ως «εθνικού ποιητή», η μελέτη εξετάζει: Το ρόλο της ποίησης στις δημόσιες τελετουργίες και τις εθνοσυμβολικές πρακτικές του νεοσύστατου έθνους-κράτους. Τη σημασία της «εθνικής ποίησης» στην παραγωγή του πολιτισμικού εθνικισμού. Τη ρομαντική έννοια του «πεπρωμένου» στον καιρό της Μεγάλης Ιδέας.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Τάκης Καγιαλής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Τάκης Καγιαλής είναι αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Γιάννης Παπαθεοδώρου (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ασχολείται με ζητήματα θεωρίας και ιστορίας της λογοτεχνίας και οι δημοσιεύσεις του αφορούν τη σχέση ιδεολογίας και κουλτούρας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
438
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.673 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση