Robert Bresson
zoom in

Το βιβλίο εκδόθηκε με την ευκαιρία της αναδρομής στο έργο του Robert Bresson, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 15 έως 21 Οκτωβρίου 1999, στον κινηματογράφο "Ολύμπιον ΙΙ", και στην Αθήνα, από 21 έως 25 Οκτωβρίου 1999, στον κινηματογράφο "Παλλάς". Το αφιέρωμα περιλάμβανε την προβολή 13 ταινιών του σκηνοθέτη.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Νίκος Σαββάτης, "Ο αιώνας του Bresson"
- Αλέξανδρος Μουμτζής, "Εγκλεισμός και ελευθερία στο έργο του Robert Bresson"
- Andre Bazin, "Το ημερολόγιο ενός εφημέριου και η στιλιστική του Robert Bresson"
- To ζήτημα: Συνέντευξη του Robert Bresson με τους Jean-Luc Godard και Michel Delahaye
- Michel Ciment, "Συνέντευξη του Robert Bresson με αφορμή την ταινία "Το χρήμα": "Δεν επιζητώ μια απλή περιγραφή, αλλά μια συγκεκριμένη θεώρηση των πραγμάτων"
- William Johnson, ""Δημόσιες υποθέσεις": Διαύγεια μέσα στη σύγχυση"
- Roland Barthes, ""Οι άγγελοι της αμαρτίας": Οι ράφτες του Θεού"
- Francois Truffaut, ""Οι κυρίες του Δάσους της Βουλόνης": Κάθε πλάνο διαθέτει την αλήθεια μιας χούφτας χώμα"
- Jean Semolue, ""Οι κυρίες του Δάσους της Βουλόνης": Η μπρεσονική ταινία: Τι ωραίο αντικείμενο!"
- Barthelemy Amengual, ""Το ημερολόγιο ενός εφημέριου": Η δύναμη της αφαίρεσης"
- Eric Rohmer, ""Ένας καταδικασμένος σε θάνατο δραπέτευσε": Το θαύμα των αντικειμένων"
- Francois Truffaut, ""Ένας καταδικασμένος σε θάνατο δραπέτευσε": Άμμος απ΄ το χρυσάφι"
- Louis Malle, ""Ο πορτοφολάς": Η θλιμμένη φρενίτιδα της αμαρτίας"
- Νίκος Κολοβός, ""Ο πορτοφολάς": Μια ταινία-μανιφέστο"
- Gilles Deleuze, ""Η δίκη της Ζαν ντ΄ Αρκ": Κατακερματισμός και αναπαράσταση"
- Adriano Apra, ""Η δίκη της Ζαν ντ΄ Αρκ": Ίχνη του θαύματος"
- Jean-Luc Godard, ""Στην τύχη ο Μπαλταζάρ": Όλος ο κόσμος σε μιάμιση ώρα"
- Michael Haneke, ""Στην τύχη ο Μπαλταζάρ": Τελειότητα"
- Marguerite Duras, ""Στην τύχη ο Μπαλταζάρ": Καθαρός κινηματογράφος"
- Georges Sadoul, ""Μουσέτ": Χορός θανάτου"
- Maurizio Ponzi, ""Μουσέτ": Υπέρτατη επιβεβαίωση του ουσιώδους"
- Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, ""Μια γλυκιά γυναίκα": Μια ηθική αναζήτηση"
- Alberto Moravia, ""Μια γλυκιά γυναίκα": Θανάσιμη μονομαχία"
- P. Adams Sitney, ""Μια γλυκιά γυναίκα": Ο εξαναγκασμός της ανάμνησης"
- Pierre Marcabru, ""Τέσσερις νύχτες ενός ονειροπόλου": Το έργο μιας ιδιοφυΐας"
- Julien Gracq, ""Ο Λανσελότος της λίμνης": Μια εξαίσια παραφροσύνη"
- Olivier Assayas, ""Ο διάβολος πιθανώς": Το προνόμιο του οράματος"
- Francois Truffaut, ""Ο διάβολος πιθανώς": Η ευγένεια του καλλιτέχνη"
- Alain Bergala, ""Το χρήμα": Ο Bresson, το χρήμα και ο θεατής του"
- Jean-Marie G. Le Clezio, "Η αντίληψη του Bresson για τον κινηματογράφο"
- Θωμάς Λιναράς, "Ο εφευρέτης της σιωπής" (εργογραφία του Robert Bresson)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Roland Barthes

Roland Barthes (Συγγραφέας)

Ο Ρολάν Μπαρτ γεννήθηκε στην Μπαγιόν της Γαλλίας το 1915. Το 1924 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου φοίτησε στα λύκεια Montaigne και Louis-Le-Grand. Στο διάστημα 1935-39 φοίτησε στη Σορβόννη όπου πήρε το δίπλωμα της Κλασικής Φιλολογίας. Στην περίοδο των σπουδών του 1936-1939 ίδρυσε, μαζί με συμφοιτητές του, την Πανεπιστημιακή Ομάδα του Αρχαίου Θεάτρου. Πέρασε αρκετά χρόνια σε σανατόρια εξαιτίας της φυματίωσης από την οποία είχε προσβληθεί (1934-1935, 1942-1946). Δίδαξε, για μικρό διάστημα, στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, και στην Αίγυπτο (Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας). Διετέλεσε υπεύθυνος ερευνών στο C.N.R.S., καθώς και διευθυντής -από το 1962- ενός κοινωνιολογικού σεμιναρίου στο τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ecole Pratique. Εμπνευσμένο από τη Γλωσσολογία των Σωσύρ και Μπλούμφηλντ, από τη δομική ανθρωπολογία, σημαδεμένη αργότερα από την ψυχανάλυση του Λακάν, το έργο του αρχίζει από τον "Βαθμό μηδέν της γραφής" (1953), μελέτη των σχέσεων λογοτεχνίας και εξουσίας. Η ιδέα μιας ουδέτερης γλώσσας, αποκομμένης από τις νοθεύσεις του κοινωνικού κυκλώματος, υπάρχει ως και στο εναρκτήριο μάθημά του στην έδρα Σημειολογίας του Κολεγίου της Γαλλίας (1977), και δεσπόζει στην ανάλυση των χαρακτηριστικών και των μύθων της σύγχρονης κοινωνίας ("Μυθολογίες" 1957, "Το Σύστημα της Μόδας" 1967), στην επεξεργασία των όρων μιας επιστήμης της λογοτεχνίας ("Για τον Ρακίνα" 1963, "Κριτική και Αλήθεια" 1969), στις έννοιες του γραφόμενου (scriptible) και του αναγνώσιμου (lisible) ("S/Z" 1970), στην ποιητική του ελεύθερου σημείου ("Η επικράτεια των σημείων" 1970) και στην αφομοίωση μιας ρητορικής του έργου με την εφεύρεση ενός πλήρους γλωσσικού ιδιώματος και ενός αυτόνομου σύμπαντος ("Σαντ, Φουριέ, Λογιόλα" 1971,"Η απόλαυση του κειμένου" 1973). Ανασυνθέτει αυτές τις προσκτήσεις με αναφορές στο σώμα και την επιθυμία, ενώ το "Ο Ρολάν Μπαρτ από τον Ρολάν Μπαρτ" (1975) συγκροτεί μια αρχαιολογία της ολόψυχης αφιέρωσης στην κριτική. Τα "Αποσπάσματα ενός ερωτικού λόγου" (1977) προσεγγίζουν προς μια θεωρία του συνομιλισιακού (conversationnel), ενώ ο "Φωτεινός θάλαμος" (1980) επιζητεί, μέσα από τη μελέτη της φωτογραφίας, να προσδιορίσει μια νέα σχέση ανάμεσα στον χώρο και τον χρόνο. Ο Ρολάν Μπαρτ, ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής μας, θα βρει τραγικό θάνατο το 1980 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η αξιολόγηση του έργου του σήμερα του επιδικάζει μια ξεχωριστή θέση στους χώρους της κοινωνιολογικής κριτικής, της σημειολογίας, του Λόγου και, γιατί όχι, και της μόδας.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gilles Deleuze

Gilles Deleuze (Συγγραφέας)

Ο γάλλος φιλόσοφος Gilles Deleuze γεννήθηκε το 1925 στο Παρίσι. Δίδαξε φιλοσοφία σε λύκεια (Amiens, Ορλεάνη, Παρίσι) και στα πανεπιστήμια της Σορβόννης (1957-1960), της Λυών (1964-1969) και της Βενσέν (1969-1987). Κατά το διάστημα 1960-1964 διετέλεσε ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS). Κυριότερα έργα του: "Difference et repetition" (1968)· "Ο Σπινόζα και το πρόβλημα της έκφρασης" (1969)· "Logique du sens" (1969)· "Ο Αντι-Οιδίπους" (1972, σε συνεργασία με τον Felix Guattari)· "Mille Plateaux" (1980, σε συνεργασία με τον Felix Guattari)· "Le pli-Leibniz et le baroque" (1988)·"Qu΄est-ce que la philosophie?" (1992, σε συνεργασία με τον Felix Guattari). Το 1992 επιδεινώνεται σοβαρά η πνευμονική πάθηση από την οποία έπασχε ήδη από το 1968. Στις 4 Νοεμβρίου του 1995 ο Deleuze αυτοκτονεί. Ένα γαλλικό περιοδικό έδωσε τον εξής σύντομο χαρακτηρισμό του Deleuze, που φαίνεται να υιοθέτησε και ο ίδιος: "Ταξίδεψε λίγο, δεν προσχώρησε ποτέ στο κομμουνιστικό κόμμα, δεν υπήρξε ποτέ φαινομενολόγος ούτε χαϊντεγκεριανός, δεν παραιτήθηκε από τον Μαρξ, ούτε απαρνήθηκε τον Μάη του ΄68".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Σαββάτης (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Σαββάτης δημοσιεύει θεωρητικά δοκίμια για τον κινηματογράφο και τη μουσική από το 1975 (Σύγχρονος Κινηματογράφος). Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης έχει επιμεληθεί 12 μονογραφίες (Κεν Λόουτς, Φριτς Λανγκ, Ουσμάν Σεμπέν κ.ά.). Επίσης έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Από το 1 994 ως το 2001 δίδασκε κινηματογράφο στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Κολοβός

Νίκος Κολοβός (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Κολοβός (1938-2006), γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε νομικά και διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, με έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Με τον κινηματογράφο ασχολήθηκε από το 1960 με σειρά κριτικών και θεωρητικών κειμένων. Υπήρξε από τους βασικούς συντάκτες της δεύτερης, μεταπολιτευτικής περιόδου του περιοδικού "Σύγχρονος Κινηματογράφος". Στη συνέχεια, χωρίς να εγκαταλείψει τη γενέτειρά του, συνεργάστηκε με τις εκδόσεις "Αιγόκερως" και με τις εκδόσεις του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και δίδαξε κινηματογράφο στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ήταν επίσης διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συνεργάστηκε με το Τμήμα Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ο Νίκος Κολοβός υπήρξε, επίσης, δεινός ορειβάτης, και έγραψε και δημοσίευσε, εκτός των άλλων, κείμενα για την ελληνική φύση και το περιβάλλον, περιηγητικές εντυπώσεις από το Πήλιο, κ.ο.κ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Francois Truffaut (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Μουμτζής (Συγγραφέας)

Εκδότης, μαζί με τον Γιώργο Τζιώτζιο, του κινηματογραφικού περιοδικού "Οθόνη" (1979-1994).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Michel Delahaye (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

William Johnson (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Barthelemy Amengual (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ανδρέας Στάικος

Ανδρέας Στάικος (Συγγραφέας)

Ο Ανδρέας Στάικος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά κείμενα: Δαίδαλος (1971), Κλυταιμνήστρα (1974), Καρακορούμ (1989), 1843 (1990), Το μικρό δακτυλάκι της Ολυμπιάδος (1992), Φτερά στρουθοκαμήλου (1994), Το μήλον της Μήλου (1996), Η αυλαία πέφτει (1999). Έργα του έχουν ανέβει στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Παρίσι. Έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη μετάφραση έργων συγγραφέων του γαλλικού 18ου και 19ου αι., όπως οι Λακλό, Μαριβώ, Μυσσέ, Μολιέρος, Λαμπίς.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
158
Διαστάσεις:
26χ21
Βάρος:
0.459 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση